1η συνάντηση της Ομάδας Έργου του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Βελτίωση Ποιότητας Εδαφών»

Στην 1η συνάντηση της, προχώρησε την Τετάρτη, 14 Δεκέμβρη 2022, η Ομάδα Έργου του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Βελτίωση Ποιότητας Εδαφών».

Στη συνάντηση που έγινε διαδικτυακά παραβρέθηκαν:
1. Εκ μέρους του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, ο υπεύθυνος έργου του φορέα και συντονιστής έργου κος Κουκουλάκης Κωνσταντίνος.
2. Εκ μέρους της εταιρίας Future Intelligence Ε.Π.Ε. ο υπεύθυνος έργου και επιστημονικός υπεύθυνος του φορέα κος Μωυσιάδης Θεοχάρης.
3. Εκ μέρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ομότιμος καθηγητής κος Γεράσιμος Αράπης και η υποψήφια διδάκτωρ κα Φωστιέρη Χαρά.
4. Εκ μέρους της εταιρίας «Φυτώρια Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ» η κα Νίκου Χαρά, γεωπόνος και υπεύθυνος έργου για τον φορέα.
5. Εκ μέρους της εταιρίας ΕΣΟΔΑPLUS Α.Ε. ο κος Μαλάμης Αντώνης, υπεύθυνος έργου του φορέα και ο κος Πολυχρονάκης Σίμος.

Η συνάντηση είχε ως σκοπό να συντονίσει τα πρώτα βήματα της ομάδας έργου, μετά και από την οριστική έγκριση της Πρότασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 5 Δεκεμβρίου 2022.

Ειδικότερα συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών βάσει της αναλυτικής περιγραφής του Επιχειρησιακού Σχεδίου και η εκπλήρωση των προπαρασκευαστικών ενεργειών για κάθε
φορέα.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα που προτίθεται να αντιμετωπίσει η Δράση είναι το πολύ σοβαρό (όπως έχει αναγνωριστεί πλέον) πρόβλημα της υποβάθμισης του εδάφους από τη ρύπανση από πλαστικά και η βελτίωση της ποιότητας αυτού, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων στη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων.

Η πρόταση εστιάζει στη βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και στην αύξηση της δυνατότητας τους να δεσμεύουν τα αέρια του θερμοκηπίου, στην προστασία της βιοποικιλότητας των
γεωργικών εδαφών και στη βελτίωση των οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Στόχος της Δράσης είναι να μειωθούν οι εισροές και η παραμονή των πλαστικών απορριμμάτων / υπολειμμάτων στα φυτώρια, που έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και είναι οικονομικά δαπανηρές, ενισχύοντας τελικά μέσω της βελτίωσης αυτής και το εισόδημα των παραγωγικών φορέων.

Με την υλοποίηση του Έργου προβλέπεται η βελτίωση της περιβαλλοντικής υγείας του εδάφους και η δημιουργία ενός προτύπου που θα εφαρμοστεί και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές. Στα θερμοκήπια που θα διαθέσουν ο «Αγροτικός Οπωροκηπευτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου» και τα «Φυτώρια Καλαμάτας Γ. Νίκου- ΕΙΡ. ΧΕΙΛΑ» θα παρακολουθείται στο πλαίσιο του έργου η περιβαλλοντική υγεία του εδάφους, με έμφαση στην εκπομπή από αυτό αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και άλλων παραμέτρων.

Η ανάλυση των δειγμάτων θα γίνεται στο Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΓΠΑ. Ταυτόχρονα, από μετρητικά όργανα που θα τοποθετηθούν από μέλη της Ο.Ε. της εταιρίας Future Intelligence (FΙΝΤ) σε 6 σημεία εντός και εκτός θερμοκηπίων, θα λαμβάνονται (με χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων - Internet of Things) μετρήσεις διάφορων παραγόντων αλληλοεπηρεασμού της ατμόσφαιρας και του εδάφους.

Στα θερμοκήπια θα δοθεί έμφαση στη συστηματική και ολοκληρωμένη ανακύκλωση, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο και το προσωπικό τους θα εκπαιδευτεί στη διαδικασία ορθής συλλογής και ανακύκλωσης των γεωργικών φαρμάκων και των συσκευασιών τους.

Για το σκοπό αυτό θα αναπτυχθεί με ευθύνη της ΕΣΟΔΑ PLUS Α.Ε. ένα καινοτόμο λογισμικό ανοιχτής αρχιτεκτονικής, για την παρακολούθηση και διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών,
που θα υποστηρίζει την όλη διαδικασία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει ο σχεδιασμός που αποτυπώθηκε στην συνάντηση της ομάδας έργο

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις