Στο πλαίσιο αυτό, κυρίαρχο ζήτημα είναι η επισήμανση των τροφίμων που αφορά το ελαιόλαδο και το σύνολο των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης.
«Νομίζω ότι η περιφέρεια Κρήτης μπήκε μπροστά στην επισήμανση των τροφίμων και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μας ενημέρωσαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσει το τρίτο τρίμηνο του 2023 για το θέμα αυτό», επισημαίνει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη- Γιακουμάκη.
«Θέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ των ευθυνών της, διότι κατατάσσοντας η Ε.Ε. τα προϊόντα της Κρήτης, αλλά και γενικότερα των ευρωπαϊκών περιφερειών σε κατηγορίες πολύ υποβαθμισμένες σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το είδε πάρα πολύ ζεστά το θέμα για αυτό αφήνει την επισήμανση για να λυθεί εντός του 2023 και θα υπάρχει πιστεύω, μια καλή εξέλιξη σε όλη αυτή τη διαδικασία», σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης. Η ίδια πιστεύει πως η Κομισιόν αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί ένα προϊόν με μια χρωματική επισήμανση να δηλώνει τη διατροφική του αξία.
«Αυτό ήταν μια σημαντική εξέλιξη, μετά από την πρόταση των ευρωπαϊκών περιφερειών και του δικτύου ΑΡΕΠΟ. Είπαμε ότι προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, πολιτιστική κληρονομιά που στην πραγματικότητα τα κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν μπορεί στη συνέχεια να τα υποβαθμίζει η ίδια».
Όπως τονίζει η κ. Χουδετσανάκη, η μάχη συνεχίζει να δίνεται σε όλα τα επίπεδα διότι τα προϊόντα της Κρήτης αλλά και γενικότερα των ευρωπαϊκών χωρών πρέπει να βρίσκονται στην κατηγορία που τους αξίζει και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει για ένα δικό της σύστημα επισήμανσης, όχι του γνωστού nutriscore που απαξιώνει το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα γράφεται πάνω στο προϊόν η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων κάτι που σημαίνει πως το ελαιόλαδο θα είναι πρώτης κατηγορίας. «Θεωρούμε ότι όπως είπαμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν υπάρχει χρωματική επισήμανση θα πρέπει να είναι μόνο για τα συστατικά προϊόντα. Η περιφέρεια Κρήτης έχει μπει μπροστά στη διαδικασία αυτή και ζήτησε επίμονα αυτή την κατάταξη. Και όπως τους είπαμε, υπάρχουν τόσες μελέτες που περιγράφουν αυτή την υψηλή διατροφική αξία. Άρα θα πρέπει να το δουν και είμαστε στη διαδικασία αυτή να περιμένουμε θετικές εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.
Η νέα ΚΑΠ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει παράλληλα για τη νέα ΚΑΠ, ένα σχεδιασμό που θα δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα και στην ταυτότητα των προϊόντων. Συνεπώς οι χώρες πλέον για να μπορούν να συμμετέχουν και να έχουν ανταποδοτική αξία στα προϊόντα τους, θα πρέπει να παράγουν σε αυτή τη διαδικασία της νέας ΚΑΠ.
«Οι επιδοτήσεις θα δίνονται πλέον με αυτό τον τρόπο και θα καταργηθούν από ότι έχουμε ακούσει και εμείς τα ιστορικά δικαιώματα σιγά- σιγά. Άρα ένας παραγωγός θα μπορεί να επιδοτείται ανάλογα με το προϊόν που παράγει, ανάλογα εάν έχει βιωσιμότητα η επιχείρησή του και αν πάει σε φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Γιατί πραγματικά μετά την πανδημία έχουν πει ότι δεν γίνεται να μην έχουμε ως στόχο πάντα το περιβάλλον και θα πρέπει οι παραγωγοί μας να ξεκινήσουμε μια διαδικασία συνεργασίας μεταξύ τους στις ομάδες παραγωγών. Αυτές θα είναι ένα κίνητρο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα μπορούν να κάνουν επιχειρησιακά σχέδια και να εκτελούν την παραγωγή τους καλύτερα και με μικρότερο κόστος παραγωγής. Συνεπώς, αυτά τα δύο μεγάλα θέματα που αφορούν την Κρήτη είναι ζητήματα που θα τρέξουν τη νέα χρονιά κι έχουν μεγάλη σημασία για τους παραγωγούς μας», υπογραμμίζει η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς τομέα.
Πηγή: Anatolh.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις