Κεδίκογλου: Εκστρατεία κατά των πλαστικών απορριμμάτων στις θάλασσες

Προτεραιότητά μας είναι το Σχέδιο Δράσης «Μεσόγειος, Πρότυπη θάλασσα έως το 2030», στο οποίο ήδη συμμετέχει η χώρα μας και εστιάζει σε 4 βασικές προκλήσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: απώλεια βιοποικιλότητας, μη βιώσιμη αλιεία, ρύπανση θάλασσες, ιδίως από πλαστικά, και μη βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές,  υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου στην παρέμβασή του στο Circle the Med Forum 2022, στη θεματική «Προώθηση της Κυκλικής, Ψηφιακής, Γαλάζιας Οικονομίας στη Μεσόγειο».

Επισήμανε τη σημασία τα μεσογειακά κράτη να συνεργαστούν για την οικοδόμηση μιας αποτελεσματικής δομής πολιτικής για την εξάλειψη των απορριπτόμενων πλαστικών. «Πρέπει να θέσουμε σαφείς και φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να επιτύχουμε 100% συλλογή και ανακύκλωση πλαστικών απορριμμάτων έως το 2025 και να δεσμεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα στην ελαχιστοποίηση των πλαστικών συσκευασιών στο υψηλότερο επίπεδο, υπέρ της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία», εξήγησε.

Όσον αφορά σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι υποστηρίζουμε ήδη διάφορες πρωτοβουλίες για τη συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων, μεταξύ άλλων μέσω της εφαρμογής των πρακτικών «Fishing for Litter ή Ψάρεμα για Απορρίμματα», και ενθαρρύνουμε μέτρα που στοχεύουν στο ζήτημα των εγκαταλελειμμένων, χαμένων ή απορριφθέντων αλιευτικών εργαλείων.

Παράλληλα, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα του αλιευτικού τουρισμού ως εναλλακτική δράση, υπενθυμίζοντας το Μνημόνιο που υπεγράφη με το υπουργείο Τουρισμού για την προώθηση και ανάπτυξή  του στη χώρα μας. «Η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια τέτοια εναλλακτική δράση και παρέχει ένα επιπλέον εισόδημα στους αλιείς» πρόσθεσε.

Εξήρε την προσπάθεια που γίνεται με το πρόγραμμα Αμοργόραμα που περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμού δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα σε ένα μήνα κατάφεραν να συλλέξουν πάνω από 12 τόνους θαλάσσια απορρίμματα!».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας τονίζοντας ότι τα υπολείμματα των τροφών και τα απόβλητα των ψαριών μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τροφή ψαρικών υδατοκαλλιέργειας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο πλούτος του περιβάλλοντος των ωκεανών (π.χ. φύκια), έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι «Πέρα από την φιλοδοξία να προστατεύσουμε το 30% των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν επίσης αποτελεσματικοί μηχανισμοί επιβολής για τη διασφάλιση της εφαρμογής όλων των κανονισμών», είπε και ανέδειξε την ανάγκη να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των αλιέων των κρατών μελών, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, και των αλιέων τρίτων χωρών.

Η βιώσιμη γαλάζια οικονομία είναι ένας τομέας ύψιστης σημασίας για την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική οικονομία, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας είναι θεμελιώδεις για τη θαλάσσια οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για δραστηριότητες όπως η αλιεία, η βιοτεχνολογία και ο τουρισμός.

Τέλος, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η βιοποικιλότητα της Μεσογείου απειλείται από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η υπεραλίευση και η παράνομη, λαθραία και άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, οι παράκτιες χωματερές και η θαλάσσια ρύπανση σε όλες τις μορφές της. «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δράση, από την καταγραφή στην αποτελεσματική εφαρμογή, ως ζήτημα άκρως επείγουσας ανάγκης και προτεραιότητας», σχολίασε.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις