Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ασία στερούνται αρκετά για να φάνε, καθώς η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται με υψηλότερες τιμές και επιδεινούμενη φτώχεια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.
Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι, περισσότεροι από οκτώ στους 10 από αυτούς στη Νότια Ασία, υποσιτίστηκαν το 2021 και περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο αντιμετώπισαν μέτρια έως σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, αναφέρει η έκθεση. Για τον κόσμο, η επικράτηση της επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκε σε περισσότερο από 29% το 2021 από 21% το 2014.
Η πανδημία του COVID-19 ήταν μια τεράστια οπισθοδρόμηση, προκαλώντας μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και διαταραχές, και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές για τα τρόφιμα, την ενέργεια και τα λιπάσματα, θέτοντας μια επαρκή διατροφή μακριά από πολλά εκατομμύρια, είπε.
Η έκθεση είναι η πέμπτη ετήσια απογραφή της επισιτιστικής ανασφάλειας και της πείνας από τον ΟΗΕ. οργανισμούς όπως ο FAO, η UNICEF, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η πρόοδος προς την άμβλυνση της πείνας και του υποσιτισμού έχει σταματήσει και στη συνέχεια οπισθοχώρησε καθώς αυξανόμενοι αριθμοί ανθρώπων έχασαν τα μέσα για να φάνε αρκετά. Ο επιπολασμός του υποσιτισμού όπως μετρήθηκε από τον ΟΗΕ. οι οργανισμοί ήταν 9,1% το 2021, καλύτερο από το 14,3% το 2000, αλλά ελαφρώς αυξημένο από το 2020.
Τέτοια στοιχεία δείχνουν ότι «η επιβράδυνση στον αγώνα κατά της πείνας συνεχίζεται», ανέφερε η έκθεση, η οποία υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν μετακομίσει σε πόλεις, όπου έχουν λιγότερο εύκολη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά τρόφιμα.
«Η μεταρρύθμιση των συστημάτων αγροδιατροφής μας για την παραγωγή θρεπτικών τροφίμων και τη διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης σε υγιεινές δίαιτες είναι κρίσιμης σημασίας», ανέφερε.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO έχει αυξηθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια, σημειώνοντας ρεκόρ τον Μάρτιο του 2022. Υποχώρησε καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν κάπως αργότερα μέσα στο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι 28% πάνω από το επίπεδο του 2020.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εισάγει σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τροφίμων ετησίως. Οι αυξανόμενες τιμές για βασικά είδη όπως το ρύζι, το σιτάρι και το λάδι πλήττουν περισσότερο τους φτωχούς.
Είναι μέρος αυτού που ο ΟΗΕ. Οι οργανισμοί αποκαλούν την κρίση «5F» της έλλειψης επαρκών τροφίμων, ζωοτροφών, λιπασμάτων, καυσίμων και χρηματοδότησης. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει βαρύ πλήγμα σε πολλές χώρες που εξαρτιόνταν από την περιοχή για το σιτάρι, τα βρώσιμα έλαια και τα λιπάσματα.
Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι - ή σχεδόν το 45% των ανθρώπων που ζουν στην Ασία - δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την υγιεινή διατροφή, συμβάλλοντας σε προβλήματα αναιμίας και παχυσαρκίας καθώς και πείνας.
Υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας, η οποία έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τους ευάλωτους εργαζόμενους στον τουρισμό και τις μεταποιητικές βιομηχανίες, σχεδόν ένας στους 10 Ταϊλανδούς υποσιτίστηκε το 2019-2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης - υψηλότερο ποσοστό από αρκετά χρόνια νωρίτερα και επίσης πολλές άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου τα μέσα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλότερα. Η φτώχεια είχε ήδη αυξηθεί κατά 2,6% μεταξύ 2015-2018, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Μια αύξηση της φτώχειας και του υποσιτισμού θα πήγαιναν μαζί», είπε ο Σριντάρ Νταρμαπούρι, συγγραφέας του FAO για την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, εξηγώντας την κατάσταση.
Οι ανθυγιεινές δίαιτες και η ανεπαρκής τροφή θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη μελλοντική υγεία και παραγωγικότητα, καθώς προκαλούν τα παιδιά να υποφέρουν από καθυστέρηση ή αδυναμία και τα κάνουν πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ασία-Ειρηνικό επηρεάζεται από την καθυστέρηση ή το μικρό ύψος για την ηλικία τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις