Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 9ου ετήσιου Forum που διεξήχθη στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2022, για την προώθηση των Πράσινων Επενδύσεων στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου (BSEC).
Το Forum διεξήχθη από το ΚΕΠΑ, με την ιδιότητα του ως συντονιστού του Δικτύου για την Πράσινη Ενέργεια (GEN) του BSEC και υπό την αιγίδα του.
Οι εργασίες του Forumπεριέλαβαν:
Α.- Το 4ο ετήσιο Δείπνο
Το Δείπνο παρέχεται κάθε χρόνο την παραμονή της έναρξης των εργασιών του Forumπρος τιμήν των πρέσβεων των χωρών -μελών του BSEC.
Στο Δείπνο συμμετέσχουν οι Γεν. Γραμματέας και αν. Γεν. Γραμματέας της PERMIS, ο Γεν. Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών του Εύξεινου Πόντου (PABSEC), ο Πρέσβης της Μολδαβίας, χώρα που ασκεί την προεδρεία του BSEC, o Πρέσβης της Τσεχίας, χώρα που ασκεί την προεδρεία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο Πρέσβης της Ινδίας, προσκεκλημένη χώρα στο Forum, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Υπ. Εξωτερικών, οι Πρέσβεις της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Γεωργίας, Τουρκίας, Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς ενέργειας και στελέχη του ΚΕΠΑ.
Τους συμμετέχοντες στο Δείπνο προσφώνησαν ο Δ/ντης του ΚΕΠΑ και συντονιστής του Δικτύου (BSEC – GEN), ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη οι χώρες του Οργανισμού δια των εκπροσώπων τους στη Διοίκηση της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης (BSTDB) να ζητήσουν την διεύρυνση των δραστηριοτήτων της για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Ένδειας.
Ο Γεν. Γραμματέας της PERMISυπογράμμισε την ευκαιρία που παρέχεται για ανταλλαγή απόψεων με τους πρέσβεις των χωρών – μελών του Οργανισμού για την προώθηση των σχέσεων συνεργασίας στα θέματα των πράσινων επενδύσεων και εξέφρασε την ευαρέσκεια της PERMISπρος το ΚΕΠΑ και τον Δ/ντή του για την μακροχρόνιά προσφορά τους. Επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων συνεργασίας στις ιδιαιτέρως δύσκολες περιστάσεις που επικρατούν στην περιοχή. Εις ό,τι τέλος αφορά το θέμα της ενεργειακής ένδειας επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι στηρίζει την πρωτοβουλία, οι δυνατότητες της PERMISείναι περιορισμένες και ότι αυτό είναι θέμα που αφορά τις χώρες μέλη και την BSTDB.
Ο πρέσβης της Μολδαβίας, χώρας που ασκεί την προεδρεία του BSEC,ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις εξελίξεις στην περιοχή του και τις αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα του, ενώ εις ότι αφορά την πρόταση του ΚΕΠΑ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, με την συμμετοχή της BSTDBστην ανάπτυξη ενός κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου, ανέφερε ότι το θέμα αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του.
Β.-To9ο ετήσιο Forum
Στις εργασίες του Forum συμμετέχον ο Γεν. Γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας (PERMIS) τουBSEC, oΓεν. Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών του Εύξεινου Πόντου (PABSEC), ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης της Μολδαβίας, χώρας που ασκεί την προεδρεία του BSEC, οι πρέσβεις της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Γεωργίας, Ουκρανίας, Τουρκίας, Τσεχίας (χώρας που ασκεί την τρέχουσα προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.) και της Ινδίας, προσκεκλημένης χώρας, οι οποίοι και παρουσίασαν τις πολιτικές τους για τα θέματα του Forum.
Ειδικότερα, ο Γεν. Γραμματέας της PERMISεπισήμανε ότι θεωρεί το Forumως ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των επενδύσεων για καθαρή ενέργεια και ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για τον πράσινο μετασχηματισμό των οικονομιών τους και την ανάπτυξη πολιτικών αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Κατέληξε υπογραμμίζοντας την απόφαση του για ενίσχυση των προσπαθειών ενδυνάμωσης των πολιτικών συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού, επισημαίνοντας το θετικό ρόλο του ΚΕΠΑ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τις χώρες-μέλη του Οργανισμού και την PERMIS, σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο Γεν . Γραμματέας της PABSECστην παρουσίαση του επισήμανε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη ενεργειακών έργων θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και πέραν αυτής και θα εξασφαλίσει την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Ότι η οικοδόμηση της περιφερειακής συνεργασίας και η ενίσχυση των σχέσεων οικονομικής συνεργασίας παραμένει προτεραιότητα για τις χώρες της περιοχής, οι οποίες θα πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Πρέσβης της Μολδαβίας αναφέρθηκε στη συμβολή της χώρας του στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού με την αποδοχή της παράτασης της προεδρίας του Οργανισμού για μία συνεχόμενη θητεία, για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα του από τις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την εξελισσόμενη διαταραχή στην ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας της. Τέλος επισήμανε την ανάγκη προώθησης πολιτικών που σχετίζονται με την αντιμετώπισης της ενεργειακής ένδειας στην περιοχή.
Ο Πρέσβης της Τουρκίας αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, στην ασφάλεια της τροφοδοσίας σε ενέργεια για τις χώρες της περιοχής και στο ρόλο του LNG. Αναφέρθηκε στο ρόλο των υφιστάμενων διηπειρωτικών αγωγών Φυσικού Αερίου και ιδιαιτέρως αυτών, που διέρχονται από την Τουρκία για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Τουρκίας στις παγκόσμιες προσπάθειες για την πράσινη μετάβαση και υπογράμμισε την σημασία της ανακάλυψης από την Τουρκία του κοιτάσματος Sakaryaστον Εύξεινο Πόντο, συνολικής δυναμικότητας 540 bcm.
Ο Πρέσβης της Τσεχίας αναφέρθηκε στις πολιτικές της Ε.Ε. που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, στα θέματα της οικονομικής ύφεσης και ιδιαιτέρως στα θέματα που σχετίζονται με την Ασφάλεια Τροφοδοσίας σε Ενέργεια στις χώρες της Ε.Ε. και επισήμανε την ανάγκη της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Ο Πρέσβης της Ινδίας παρουσίασε τις πολιτικές και δράσεις της χώρας του για τα θέματα της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής σε παγκόσμια και περιφερειακή κλίμακα.
Η Ινδία είναι η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας στον πλανήτη. Για την ικανοποίηση των αναγκών της υλοποιεί το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα πρόγραμμα ΑΠΕ με στόχο την κατασκευή 500GWμέχρι το 2030.
Η Ινδία έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο περιφερειακών και διεθνών συνεργασιών που εκτείνεται από τις χώρες της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου και βεβαίως της Ε.Ε. ιδιαιτέρως δε της Γαλλίας.
Η κυβέρνηση της Ινδίας έχει θέσει ως στόχο την μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 1δις τόνους μέχρι το 2030. Για την επίτευξη του στόχου αυτού σχεδιάζει την κινητοποίηση επενδύσεων, μέσα από την Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία (InternationalSolarAlliance–ISA), της τάξης του USD1τρις ενώ έχει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2070.
Ο Διευθυντής του ΚΕΠΑ και συντονιστής του Πράσινου Δικτύου για την Ενέργεια του BSEC, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη έξαρση της ενεργειακής ένδειας σε όλες τις χώρες του Οργανισμού και στην επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης και υλοποίησης προγραμμάτων αντιμετώπισης της με την ενεργή συμμετοχή της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Αυτά τα προγράμματα μπορούν να αναπτυχθούν με την δημιουργία ενός κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου από την Παρευξείνια Τράπεζα που θα αποσκοπεί στην έκδοση και διαχείριση εγγυημένων τραπεζικών δανείων στη βάση ενός «Δομημένου Πολιτικού Διαλόγου» που θα πραγματοποιηθεί με τον συντονισμό τουBSEC -GEN,την συμμετοχή των αμέσως ενδιαφερόμενων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του τραπεζικού - χρηματοδοτικού τομέα και του κατασκευαστικού τομέα.
Ιδιαιτέρως επισημάνθηκε ότι η πρόταση αυτή, η οποία ανταποκρίνεται στην απαίτηση της BSTDBγια τραπεζικά υποστηριζόμενες και οικονομικά κερδοφόρες συναλλαγές πρέπει να στοχεύσει, με προτεραιότητα, τις χώρες-μέλη που πλήττονται ιδιαιτέρως από την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή.
Έκανε δε έκκληση προς τις χώρες-μέλη να στηρίξουν την πρόταση του δια των αντιπροσώπων τους στη διοίκηση της Τράπεζας το ταχύτερον δυνατόν.
Γ.- Το 1οΣυμπόσιο BSEC -GENκαι BSEC-PERMIS
Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή της Μόνιμης Γραμματείας (PERMIS), της Προεδρίας του BSEC (Πρέσβεις Μολδαβίας, Γεωργίας) και επιστημόνων, μελών του δικτύου από την Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Σερβία και Ελλάδα.
Το Συμπόσιο έδωσε την ευκαιρία για μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των καθηγητών -μελών του Πράσινου Δικτύου για την Ενέργεια (BSEC -GEN), της Διεθνούς Γραμματείας (PERMIS) και των πρέσβεων των χωρών της τριμελούς προεδρίας του Οργανισμού για τα προβλήματα αλλά και το δυναμικό του δικτύου για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαιτέρως επισημάνθηκε η ανάγκη ανάπτυξης κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την ενεργειακή ένδεια και τις δυνατότητες οικονομικής υποστήριξης των δράσεων μέσα από τραπεζικά υποστηριζόμενες δράσεις της Παρευξείνιας Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης (BSTDB), σε συνεργασία με τις χώρες-μέλη του Οργανισμού στο πλαίσιο ενός «Δομημένου Πολιτικού Διαλόγου» τον οποίο το BSEC – GEN και τα μέλη του έχουν το δυναμικό να διεξαγάγουν.
Το Συμπόσιο έληξε με την δήλωση της Γραμματείας ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν στην προσεχή συνεδρίαση της Ομάδος Εργασίας των χωρών του Οργανισμού για την Ενέργεια τον μήνα Νοέμβριο 2022.
Οι εργασίες του FORUMχρηματοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ (Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Οικονομική υποστήριξη εξωστρεφών δράσεων 2022»).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις