Έλλειμμα χαλκού αναμένεται να πιέσει τις παγκόσμιες αγορές φέτος, με έναν μάλιστα αναλυτή να προβλέπει ότι αυτή θα μπορούσε να υπάρχει έως το τέλος της 10ετίας.
Το πρόβλημα οφείλεται στη μείωση της προσφοράς από τη Νότια Αμερική και την υψηλότερη ζήτηση καθώς ο χαλκός είναι απαραίτητος για την πράσινη μετάβαση.
Ο χαλκός αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας καθώς χρησιμοποιείται σε πολλούς κλάδους, όπως των ηλεκτρικών ειδών και των μηχανημάτων για τη βιομηχανία.
Η ανοδική πίεση των τιμών του θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι θα διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και συνεπώς να οδηγήσει στη διατήρηση των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για μεγαλύτερο διάστημα.
Μείωση της παραγωγής από Περού και Χιλή
«Προβλέπουμε ήδη μεγάλο έλλειμμα σε χαλκό έως το 2030», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Wood Mackenzie, Robin Griffin, ο οποίος το αποδίδει κυρίως στην αναταραχή στο Περού και στην υψηλότερη ζήτηση χαλκού από την πράσινη βιομηχανία.
Το Περού, στο οποίο αντιστοιχεί το 10% της παγκόσμιας προσφοράς χαλκού, συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου, Πέδρο Καστίγιο, τον Δεκέμβριο.
Ο κολοσσός στο εμπόριο πρώτων υλών, Glencore, ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι ανέστειλε τις εργασίες στο ορυχείο χαλκού που λειτουργεί στο Περού μετά τις φωτιές που έβαλαν διαδηλωτές στις εγκαταστάσεις του.
Επιπλέον, μία άλλη νοτιοαμερικανική χώρα, η Χιλή – ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού με το 27% της παγκόσμιας προσφοράς– μείωσε την παραγωγή της κατά 7% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση.
«Συνολικά, πιστεύουμε ότι η Χιλή θα έχει πιθανόν μικρότερη παραγωγή χαλκού από το 2023 έως το 2025», έγραψε η Goldman Sachs σε σημείωμά της.
Αύξηση παραγωγής από νέα ορυχεία
Ωστόσο, άλλος παράγοντας της αγοράς προειδοποίησε να μην υπάρχει μεγάλος εντυπωσιασμός από τα πρωτοσέλιδα. «Είναι σύνηθες να βλέπουμε διαταραχές και δεν θεωρώ ότι βλέπουμε αναγκαστικά κάτι περισσότερο από το φυσιολογικό», δήλωσε ηTimna Tanners, γενική διευθύντρια της Wolfe Research, η οποία προβλέπει ότι το 2023 μπορεί να υπάρξει αύξηση παραγωγής σε αρκετά νέα ορυχεία.
Το άνοιγμα της Κίνας
Η προθεσμιακή τιμή του χαλκού έκλεισε τη Δευτέρα στα 4,035 δολάρια ανά λίβρα, σύμφωνα με στοιχεία της CME, ενώ η τιμή του είχε υποχωρήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης στα 3,9930 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου.
Το άνοιγμα της Κίνας και η ανάπτυξη στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της πράσινης ενέργειας αύξησαν τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στις διαθέσιμες ποσότητές του.
Πηγή: Ημερησία
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις