Έλλειψη λιπασμάτων αναμένεται από τον καινούργιο χρόνο.
Η κρίση των λιπασμάτων που αυξάνεται σταθερά από το 2021 –όταν η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε αύξηση 66% στην τιμή των λιπασμάτων, χάρη στις ελλείψεις– είναι πιθανό να συνεχιστεί όλο το 2023, σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του Τα Ηνωμένα Έθνη (FAO) μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η έλλειψη της ζωτικής σημασίας γεωργικής εισροής προέρχεται από έναν συνδυασμό ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που τροφοδοτούνται από πανδημία, του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία -και των δύο μεγάλων εξαγωγέων γεωργικών προϊόντων όπως τα λιπάσματα και των ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους- και του υψηλού πληθωρισμού. Η προκύπτουσα αγορά αφήνει τα λιπάσματα πιο δύσκολα για τους αγρότες και πολύ πιο ακριβά.
Οι δύο οργανισμοί εκπόνησαν πιλοτικά τη μελέτη για να τονίσουν την ανάγκη για βελτιωμένη πρόσβαση σε λιπάσματα για να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση. Η έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη θα συνεχιστεί και το νέο έτος, επηρεάζοντας τη γεωργική παραγωγή και την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενες εισροές - όπως η Αφρική.
Σε απάντηση, οι οργανισμοί πρόσφεραν μια χούφτα ισχυρές συστάσεις στις κυβερνήσεις της G20 - ένα διακυβερνητικό φόρουμ που περιλαμβάνει 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση - όλες επικεντρώθηκαν στον μετριασμό των ζητημάτων εφοδιασμού τροφίμων που σχετίζονται με τις ελλείψεις.
Πρώτα και κύρια, οι ομάδες παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να «καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν ανοιχτό το εμπόριο λιπασμάτων» με την ελπίδα ότι η προσφορά μπορεί να φτάσει στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό αναφέρεται σε ορισμένους γίγαντες στη βιομηχανία λιπασμάτων, όπως η Κίνα, που κλείνουν τις αγορές για εξαγωγές, όπως το φωσφορικό άλας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων, διατηρώντας το εντός των εθνικών γραμμών αντί να επιτρέπει τη συνέχιση των εξωτερικών συναλλαγών.
Η έρευνα εξετάζει επίσης μέτρα που θέσπισε ο ΠΟΕ από τον Ιανουάριο του 2021 έως τα μέσα Οκτωβρίου 2022. Από τις αποφάσεις που υιοθέτησαν τα μέλη του οργανισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 41 τοις εκατό των αποφάσεων που σχετίζονται με τα λιπάσματα αφορούσαν περιοριστικές πολιτικές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διατήρησης του εμπορίου Άνοιξε.
Για να επιτευχθεί αυτό, η έκθεση προτείνει «κινητοποίηση διεθνούς οικονομικής στήριξης» και εφαρμογή εργαλείων όπως «ανταλλαγές συμβολαίων λιπασμάτων» για να διατηρηθεί το κόστος των αγροτών διαχειρίσιμο.
Η αποφυγή της αστάθειας των τιμών είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 35 και 36 τοις εκατό του κόστους των αγροτών όταν καλλιεργούν βασικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η οδηγία του ΠΟΕ και του FAO προτείνει επενδύσεις σε καινοτομίες και τεχνικές που θα μπορούσαν να κάνουν τη χρήση λιπασμάτων λιγότερο απαραίτητη, όπως η βελτίωση της συνολικής γονιμότητας του εδάφους και η δέσμευση για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που επικεντρώνονται στη διατήρηση της υγείας του εδάφους.
Πηγή: modernfarmer.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις