Ινδία: Η εύρωστη καλλιέργεια σιταριού «μαλακώνει» τις ανησυχίες για τα αποθέματα
Η εύρωστη καλλιέργεια σιταριού «μαλακώνει» τις ανησυχίες για τα αποθέματα

Περίπου ένα μήνα πριν από την έναρξη της συγκομιδής του σιταριού σε μεγάλες περιοχές καλλιέργειας στο Παντζάμπ, τη Χαριάνα, το Ρατζαστάν και τη Μάντια Πραντές, οι μόνιμες καλλιέργειες φαίνονται εύρωστες, δήλωσαν αξιωματούχοι και επιστήμονες, καταπραΰνοντας τους φόβους ότι τα αποθέματα σιτηρών πέσουν σε επισφαλή επίπεδα στη μέση. καλοκαιρινούς μήνες.

Μια ασυνήθιστη αύξηση της θερμοκρασίας που καταγράφηκε από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Ινδίας (IMD) τον Φεβρουάριο έχει εγείρει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με πιθανή θερμική ύφανση που επηρεάζει αρνητικά την καλλιέργεια του σιταριού καταστρέφοντας τον πυρήνα.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει σημειωθεί ασυνήθιστη άνοδος της θερμοκρασίας σε βασικές περιοχές σποράς σιταριού και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μόνιμη καλλιέργεια», δήλωσε ο Rajbir Yadav, κτηνοτρόφος σιταριού και κύριος επιστήμονας, Ινδικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (IARI), Δελχί. είπε στη FE. Είπε ότι ένας συνδυασμός ηλιόλουστων ημερών και χαμηλών νυχτερινών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή τη στιγμή είναι ευνοϊκός για την καλλιέργεια σιταριού.

«Πέρυσι, η θερμοκρασία που επικρατούσε στις βόρειες και κεντρικές περιοχές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ήταν η πιο καυτή εδώ και πολλές δεκαετίες και συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες, επηρεάζοντας έτσι το σχηματισμό των σιτηρών και την τελική παραγωγή σιταριού», είπε ο Yadav.

Για το τρέχον καλλιεργητικό έτος (2022-23), η κυβέρνηση έχει υπολογίσει μια συγκομιδή ρεκόρ σιταριού 112,18 εκατομμυρίων τόνων (mt). Η συνολική έκταση που φυτεύτηκε με σιτάρι έχει αυξηθεί μόνο κατά 0,13 εκατομμύρια εκτάρια (mh) σε 34,32 mh στο τρέχον καλλιεργητικό έτος από την περσινή περίοδο, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών αναμένεται να είναι καλύτερες λόγω των καλών καιρικών συνθηκών.

«Στη χερσόνησο, την κεντρική και περιοχές της ανατολικής Ινδίας, η έγκαιρη σπαρμένη καλλιέργεια φτάνει στο στάδιο της ωρίμανσης. Η έγκαιρη καλλιέργεια του βορειοδυτικού τμήματος βρίσκεται στο στάδιο του κεφαλαίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σημαντική εμφάνιση κίτρινης σκουριάς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι δείκτες της συγκομιδής του σιταριού», δήλωσε ο Gyanendra Singh, διευθυντής του Ινδικού Ινστιτούτου Έρευνας Σιτάρι και Κριθής (IIWBR), ένα ινστιτούτο με έδρα το Karnal.

Ιδρύματα όπως το IARI και το IIWBR που συνδέονται με το Indian Council for Agricultural Research (ICAR) και το Punjab Agricultural University έχουν αναπτύξει τις περισσότερες από τις ποικιλίες σπόρων σιταριού που καλλιεργούνται επί του παρόντος από αγρότες.

Το IMD την Κυριακή προέβλεψε ελαφρές βροχοπτώσεις τις επόμενες δύο ημέρες σε Haryana και Punjab. Οι αξιωματούχοι της IMD δήλωσαν ότι οι προκαταρκτικές προβλέψεις για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν υποδεικνύουν επί του παρόντος καμία απότομη άνοδο στις θερμοκρασίες και η θερμοκρασία προβλέπεται να είναι γύρω στα κανονικά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ, για την ενίσχυση του αποθέματος της κυβέρνησης που αναμένεται να πέσει σε περίπου 9,5 εκατ. τόνους έως την 1η Απριλίου, έναντι του αποθέματος των 7,4 εκατ. τόνους, η Food Corporation of India (FCI) και οι κρατικές υπηρεσίες στοχεύουν στην προμήθεια τουλάχιστον 30 εκατ. τόνους σίτου το 2023 -24 σεζόν μάρκετινγκ (Απρίλιος-Ιούνιος).

Η απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού που επιβλήθηκε τον Μάιο του 2022 για τη βελτίωση των εγχώριων προμηθειών είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους και η κυβέρνηση θα την επανεξετάσει μόνο αφού επιτύχει τον στόχο προμηθειών. Σύμφωνα με τον κανόνα ρυθμιστικού, η FCI πρέπει να έχει ρυθμιστικό απόθεμα 27,57 mt σίτου έως την 1η Ιουλίου.

Λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και της υψηλότερης παγκόσμιας ζήτησης, οι προμήθειες την περίοδο εμπορίας 2022-23 μειώθηκαν κατά περισσότερο από 56,6% σε μόλις 18,8 mt (ο στόχος ήταν 44 mt) έναντι 43,3 mt που αγοράστηκαν από αγρότες το προηγούμενο έτος.

Για να περιορίσει την άνοδο των τιμών, η κυβέρνηση μείωσε τις αποθεματικές τιμές του σιταριού που θα πωληθεί στην ανοιχτή αγορά από την FCI σε «2.150/πεντάλι από την επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία που προγραμματίζεται να διεξαχθεί την Τετάρτη.

Η FCI έχει προσφέρει 1,17 mt σιταριού προς πώληση σε αγοραστές χύδην σε τιμή που είναι οριακά υψηλότερη από την ελάχιστη τιμή στήριξης (MSP) των `2.125/πεντάγραμμο την επόμενη σεζόν μάρκετινγκ 2023-24. Η FCI πούλησε 1,4 εκατ. τόνους σίτου στις δύο τελευταίες ηλεκτρονικές δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Τροφίμων δήλωσαν ότι η εστίαση είναι στη μείωση των τιμών του σιταριού σε επίπεδο MSP πριν από την έναρξη των προμηθειών από
Η FCI και οι κρατικοί φορείς από την 1η Απριλίου.

Ο πληθωρισμός στις τιμές του σιταριού αυξήθηκε απότομα κατά 25,05% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ωθώντας τον πληθωρισμό των λιανικών τροφίμων στο 5,94% από 4,19% που αναφέρθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Κατά το καλλιεργητικό έτος 2021-22 (Ιούλιος-Ιούνιος), το υπουργείο Γεωργίας είχε αρχικά προβλέψει την παραγωγή σιταριού σε 111,32 εκατομμύρια τόνους (mt) που αργότερα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 107,74 mt, ενώ οι εμπορικές πηγές προσέδεσαν την εκτιμώμενη παραγωγή σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.
Πηγή: Financial Express

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις