Ο αγρότης, ο οποίος καλλιεργεί 600 εκτάρια στην κομητεία του Lincolnshire, πέτυχε απόδοση σιταριού 17,96 τόνων ανά εκτάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 17,40 τόνων από τον Νεοζηλανδό αγρότη Eric Watson το 2020.
Κατέγραψε επίσης απόδοση κριθαριού 16,21 τόνων ανά εκτάριο, ξεπερνώντας το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ κατά δύο τόνους.
Για να θέσουμε αυτές τις αποδόσεις σε προοπτική, οι αποδόσεις ρεκόρ στην Αυστραλία είναι της τάξης των 11 τόνων ανά εκτάριο για το κριθάρι και 13 τόνους ανά εκτάριο για το σίτο.
Πολλή προσπάθεια, πολλές εισροές
Ο κ. Lamyman είπε ότι πολύς σχεδιασμός, προετοιμασία και προσοχή στη λεπτομέρεια έγινε στις καλλιέργειές του που έσπασαν ρεκόρ.
«Ο όρος που χρησιμοποιώ είναι «κανένας λίθος»», είπε.
«Ξεκινάμε από την πλευρά της εργασίας της γης και μετά περνάμε στη βιοφυσικότητα, τη διατροφή και τα καλύτερα μυκητοκτόνα για να δημιουργήσουμε αυτές τις αποδόσεις.
«Χρησιμοποιούμε ένα προϊόν που ονομάζεται Delta Nitrogen, το οποίο δημιουργεί ανάπτυξη κυτοκινίνης, η οποία αυξάνει την ινώδη ριζική μάζα του φυτού και δημιουργεί παχύτερους και ισχυρότερους μίσχους και περισσότερους μίσχους».
Ο κ. Lamyman είπε ότι μόνο επιλεγμένα μέρη της φάρμας του ήταν ικανά να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις.
"Έχω λόφους. Έχω τρομερή πολλή πέτρα στη γη μου, επομένως δεν είναι όλα τα χωράφια που μπορούν να κάνουν αυτή την απόδοση. Μιλάμε για την καλύτερη γη με λίγο υψηλότερη περιεκτικότητα σε άργιλο στην κορυφή των λόφων", είπε. είπε.
«Επομένως, δεν λειτουργούν όλα τα χωράφια με το ίδιο σύστημα, τα χωράφια με την υψηλότερη απόδοση που πιέζουμε να είναι κάπου μεταξύ 310 και 350 κιλών αζώτου στο εκτάριο.
«Δεν θα πετούσα 300 με 350 κιλά σε όλη τη φάρμα, μόνο στα καλύτερα μέρη».
Όπως οι αγώνες Formula 1
Ο κόσμος της ανταγωνιστικής καλλιέργειας σιτηρών αμφισβητείται έντονα και συχνά τα ρεκόρ μπορούν να σπάσουν με περιθώρια όχι πολύ περισσότερα από μερικά κιλά.
Ο Nick Poole είναι διευθύνων σύμβουλος της Field Applied Research Australia, η οποία ηγείται της πρωτοβουλίας Hyper Yielding Crops της Grains Research and Development Corporation.
«Τον παρομοιάζω με τους αγώνες της Formula 1 και να πιστεύουμε ότι ο Tim έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατά σχεδόν 0,6 τόνους, αυτή είναι μια τεράστια αύξηση, όπως μια ομάδα της Formula 1 που βρίσκει λίγα επιπλέον δευτερόλεπτα», είπε.
«Είναι απλώς ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός».
Ρεκόρ όντως υποβοήθησε η ξηρασία
Η Αγγλία υπέφερε από μια συγκλονιστική ξηρασία πέρυσι, καταγράφοντας το πέμπτο πιο ξηρό καλοκαίρι από το 1836.
«Λοιπόν, είχαμε μια απίστευτη ξηρασία», είπε ο κ. Lamyman.
«Νομίζω ότι πήραμε 116 χιλιοστά για την κύρια καλλιεργητική περίοδο της άνοιξης, που για εμάς είναι μίλια χαμηλότερα από αυτό που θα είχαμε κανονικά.
«Είχαμε θερμοκρασίες ρεκόρ και ημέρα 40,4 βαθμών στα μέσα του καλοκαιριού».
Πώς μπόρεσε λοιπόν να πετύχει αποδόσεις ρεκόρ σε τόσο ξηρές συνθήκες;
«Πηγαίνει πίσω στην παραγωγή ριζικών δομών», είπε.
«Και αυτό που βρήκαμε σε αυτή τη γη είναι ότι έχουμε μια εγγενή πηγή νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, επομένως η υποκείμενη γη μας με κιμωλία θα [τραβάει] νερό σε μια ξηρασία προς τα πάνω, οπότε πιθανότατα από εκεί πήραμε μέρος της απόδοσης.
«Το γεγονός ότι λάβαμε ηλιακό φως που δεν έχουμε κανονικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την ωρίμανση σημαίνει ότι είχαμε πολύ υψηλό βάρος εκατόλιτρων [βάρος κόκκου], που ήταν 83,6 [κιλά ανά εκατόλιτρο] και κανονικά 80 εκατόλιτρα θα ήταν το υψηλότερο θα πετύχατε».
Ερωτηθείς πώς ήταν η συγκομιδή της συγκομιδής σιταριού με την υψηλότερη απόδοση ποτέ, ο κ. Lamyman είπε ότι ήταν μια συγκίνηση.
«Ήταν πολύ διασκεδαστικό και πραγματικά συναρπαστικό γιατί μέχρι το τελευταίο τρέιλερ που πέρασε πάνω από τη γέφυρα, δεν ήμασταν σίγουροι αν ήμασταν εκεί ή όχι», είπε.
Πηγή: https://www.abc.net.au
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις