Υβρίδια σίτου: Πιθανή λύση για την επισιτιστική κρίση
Υβρίδια σίτου: Πιθανή λύση για την επισιτιστική κρίση

Η παγκόσμια σποροπαραγωγός Syngenta θα κυκλοφορήσει έναν νέο τύπο σιταριού που αναπτύχθηκε με πολύπλοκες τεχνικές διασταύρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, ξεπερνώντας αντίπαλες εταιρείες που προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν σιτάρι υψηλότερης απόδοσης σε μια περίοδο μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών.

Το υβρίδιο σίτου, το οποίο συνδυάζει θετικά χαρακτηριστικά από δύο μητρικά φυτά, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στη σημερινή συγκυρία όπου οι έντονες καιρικές συνθήκες περιόρισαν τη συγκομιδή σιτηρών, και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία διακόπηκαν οι αποστολές σε χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας. Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός οδήγησε σε εκτίναξη των τιμών των σιτηρών σε ύψος ρεκόρ την περασμένη άνοιξη.

Η Syngenta, η οποία άρχισε να εργάζεται πάνω στον στόχο για υβρίδιο σιταριού από το 2010, δήλωσε στο Reuters ότι αρκετοί σπόροι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το επόμενο έτος ώστε οι αγρότες των ΗΠΑ να φυτέψουν σε πρώτη φάση περίπου 5.000 έως 7.000 στρέμματα.

Αυτή η ποσότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη κυκλοφορία της εταιρείας σε υβρίδιο σίτου και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερες ποσότητες και φυτεύσεις από το 2024 και μετά, καθώς ο πόλεμος και η κλιματική αλλαγή καθιστούν τα αποθέματα τροφίμων στον κόσμο όλο και πιο ευάλωτα.

Οι καλλιεργητές καλαμποκιού και άλλων καλλιεργειών όπως το κριθάρι έχουν από καιρό ωφεληθεί από τα υβρίδια που ενισχύουν τις αποδόσεις. Ωστόσο τα σχετικά βήματα όσον αφορά στα υβρίδια σιταριού ήταν πολύ αργά, επειδή η διαδικασία ανάπτυξης είναι πιο δαπανηρή και δύσκολη, και οι εταιρείες είδαν χαμηλότερες δυνατότητες απόδοσης, σύμφωνα με ερευνητές και το Reuters.

Τα οφέλη της νέας καλλιέργειας δεν είναι ακόμα βέβαια. Τρεις ανεξάρτητες εταιρείες σπόρων που παρήγαγαν υβρίδια σίτου φέτος στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Syngenta δήλωσαν στο Reuters ότι δεν ήταν βέβαιες ότι η καλλιέργεια θα προσφέρει αποτελέσματα τέτοια που θα αλλάξουν το παιχνίδι για τους καλλιεργητές. Πρόσθεσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καθοριστεί πώς να παραχθούν αποτελεσματικά οι καλύτεροι σπόροι.

Η παραγωγή υβριδικών σπόρων σιταριού εξακολουθεί να είναι πιο περίπλοκη και δαπανηρή από το συμβατικό σιτάρι. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες που φυτεύουν την καλλιέργεια πρέπει να δουν σημαντικά βελτιωμένες συγκομιδές για να δικαιολογήσουν υψηλότερες τιμές σπόρων, δήλωσαν οι παραγωγοί σπόρων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις