Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο για την απορρόφηση άνθρακα από τον ουρανό ανοίγει στην Ισλανδία
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο για την απορρόφηση άνθρακα από τον ουρανό ανοίγει στην Ισλανδία

Το πρώτο και μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο που δεσμεύει και μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα σε πέτρα ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ισλανδία την Τετάρτη.

Το εργοστάσιο Orca που δημιουργήθηκε από την ελβετική startup Climeworks AG για τη μείωση των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στη βιομηχανία άμεσης δέσμευσης αέρα.

Ενώ η Climeworks έχει κατασκευάσει 16 εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, το εργοστάσιο Orca είναι το μόνο που δεσμεύει και αποθηκεύει μόνιμα CO2 αντί να το ανακυκλώνει.

Σύμφωνα με την Climeworks, κάθε χρόνο το εργοστάσιο έχει την ικανότητα να δεσμεύει 4.000 τόνους CO2, το οποίο αποθηκεύεται με ασφάλεια και μόνιμα μέσω μιας χημικής διαδικασίας που αναπτύχθηκε από την Carbfix, μια ακαδημαϊκή-βιομηχανική συνεργασία στην Ισλανδία.

Σε αυτή τη διαδικασία, το CO2 που συλλαμβάνεται από την ατμόσφαιρα μεταλλοποιείται υπόγεια και μετατρέπεται σε πέτρες.

Το CO2 που δεσμεύεται από τον αέρα αναμιγνύεται με νερό και αντλείται βαθιά υπόγεια, όπου παγιδεύεται σε πέτρα μέσω μιας φυσικής διαδικασίας ανοργανοποίησης που διαρκεί λιγότερο από δύο χρόνια, σημείωσε η Carbfix.

Ενώ το εργοστάσιο είναι ικανό να συλλαμβάνει μόνο ένα μικρό κλάσμα των παγκόσμιων ετήσιων εκπομπών περίπου 35 δισεκατομμυρίων τόνων CO2, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πιστεύει ότι είναι ένα σκαλοπάτι για την επέκτασή του στην ικανότητα αφαίρεσης μεγατόνων μέχρι το δεύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας.

Το εργοστάσιο είναι η πρώτη υπηρεσία άμεσης σύλληψης και αποθήκευσης αέρα με επικυρωμένη διαδικασία - που απονεμήθηκε στα μέσα Ιουνίου 2021 από ανεξάρτητο τρίτο μέρος DNV.

Με μια πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα μπορούσε να δει πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι ειδικοί τόνισαν τη σημασία της δραστικής μείωσης των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου και της εξάλειψης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα μόνιμα.

Η κατασκευή του εργοστασίου της Orca ξεκίνησε τον Μάιο του 2020 με βάση την προηγμένη αρθρωτή τεχνολογία, λέει η Climateworks, προσθέτοντας ότι καινοτόμες μονάδες συμπαγούς συλλέκτη αέρα μεγέθους κοντέινερ στοιβάστηκαν μαζί για την κατασκευή του εργοστασίου.

Λόγω της στρατηγικής της θέσης δίπλα στο Γεωθερμικό Σταθμό Hellisheiði της ON Power, η Orca λειτουργεί πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Orca να λειτουργήσει σε λιγότερο από 15 μήνες. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά τεχνολογίας, η χρήση χάλυβα στις μονάδες συλλεκτών έχει μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ ανά μονάδα εξόδου», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Climeworks, η τεχνολογία μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο και σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, με ευέλικτο τρόπο, όπου υπάρχουν άφθονες συνθήκες ανανεώσιμης ενέργειας και αποθήκευσης.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός λέει ότι η προηγμένη τεχνολογία του είναι βελτιστοποιημένη για να συλλαμβάνει περισσότερη χωρητικότητα δέσμευσης CO2 ανά μονάδα από ποτέ, βοηθώντας το εργοστάσιο να αποθηκεύει πρωτοφανή επίπεδα αερίων θερμοκηπίου.

Πιστεύει ότι η καινοτομία στον σχεδιασμό του εργοστασίου της μπορεί να συμβάλει στην κλιμάκωση αυτής της κλιματικής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια και να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα σύλληψης.

Ενώ οι επενδύσεις εισρέουν σε εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις δέσμευσης άνθρακα για να δαμάσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ειδικοί για το κλίμα έχουν επίσης επισημάνει τα μειονεκτήματα αυτών των τεχνολογιών, περιγράφοντας τις προσδοκίες που τίθενται από αυτές ως «σοβαρά υπεραισιόδοξες».

«Η Orca, ως ορόσημο στη βιομηχανία άμεσης σύλληψης αέρα, παρείχε ένα επεκτάσιμο, ευέλικτο και αναπαραγόμενο σχέδιο για τη μελλοντική επέκταση της Climeworks», σημείωσε σε μια δήλωση ο Christoph Gebald, συν-διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Climeworks.

«Η επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών είναι ακόμη πολύς δρόμος, αλλά με την Orca, πιστεύουμε ότι η Climeworks έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε ο κ. Gebald.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις