Φυσικό αέριο: Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες για πλαφόν στα 180 €/MWH - Βουτιά των τιμών
Φυσικό αέριο: Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες για πλαφόν στα 180 €/MWH - Βουτιά των τιμών

Σε συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο κατέληξαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θέτοντας τον πήχη του κόφτη στα 180€/MWH ολοκληρώνοντας αισίως το πολύμηνο θρίλερ των διαπραγματεύσεων.

Ο Μηχανισμός που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και για ένα χρόνο και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η τιμή θα ξεπερνά το όριο των 180 ευρώ για 3 συνεχόμενες ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ σε σχέση με ένα καλάθι τιμών του LNG. Ο «κόφτης» θα ισχύσει τόσο για τον δείκτη TTF όσο και για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του Μηχανισμού.

Ναι η Γερμανία, καταψήφισε η Ουγγαρία

Την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία τελικά, που ηγείτο του μπλοκ που εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους τόσο για την επιβολή πλαφόν, όσο και για το να πέσει ο πήχης κάτω από τα 200 ευρώ.

 Αυστρία και Ολλανδία απείχαν της ψηφορορίας ενώ η μόνη που καταψήφισε ήταν η Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ζήτησε περισσότερες προσθήκες στο κείμενο του συμβουλίου, σχετικά με την αδειοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να πει το ναι.

Ο πήχης για το πλαφόν χαμήλωσε κατά περίπου 100 ευρώ από την αρχική πρόταση της Κομισιόν για να επιτευχθεί συμφωνία.

Βουτιά των τιμών

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στην ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας της ΕΕ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Οι ευρωπαϊκές τιμές στο φυσικό αέριο κατέγραψαν… βουτιά, πέφτοντας κάτω και από το όριο των 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα η τιμή του ευρωπαϊκού TTF προσγειώθηκε στα 106,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση κατά 7,67%. Στα επίπεδα αυτά αγγίζει το χαμηλότερο σημείο εδώ και ένα μήνα, κάτω και από το ψυχολογικό όριο των 110 ευρώ.

Αντιστοίχως και οι βρετανικές τιμές αερίου έπεσαν κάτω από τις 270 πένες ανά θερμική μονάδα, στις 265,52, με ημερήσια πτώση κατά 7,94%, στο κατώτερο επίπεδο από τις 11 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις