Ερευνητές στο Ινστιτούτο Earlham, το Ινστιτούτο Roslin και το WorldFish ισχυρίστηκαν ότι ανακάλυψαν το πρώτο πλήρες, υψηλής ποιότητας γονιδίωμα αναφοράς για ένα γενετικά βελτιωμένο στέλεχος τιλάπιας που λένε ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.
Ελπίζοντας ότι τα ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή για τους ιχθυοκαλλιεργητές, οι ερευνητές είπαν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να αναπτύξει στελέχη που «μεγαλώνουν, μεγαλώνουν γρήγορα και έχουν βελτιωμένη ανθεκτικότητα στις περιβαλλοντικές προκλήσεις ενός πλανήτη που θερμαίνεται».
Επιπλέον, το Ινστιτούτο Earlham είπε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια «ουσιαστική και μοναδική» γενετική παραλλαγή σε εκτρεφόμενα στελέχη τιλάπιας και είπε ότι υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ειδικός πόρος για το στέλεχος για ενημέρωση μελλοντικών προγραμμάτων αναπαραγωγής.
Σύμφωνα με το The World Counts, σχεδόν το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας αλιείας υφίσταται ήδη πλήρη εκμετάλλευση, υπερεκμετάλλευση, εξάντληση ή σε κατάσταση κατάρρευσης.
Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι, για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η πρωτεΐνη από ψάρια και οστρακοειδή δεν είναι «απλή πολυτέλεια», αντίθετα, είναι «βασική πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών», υποδηλώνοντας έτσι ότι απαιτείται λύση για την εκμετάλλευση της αλιείας.
Εξετάζοντας συγκεκριμένα την τιλάπια, η παγκόσμια παραγωγή φέρεται να ξεπέρασε τους έξι εκατομμύρια τόνους για πρώτη φορά το 2020, ένα έτος όπου αυξήθηκε κατά 3,3%. Επιπλέον, οι ερευνητές είπαν ότι η τιλάπια του Νείλου (Oreochromis niloticus) είναι τώρα το τρίτο πιο εκτρεφόμενο είδος ψαριών στον κόσμο.
Το πρόγραμμα Genetically Improved Farmed Tilapia (GIFT), που υποστηρίζεται από το ερευνητικό ίδρυμα WorldFish (CGIAR), ισχυρίζεται ότι δημιούργησε ένα από τα ελίτ στελέχη που βρίσκονται σήμερα και διανέμονται παγκοσμίως. Ωστόσο, αυτό επιτυγχανόταν προηγουμένως μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής χωρίς πλήρες γονιδίωμα αναφοράς.
«Ένα γονιδίωμα αναφοράς παρέχει έναν πλήρη, σχολιασμένο κατάλογο όλων των γονιδίων σε έναν οργανισμό. Αυτός ο κρίσιμος πόρος είναι η βάση για σύγχρονα προγράμματα αναπαραγωγής», δήλωσε ο Δρ Wilfried Haerty, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Earlham.
«Η WorldFish, η οποία ηγείται των περαιτέρω εξελίξεων του GIFT, μπορεί τώρα να χρησιμοποιήσει το γονιδίωμα αναφοράς ως βάση για να εργαστεί όταν θέλει να αναπαράγει ευεργετικά χαρακτηριστικά».
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «σχεδόν πλήρες και υψηλής ποιότητας» γονιδίωμα αναφοράς, το WorldFish παρείχε ιστούς σε ερευνητές του Ινστιτούτου Earlham, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό τεχνικών σύντομης και μακράς ανάγνωσης αλληλουχίας για να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα γονιδιώματος σε επίπεδο χρωμοσώματος για GIFT. Στη συνέχεια, το γονιδίωμα σχολιάστηκε, χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση που αναπτύχθηκε από την ομάδα Swarbreck στο Ινστιτούτο Earlham.
«Αυτή η συνεργασία έχει θέσει μια ισχυρή βάση για να παράγουμε νέα στελέχη GIFT που είναι πιο ανθεκτικά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, μειώνοντας τους κινδύνους παραγωγής για τους ιχθυοκαλλιεργητές και αυξάνοντας την απόδοση για τη διατροφή με θρεπτική ζωική πρωτεΐνη σε έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό», σχολίασε ο Dr John Benzie. , WorldFish Αναπληρωτής Διευθυντής της Aquatic Foods Biosciences.
«Δημιουργήσαμε ένα συγκρότημα σε επίπεδο χρωμοσωμάτων του στελέχους GIFT που χαρακτηρίζει τη μεικτή προέλευσή του και τις πιθανές συνεισφορές των εισερχόμενων περιοχών σε επιλεγμένα χαρακτηριστικά. Αυτό δίνει στους κτηνοτρόφους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αναπτύξουν νέα προγράμματα με σιγουριά», εξήγησε ο Haerty.
Εξετάζοντας τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τα ευρήματα για το μέλλον της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ο Δρ Diego Robledo, συγγραφέας της μελέτης στο Ινστιτούτο Roslin, είπε: «Οι γνώσεις που προσφέρει η ανάπτυξη ολόκληρου του γονιδιώματος αυτού του βασικού είδους ψαριών θα επιτρέψουν την έρευνα για τη διασφάλιση βιώσιμων παραγόμενων προμηθειών , για την υποστήριξη μιας υγιεινής πηγής διατροφής για τους αυξανόμενους πληθυσμούς».
Πηγή: newfoodmagazine.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις