Χαλκιδική: Η μείωση της παραγωγής ελιάς υπολογίζεται σε ποσοστό 70%

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ελαιοκαλλιεργητές στη Χαλκιδική, για τους οποίους το 2021 ήταν μία καταστροφική χρονιά, με απώλεια εκατομμυρίων λόγω της ακαρπίας. Η μείωση της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής την προηγούμενη σεζόν εκτιμάται στο 70% και  συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2018-2020 περίπου στο 35%.

Την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοκαλλιεργητές, περιγράφει σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος, ζητώντας να επουλωθεί έστω κατ' ελάχιστο η τεράστια ζημία που υπέστη η καλλιέργεια της ελιάς Χαλκιδικής, λόγω της πρωτοφανούς ακαρπίας κατά το έτος 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στην ΠΕ Χαλκιδικής σημειώθηκαν διαδοχικοί παγετοί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2021, με κύριο παγετό στις 15.2.2021 και προκλήθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες ελιάς. Ζημιώθηκαν ετήσιοι βλαστοί, παρατηρήθηκε μειωμένη ανθοφορία και αργότερα πτώση των καρπιδίων. Η μείωση της παραγωγής υπολογίζεται σε ποσοστό 70% από τις επισημάνσεις και συγκριτικά με τα στατιστικά στοιχεία της τριετίας 2018-2020 περίπου στο 35%. Έχει γίνει πρόταση για ένταξη της ζημιάς σε πρόγραμμα της ΚΟΕ».

Η ζημιά

Παράλληλα, σύμφωνα με τεχνικά στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, τα οικονομικά δεδομένα εξόδων για την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς ανέρχονται στα 775 ευρώ/στρέμμα (λίπανση 150 ευρώ/στρέμμα, φυτοπροστασία 200 ευρώ/στρέμμα, εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής 250 ευρώ/στρέμμα, ενεργειακό κόστος και άρδευση 100 ευρώ/στρέμμα, ενοίκιο 75 ευρώ/στρέμμα).

Αντίστοιχα τα έσοδα με μέση τιμή πώλησης τελευταίας τριετίας 1,20 ευρώ/στρέμμα και παραγωγή 60 κιλά ανά δένδρο, σε ελαιώνες με 25 δένδρα στο στρέμμα, 1.500 κιλά/στρέμμα, δηλαδή 1.800 ευρώ/στρέμμα τα συνολικά έσοδα. Επομένως, καθαρό κέρδος προ φόρων 1.025 ευρώ/στρέμμα.

Στην Χαλκιδική καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρέμματα με ελιά, από τα οποία τα 225.000 για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και τα 135.000 για παραγωγή ελαιόλαδου. Η μέση ετήσια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 120.000 τόνους και η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου ανέρχεται στους 7.000 τόνους.

Ταυτόχρονα λειτουργούν και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα πάνω από 150 μεταποιητικές μονάδες, επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, ελαιοτριβείων και τυποποίησης ελαιόλαδου. Συνολικά 60.000 άνθρωποι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς. «Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε ότι το σχετιζόμενο με την ελαιοκαλλιέργεια ΑΕΠ της Χαλκιδικής είναι μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που προέρχεται από τον τουρισμό», σημειώνεται στην επιστολή.

Επισημαίνεται δε, ότι η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής αποτελεί εθνικό και όχι τοπικό προϊόν, κατά 95% εξαγώγιμο και αναγνωρισμένο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του στην παγκόσμια αγορά.

Η απώλεια εισοδήματος

Η απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς ιδιαίτερα της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής το 2021 ανήλθε τουλάχιστον, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΑ σε 161.437.500 ευρώ συνολικά στην ΠΕ Χαλκιδικής και σε μέσο όρο τριετίας σε 80.718.750 ευρώ/στρέμμα.

«Το ελάχιστο που απαιτείται για την εξομάλυνση των εξόδων και των απωλειών της ελαιοκαλλιέργειας, είναι η κάλυψη του κόστους παραγωγής», τονίζεται στην επιστολή, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι στη διετία αυτή έχει προστεθεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση κατά 50% σχεδόν του κόστους παραγωγής, γεγονός που έφερε σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την ελαιοκαλλιέργεια.

 

«Αναγνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες με την διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων, ως αδυναμίες του έως τώρα κανονισμού του ΕΛΓΑ, την ανάγκη και άλλων καλλιεργειών για στήριξη, θα θέλαμε να ενσκήψετε στο προαναφερόμενο ζήτημα με ευαισθησία, διότι η ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας θα δώσει ανάσα ζωής σε χιλιάδες παραγωγούς και λοιπούς εργαζόμενους που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να καλλιεργήσουν. Το αίτημά μας αναφέρεται σε οικονομική ενίσχυση στο σύνολο της ελαιοκαλλιέργειας της ΠΕ Χαλκιδικής από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι διαθέσιμο (de minimis, λόγω κρίσης Ουκρανίας, ΚΟΕ κλπ)», υπογραμμίζεται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις