Κατά την πρώτη συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ, ο νέος Ιταλός υπουργός Γεωργίας επανέλαβε τα επιχειρήματα κατά της γαλλικής διατροφικής ετικέτας Nutri-score με χρωματική κωδικοποίηση ως το επικείμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων σε όλη την ΕΕ.
Η συγκέντρωση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ-27 στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα σηματοδότησε το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του Francesco Lollobrigida, που διορίστηκε υπουργός γεωργίας στην κυβέρνηση της Giorgia Meloni, η οποία ανέλαβε καθήκοντα ακριβώς πριν από έναν μήνα.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ισχυρό αγροτικό υπόβαθρο, ο Lollobrigida είναι εξέχον μέλος των Meloni’s Brothers of Italy.
Στην πρώτη του εμφάνιση στις Βρυξέλλες, έθεσε το θέμα – πολύ ευαίσθητο για τους Ιταλούς – των πληροφοριών για τα τρόφιμα στους τελικούς καταναλωτές, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη.
«Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέσα που δεν είναι επαρκή από την άποψη της πληροφόρησης και που είναι ακόμη και επικίνδυνα από την άποψη της προετοιμασίας του καταναλωτή», είπε στον Τύπο μετά την πρώτη συνεδρίαση των συνομιλιών.
Η αναφορά είναι στο σύστημα Nutri-Score που προτείνουν οι Γάλλοι, το οποίο μετατρέπει τη θρεπτική αξία των προϊόντων σε έναν κωδικό που αποτελείται από πέντε γράμματα, από το Α έως το Ε, το καθένα με το δικό του χρώμα, από πράσινο σε κόκκινο.
Η Ιταλία ηγείται της κατηγορίας κατά του Nutri-Score, λέγοντας ότι το σύστημα τιμωρεί ορισμένα βασικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.
«Δεν είχαμε επίσημες θέσεις [από άλλους υπουργούς], αλλά η αίσθηση μας είναι ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι ένα μέσο, όπως έχει περιγραφεί, που εγγυάται πλήρως τους τελικούς καταναλωτές ή που είναι πραγματικά αντικειμενικά χρήσιμο για την ευρωπαϊκή οικονομία. " συνέχισε.
Στο πλαίσιο της εμβληματικής πολιτικής της ΕΕ για τα τρόφιμα, της στρατηγικής Farm to Fork (F2F), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει ένα εναρμονισμένο σύστημα επισήμανσης τροφίμων σε όλο το μπλοκ που θα λαμβάνει επίσης υπόψη τις διατροφικές πτυχές των τροφίμων.
Αρχικά προγραμματισμένη για τα τέλη του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή ώθησε την πρόταση πίσω στην άνοιξη του 2023.
Ο Lollobrigida είπε ότι προτιμά «περισσότερες πληροφορίες, αλλά σίγουρα, ένα ψυχρό φάσμα χρωμάτων δεν μας οδηγεί πουθενά», ενώ οι Ιταλοί προτείνουν «έναν πιο εις βάθος, σαφέστερο τρόπο ενημέρωσης των τελικών καταναλωτών ώστε να γνωρίζουν τι τρώνε».
Η ιταλική κυβέρνηση έχει προσφέρει στην Επιτροπή ένα άλλο σχέδιο, που ονομάζεται NutrInform, που βασίζεται σε ένα σύμβολο που λειτουργεί με μπαταρία που δείχνει στον καταναλωτή τη διατροφική συνεισφορά σχετικά με τις καθημερινές του ανάγκες και τις διατροφικές του απαιτήσεις.
Προστασία του περιβάλλοντος ισορροπημένη με την παραγωγή
Ο Lollobrigida μίλησε στον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski για άλλα εκκρεμή ζητήματα στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ, όπως η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (IED) και η μεταρρύθμιση του πλαισίου για τα φυτοφάρμακα.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Γεωργίας της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.
«Με όλους αυτούς, γνωρίζαμε ότι υπάρχουν πολλά σημεία επαφής, ενδιαφέροντα και προθυμία να εργαστούμε αρμονικά, για την υπεράσπιση της ποιότητας και της ανάπτυξης, και σίγουρα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος», είπε η Lollobrigida στους δημοσιογράφους.
«Στη χάραξη της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, η Ιταλία θα ακολουθήσει αναμφίβολα μια βιώσιμη πολιτική, η οποία όμως θα είναι επίσης συμβατή με τις παραγωγικές δραστηριότητες, την έρευνα και την ενίσχυση ενός τομέα που θεωρούμε στρατηγικό», είπε.
Μετά από παρόμοια κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης, το υπουργείο Lollobrigida πρόσθεσε τον όρο «διατροφική κυριαρχία» στο όνομά του, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας.
«Έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε αυτές τις λανθασμένες επιλογές που έχουν γίνει, αυτή της εξωτερικής ανάθεσης κάθε είδους προμήθειας με βάση μόνο το κόστος», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατα αυξημένη τιμή σημαντικών γεωργικών εισροών όπως τα λιπάσματα.
«Πιστεύουμε ότι σήμερα πρέπει να λογικευθούμε στην Ιταλία για να έχουμε την ικανότητα να παράγουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την κατανάλωσή μας», κατέληξε, προσθέτοντας ότι, όπου δεν είναι δυνατό, η χώρα του θα εργαστεί εντός της Ευρώπης για να ενισχύσει τις συμμαχίες με άλλα κράτη μέλη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις