Αναρτήθηκε χτες, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/veltiosi-tis-energeiakis-apodosis-se-egkatastaseis-odofotismou-ton-ota/ , ο οδηγός του Προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού των ΟΤΑ», με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄ Βαθμού, με σκοπό να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των εγκαταστάσεων οδοφωτισμού της αρμοδιότητάς τους.
Σημειώνεται ότι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων «Αναβάθμιση Δημοτικού Οδοφωτισμού» και βρίσκονται έως και το στάδιο υπογραφής της σύμβασης με τον Ανάδοχο, μπορούν να υποβληθούν στο παρόν Πρόγραμμα με συμπληρωματική αίτηση, για τυχόν πρόσθετο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο. Ο κάθε Δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία αίτηση χρηματοδότησης στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα.
Η χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα αφορά σε επιδότηση του 20% του επιλέξιμου προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το υπολειπόμενο τμήμα της χρηματοδότησης του επιλέξιμου προϋπολογισμού μπορεί να προέρχεται από:
- Ίδιους πόρους των δυνητικών Δικαιούχων
- Δανειοδότηση
- Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), ή
- Συνδυασμό των προηγουμένων
Το ποσό επιδότησης κάθε αίτησης χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του συνολικού προϋπολογισμού της παρούσας Πρόσκλησης.
Με τις επιλέξιμες επεμβάσεις θα πρέπει:
- Να εξασφαλίζεται τουλάχιστον 50% ετήσια εξοικονόμηση της πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται σήμερα για τις ανάγκες λειτουργίας των συστημάτων οδοφωτισμού και ενεργειακής διαχείρισης,
- καθώς και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 50%.
Οι επιλέξιμες επεμβάσεις για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα αφορούν σε:
1. Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας.
2. Προμήθεια λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας.
3. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων βραχιόνων φωτιστικών σωμάτων.
4. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αντικεραυνικής προστασίας της εγκατάστασης οδοφωτισμού.
5. Αποξήλωση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας.
6. Αποσύνδεση βραχιόνων φωτιστικών σωμάτων, αφαίρεση, μεταφορά και αποκομιδή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
7. Εξοπλισμό συστήματος Τηλεελέγχου/Τηλεδιαχείρισης Οδοφωτισμού και Ελέγχου Ενέργειας.
8. Λοιπό εξοπλισμό που απαιτείται για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης οδοφωτισμού.
9. Ενέργειες για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου της αίτησης και συμβουλευτικές.
10. Υπηρεσίες ΕΕΥ παρεχόμενες στο πλαίσιο Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).
11. Υπηρεσίες Μέτρησης και Επαλήθευσης από Ανεξάρτητο Τρίτο Φορέα (Σύμβουλο) για την εξυπηρέτηση των ΣΕΑ.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Η Πράσινη Μετάβαση, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις σύγχρονες πόλεις αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε σε μια ουσιαστική πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στις πόλεις με την πολύτιμη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας. Με το νέο πρόγραμμα, αποσκοπούμε ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον οδοφωτισμό και στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών».
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Από σήμερα και σε συνέχεια όλων των προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση, προδημοσιεύουμε το πρόγραμμα «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης Εγκαταστάσεων Οδοφωτισμού για τους ΟΤΑ». Μέσω αυτού του Προγράμματος διαθέτουμε 30 εκατ. ευρώ στους ΟΤΑ για την αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων και φωτιστικών με νέα σύγχρονης τεχνολογίας ενεργειακά αποδοτικότερα. Ταυτόχρονα επιδοτούμε συστήματα τηλεελέγχου αλλά και τις απαιτούμενες μελέτες για την προετοιμασία της αίτησης για την ένταξη στο Πρόγραμμα. Το Πρόγραμμα αυτό αποτελεί παράλληλα και ένα εργαλείο για τους ΟΤΑ στο πλαίσιο της εφαρμογής των Μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας στις Υποδομές του Δημοσίου».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις