Οι τιμές του ρωσικού σιταριού μειώνονται ελαφρώς λόγω της υψηλής παγκόσμιας προσφοράς
Οι τιμές του ρωσικού σιταριού μειώνονται ελαφρώς λόγω της υψηλής παγκόσμιας προσφοράς

Οι τιμές του ρωσικού σιταριού στα μέσα Ιανουαρίου υποχώρησαν ελαφρώς εν μέσω αυξημένου ανταγωνισμού από άλλους εξαγωγείς και υψηλών όγκων προσφοράς, δήλωσαν αναλυτές τη Δευτέρα.

Οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνη, που παραδόθηκε δωρεάν επί του πλοίου (FOB) από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μειώθηκαν κατά 1 δολάριο την περασμένη εβδομάδα στα 305 δολάρια ανά τόνο για παράδοση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ανέφερε η γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR.

Οι ρωσικές εβδομαδιαίες εξαγωγές μειώθηκαν στους 760.000 τόνους σιτηρών από 970.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η SovEcon, επικαλούμενη στοιχεία λιμένων.

Από αυτό, οι συνολικές εξαγωγές σιταριού ήταν 670.000 τόνοι, από 860.000 τόνους.

Η SovEcon εκτίμησε ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας θα ανήλθαν σε 4,1 εκατομμύρια τόνους τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 3,7 εκατομμυρίων τόνων σιταριού.

Οι αναλυτές είπαν επίσης ότι ένα κρύο στη νότια Ρωσία θα είχε μόνο «περιορισμένο αντίκτυπο» στο χειμερινό σιτάρι, παρά τους προηγούμενους φόβους ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια των καλλιεργειών.

Με θερμοκρασίες πέντε έως επτά βαθμούς κάτω από τις κανονικές αυτή την εβδομάδα, η SovEcon είπε ότι θα μπορούσε να περιμένει κάποιες νεκρές καλλιέργειες σε μέρη του Ρωσικού Βόλγα, αλλά «το κρύο πιθανότατα δεν κράτησε αρκετά για να έχει μεγάλο αντίκτυπο».

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν για άλλη μια φορά τώρα, σημείωσαν.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις