Οι τιμές του σιταριού θα μπορούσαν να παραμείνουν αυξημένες μέχρι το επόμενο έτος
Οι τιμές του σιταριού θα μπορούσαν να παραμείνουν αυξημένες μέχρι το επόμενο έτος

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι αυξανόμενες τιμές του σιταριού θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το 2024 με μόνο ένα μήνα πτώση το 2023.

«Οι τιμές του σιταριού συνεχίζουν την ασταθή ανοδική τους τάση και έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την περίοδο εμπορίας και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές και το επόμενο έτος», σημείωσε ένα άρθρο της Investing.com. «Σίγουρα θα παραμείνουν στο επίκεντρο των εμπόρων γεωργικών προϊόντων στο μέλλον».

Το εμπόρευμα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αυξήθηκε το 2022 κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ρωσική κατοχή της Μαύρης Θάλασσας κατέπνιξε τις εξαγωγές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου σιταριού και άλλων εμπορευμάτων, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα καθώς η προσφορά μειώθηκε και η ζήτηση παρέμεινε υψηλή.

Άλλες χώρες έχουν στραφεί σε άλλους παραγωγούς σιταριού εν μέσω της εισβολής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως εκ τούτου, οι έμποροι σιταριού δίνουν προσοχή στις Η.Π.Α. οι αριθμοί παραγωγής αν και μειώνονται καθώς αυξάνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός.

«Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν συνήθως μόνο περίπου το 6-7% του παγκόσμιου σιταριού, είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιταριού», πρόσθεσε το άρθρο. «Καθώς ο ανταγωνισμός στις παγκόσμιες αγορές σιταριού έχει αυξηθεί, οι αποδόσεις των αγροτών για τη φύτευση σιταριού στις Η.Π.Α. έχουν μειωθεί σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, γεγονός που ενθάρρυνε επιπλέον ορισμένους αγρότες να μειώσουν τις φυτεύσεις σιταριού. Οι αλλαγές στη νομοθεσία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990 που επέτρεψαν στους αγρότες πιο ευέλικτες επιλογές καλλιέργειας μείωσαν επίσης τις εκτάσεις σιταριού».

Η οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα στην τρέχουσα εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι υψηλός, θα συνεχίσει να παραμένει μπαλαντέρ σε οποιαδήποτε αγορά, ανεξάρτητα από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Δεν μπορούμε να πούμε τι οι Η.Π.Α. Η Federal Reserve θα κάνει σε σχέση με την πολιτική των επιτοκίων και τα γεωργικά προϊόντα μπορούν να προσφέρουν ότι οι τιμές αντιστάθμισης θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Επιπλέον, τα γεωργικά προϊόντα όπως το σιτάρι προσφέρουν στους επενδυτές εναλλακτική έκθεση σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία σε ένα χαρτοφυλάκιο όπως μετοχές και ομόλογα. Μπορούν να παρέχουν έκθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο που σε μεγάλο βαθμό δεν σχετίζεται με μετοχές ή ομόλογα, προσφέροντας διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών του σιταριού θα πρέπει να ωφελήσει τα ETF που επικεντρώνονται στο εμπόρευμα, όπως το Teucrium Wheat Fund (WEAT). Όπως αναφέρθηκε, το αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ιδανική αντιστάθμιση πληθωρισμού καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται παράλληλα με τις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων ή οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αμοιβαίο κεφάλαιο για να προσθέσουν εμπορεύματα στα χαρτοφυλάκιά τους για διαφοροποίηση.

Η Νότια Αμερική θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση των τιμών της σόγιας καθώς οι κλιματικές συνθήκες εκτυλίσσονται για το υπόλοιπο του 2023. Ειδικότερα, οι βροχοπτώσεις στην Αργεντινή θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσφορά και να ωθήσουν τις τιμές υψηλότερες, εάν αποδειχθεί ότι είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες.

«Ο καιρός της Αργεντινής ήταν ο κύριος μοχλός τιμών στην αγορά της σόγιας, με τις συνθήκες ξηρασίας να οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω στις εκτιμήσεις των καλλιεργειών», ανέφερε ένα άρθρο της Mintec. «Σύμφωνα με το Rosario Board of Trade (BCR), η καλλιέργεια σόγιας Αργεντινής για την περίοδο εμπορίας 2022/23 (MY) (Δεκέμβριος έως Νοέμβριος) αναμένεται να μειωθεί κατά 12% από έτος σε έτος (υ-ο-υ) στα 37 εκατομμύρια μετρικά τόνους."

«Η εκτίμηση της καλλιέργειας των ΗΠΑ για τη φετινή σεζόν αναθεωρήθηκε επίσης χαμηλότερα από το USDA, κατά 1,6% από την εκτίμηση του Δεκεμβρίου 2022, επιβεβαιώνοντας περαιτέρω το ανοδικό κλίμα στην αγορά της σόγιας», προστίθεται στο άρθρο.

Από την άλλη πλευρά, οι έντονες βροχοπτώσεις στην Αργεντινή θα μπορούσαν να ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές της σόγιας. Στην πραγματικότητα, αυτό θα επιτρέψει στην προσφορά να συμβαδίσει με τη ζήτηση, μειώνοντας τις τιμές που ωθήθηκαν υψηλότερα πέρυσι λόγω όχι μόνο των γεωργικών δυνάμεων, αλλά και των μακροοικονομικών δυνάμεων όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

«Ωστόσο, μια θετική προοπτική για τις βροχοπτώσεις για το υπόλοιπο του μήνα στην Αργεντινή έχει πλέον πιέσει τις τιμές της σόγιας, καθώς αυτό αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις απώλειες των καλλιεργειών. Επίσης, οι προσδοκίες για μια σοδειά ρεκόρ στη Βραζιλία, έναν άλλο μεγάλο παραγωγό της Νότιας Αμερικής, έχουν περιορίσει περαιτέρω κέρδη τιμών», αναφέρει το άρθρο.

Φυσικά, εάν οι τιμές καταφέρουν να παραμείνουν υψηλές, θα πρέπει να κατευνάσει τους ταύρους της σόγιας. Οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή το 2022 μεταδόθηκαν στην αγορά της σόγιας, καθιστώντας τις ιδανικό αντιστάθμισμα για τους επενδυτές που θέλουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι ένα καυτό θέμα για το 2023 με τις Η.Π.Α. Η Federal Reserve είναι το κύριο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η κυρίαρχη προσδοκία είναι ότι η Fed θα σφίξει τα επιτόκια με βραδύτερο ρυθμό με την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός τελικά θα εκτονωθεί.

Ωστόσο, εάν η Fed συνεχίσει μια επιθετική πορεία, βοηθά στην έκθεση των εμπορευμάτων όχι μόνο ως αντιστάθμισης πληθωρισμού, αλλά και ως εργαλείο διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου. Για τους επενδυτές που αναζητούν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού, τα εμπορεύματα μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμα για πληθωριστικές περιόδους, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθιστώντας τα ένα πολύτιμο αντιστάθμισμα έναντι της έκρηξης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών το περασμένο έτος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις