EE: Προς τροποποίηση των κυρώσεων για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων
EE: Προς τροποποίηση των κυρώσεων για τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων

Την τροποποίηση του πλαισίου των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τρόπο που να καθιστά σαφέστερες τις εξαιρέσεις που σχετίζονται με τα αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και λιπάσματα επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από πιέσεις που έχει δεχτεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μετά από βροχή αιτημάτων από πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, η Κομισιόν ετοιμάζει μια τροποποίηση του κειμένου των κυρώσεων, στην οποία θα διευκρινίζεται με σαφήνεια πως δεν αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Η τροποποίηση που δρομολογείται

Κάτι τέτοιο κρίθηκε αναγκαίο για τη βελτίωση της επάρκειας στις διεθνείς αγορές και κυρίως σε πιο ευάλωτες χώρες, κυρίως της Αφρικής, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τη σειρά τους στρέφουν τα βέλη τους κατά της ΕΕ ισχυριζόμενες πως πέφτουν θύμα των τιμωρητικών μέτρων της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Αν και το τωρινό πλαίσιο παρέχει τα περιθώρια, ώστε τα κράτη της Ένωσης να επιτρέπουν το δίαυλο ρωσικών αγροτικών προϊόντων και κυρίως σιτηρών, όπως και λιπασμάτων, πρακτικά έχει αποδειχτεί πως οι συναλλαγές και μεταφορές τους «σκοντάφτουν» σε εμπόδια.

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, μεταφορείς και χονδρέμποροι είναι διστακτικοί στην εμπλοκή σε εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, ακόμη και τροφίμων και λιπασμάτων που δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις, καθώς φοβούνται μήπως βρεθούν υπόλογοι αν οι Ρώσοι εξαγωγείς και παραγωγοί έχουν σχέση με πρόσωπα που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της Δύσης.  

Μάλιστα, μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων παραμένουν εγκλωβισμένα επί μακρόν σε ευρωπαϊκά λιμάνια προκαλώντας προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία τους.

Οι καθυστερήσεις αυτές και οι ελλείψεις επηρεάζουν προφανώς και τις τιμές στις διεθνείς αγορές, συντηρώντας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Προτεραιότητα η διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων

«Το τωρινό νομικό πλαίσιο συνεισφέρει στην κριτική που ασκείται πως οι κυρώσεις τελικά εμποδίζουν το εμπόριο των τροφίμων και των λιπασμάτων» παραδέχεται έγγραφο που σχηματίστηκε από ομάδα κρατών μελών και απεστάλη προς την Κομισιόν, απαιτώντας διορθωτικές κινήσεις, καθώς η κατάσταση αυτή αντικρούει στην πάγια πολιτική της ΕΕ για την διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.

Το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζει κυρίως χώρες εκτός ΕΕ, όπως πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής. Μάλιστα, η Αφρικανική Ένωση έχει υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες καταγγέλλοντας ότι παρεμποδίζονται οι εξαγωγές πολύτιμων ποσοτήτων τροφίμων και λιπασμάτων προς τα μέλη της.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σύντομα θα ξεκινήσει η σπορά σε πολλές χώρες της Αφρικής η έλλειψη λιπασμάτων μπορεί να επηρεάσει δραστικά την επόμενη σοδειά.

Σύμφωνα με την Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα η «μαύρη ήπειρος» αντιμετωπίζει μια έλλειψη λιπασμάτων που φτάνει τα 2 εκατ. τόνους. Συνολικά δε, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε ένα έλλειμμα τροφίμων στην Αφρική που φτάνει τα 30 εκατ. τόνους, κυρίως σε σιτάρι, κριθάρι και σόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Food Programme του ΟΗΕ, 345 εκατ. άνθρωποι σε 82 χώρες της υφηλίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της ανασφάλειας των τροφίμων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται πως πρόσθεσε 70 εκατ. άτομα στον απολογισμό αυτό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις