Πώς το υβριδικό σιτάρι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα τρόφιμα χωρίς το «βάρος» του ΓΤΟ
Πώς το υβριδικό σιτάρι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα τρόφιμα χωρίς το «βάρος» του ΓΤΟ

Οι αγρότες στις ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση σε έναν νέο τύπο σιταριού που αναπτύχθηκε από τον αγροχημικό γίγαντα Syngenta χωρίς γενετική μηχανική, καθώς οι μεγαλύτεροι σποροπαραγωγοί στον κόσμο επιδιώκουν να ενισχύσουν τις αποδόσεις εν μέσω ανεπανόρθωτων αποθεμάτων σιτηρών.

Η κινεζική Syngenta κυκλοφορεί υβριδικό σιτάρι σε 5.000 έως 7.000 στρέμματα το επόμενο έτος, ένα μικρό κλάσμα του συνόλου των Η.Π.Α. φυτεύσεις, ενώ η BASF SE και η Bayer AG σχεδιάζουν τις δικές τους λανσάρισμα υβριδικού σίτου μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Πώς καλλιεργείται το υβριδικό σιτάρι;

Οι κτηνοτρόφοι αναπτύσσουν υβριδικό σιτάρι αφαιρώντας τη φυσική ικανότητα των φυτών να επικονιάζονται. Αντίθετα, τα θηλυκά φυτά σιταριού σε ένα χωράφι γονιμοποιούνται από αρσενικά φυτά διαφορετικής γραμμής, με στόχο την παραγωγή σπόρων που φέρουν ισχυρότερο δυναμικό απόδοσης και προσαρμοστικότητα σε δυσμενή περιβάλλοντα από οποιονδήποτε γονέα. Το γονιμοποιημένο θηλυκό φυτό παράγει νέους, μοναδικούς απογόνους που ονομάζονται υβρίδιο.

Η χρήση αυτής της υβριδικής τεχνολογίας επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να επιλέξουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά από δύο μητρικούς σπόρους για να παράγουν απογόνους που περιέχουν τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο, με τις αποδόσεις να αυξάνονται μέσω ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως υβριδικό σθένος.

Όταν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων παράγουν υβριδικούς σπόρους σιταριού, ορισμένα θηλυκά φυτά τελικά αποτυγχάνουν να γονιμοποιηθούν επειδή βασίζονται σε απρόβλεπτους ανέμους για να μεταφέρουν γύρη, είπαν οι παραγωγοί. Η λίπανση κάθε φυτού είναι πιο βέβαιη κατά τη φυσική διαδικασία αυτογονιμοποίησης του σιταριού, είπαν.


Πόσο διαδεδομένες είναι οι υβριδικές καλλιέργειες;

Οι αγρότες έχουν καλλιεργήσει υβριδικό καλαμπόκι από τη δεκαετία του 1930 και έχει βελτιώσει τις αποδόσεις αυξάνοντας την αντοχή του φυτού σε παράσιτα και ασθένειες. Τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, του σπανακιού και της ντομάτας, καλλιεργούνται επίσης από υβριδικούς σπόρους.

Οι εταιρείες σπόρων δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους λανσάροντας υβριδικό καλαμπόκι και κριθάρι για να αναπτύξουν υβριδικό σιτάρι. Οι μέσες αποδόσεις καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 600% από το 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990, εν μέρει υποβοηθούμενη από τον υβριδισμό, ενώ το σιτάρι σημείωσε αύξηση 2,5 φορές, σύμφωνα με τις Η.Π.Α. είπε το Υπουργείο Γεωργίας.

Το υβριδικό σιτάρι χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να βγει στην αγορά επειδή η διαδικασία ανάπτυξης είναι πιο δαπανηρή και περίπλοκη, είπαν οι ερευνητές. Θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την ενίσχυση της παραγωγής σιταριού αποφεύγοντας την ετικέτα "ΓΤΟ" (Γενετικά τροποποιημένος οργανισμός).

Γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες καλαμποκιού και σόγιας, που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, βιοκαύσιμα και συστατικά όπως μαγειρικό λάδι, εισήχθησαν το 1996 και σύντομα κυριάρχησαν στις φυτεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και στη Βραζιλία και την Αργεντινή, τους κορυφαίους προμηθευτές στον κόσμο. Γενετικά τροποποιημένο σιτάρι δεν έχει ποτέ καλλιεργηθεί για εμπορικούς σκοπούς λόγω των φόβων των καταναλωτών ότι αλλεργιογόνα ή τοξικές ουσίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν σε ένα βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για ψωμί, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.

«Λόγω της αντίστασης στα γενετικά τροποποιημένα πράγματα, τα υβρίδια θα θεωρούνταν καλύτερα και ασφαλέστερα», δήλωσε ο Dave Hankey, ιδιοκτήτης της Hankey Seed Company στο Park River της Βόρειας Ντακότα. «Αυτή θα ήταν σίγουρα η αντίληψη του κοινού».

Ποια μπορεί να είναι τα οφέλη του υβριδικού σίτου;

Η Αργεντινή εταιρεία βιοτεχνολογίας Bioceres αναπτύσσει σιτάρι γενετικά τροποποιημένο για να αντέχει καλύτερα το μεθυσμένο - η αντίσταση των καταναλωτών στους ΓΤΟ θα εξασθενίσει καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά ολοένα και πιο δύσκολη την καλλιέργεια συμβατικών καλλιεργειών. Μεγαλύτερες εταιρείες εργάζονται για να προσαρμόσουν το υβριδικό σιτάρι σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. Central Plains, όπου οι αγρότες καλλιεργούν σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, η BASF είπε ότι το υβριδικό σιτάρι της θα επικεντρωθεί στην αντίσταση σε μια ασθένεια που υποστέλλει την απόδοση που ονομάζεται φούσκωμα του κεφαλιού Fusarium. Στις βόρειες πολιτείες του Plains, όπως η Βόρεια Ντακότα, η εταιρεία στοχεύει σε υβρίδια σκληρού κόκκινου ανοιξιάτικου σίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κρούστες πίτσας και κρουασάν, που έχουν ιδιότητες κατάλληλες για άλεσμα και ψήσιμο.

«Η ανάπτυξη υβριδικού σίτου είναι πολύ απαιτητική από τεχνική άποψη», δήλωσε ο Peter Eckes, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της BASF Agricultural Solutions. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γενετική και τις τεχνολογίες αναπαραγωγής επέτρεψαν να κατακτήσουμε αυτήν την πρόκληση».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις