Η σπορά συνιστά μια δύσκολη διαδικασία, ωστόσο η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους αγρότες σε όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουν τα ζιζάνια με πιο αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.Πρόκειται για ένα επιλεκτικό σύστημα ψεκασμού που εισάγει ως κιτ αναβάθμισης ο αμερικανικός κολοσσός αγροτικού εξοπλισμού John Deere. Μάλιστα, ο νέος ψεκαστήρας ζιζανίων της εταιρείας με τρακτέρ μπορεί να μειώσει τη χρήση ζιζανιοκτόνων κατά τα 2/3!
Το σύστημα, που ονομάζεται See & Spray Ultimate, μοιάζει με έναν τυπικό ψεκαστήρα καθώς διαθέτει δύο μεγάλους βραχίονες οι οποίοι προεξέχουν από τις δύο πλευρές του τρακτέρ. Το κιτ χρησιμοποιεί ένα σύστημα όρασης που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη για την ακριβή εφαρμογή προϊόντων φυτοπροστασίας ψεκάζοντας τα ζιζάνια και όχι ολόκληρο το χωράφι.
Ειδικότερα, αυτό που κάνει διαφορετικό τον συγκεκριμένο ψεκαστήρα υψηλής τεχνολογίας, είναι ότι διαθέτει 36 κάμερες οι οποίες «σαρώνουν» συνεχώς τα φυτά που βρίσκονται μπροστά τους, εντοπίζοντας αμέσως τα ζιζάνια. Σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι περιοχές πολλαπλών εικόνων που τραβήχτηκαν από τις κάμερες και με ένα μοντέλο μηχανικής εκμάθησης διαφοροποιούνται σε ζιζάνια ή καλλιέργεια. Τα ανιχνευμένα ζιζάνια στέλνουν μια εντολή στο ακροφύσιο John Deere ExactApply και στη συνέχεια το ζιζάνιο ψεκάζεται.
«Το σύστημά μας λειτουργεί καταγράφοντας 1,2 δισ. pixels ανά δευτερόλεπτο, επομένως βλέπει και επεξεργάζεται πάρα πολλά», λέει η κ. Κόβαρ, αντιπρόεδρος των Συστημάτων Παραγωγής Γεωργίας Ακριβείας στην John Deere.
Διευκρινίζει ότι για να βοηθήσει το λογισμικό να αναγνωρίσει τα ζιζάνια, υπάρχουν περισσότερες από 300.000 εικόνες σε μια βάση δεδομένων της εταιρείας. Σημειώνει δε ότι το όλο σύστημα λειτουργεί επί του παρόντος για τρεις καλλιέργειες -καλαμπόκι, σόγια και βαμβάκι- και μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ.
Για τους αγρότες σε άλλα μέρη του κόσμου ένας αριθμός ανταγωνιστικών εταιρειών, τόσο μεγάλων όσο και μικρών, έχουν αναπτύξει παρόμοιες τεχνολογίες έξυπνου εντοπισμού ζιζανίων. Σε αυτές περιλαμβάνεται η γερμανική εταιρεία Bosch BASF Smart Farming, της οποίας η ρίψη ζιζανιοκτόνου με τη βοήθεια κάμερας ονομάζεται Smart Spraying Solution.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση στη γεωργία είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τις καλλιέργειες για χώρο, θρεπτικά συστατικά και νερό», λέει ο Ναντάβ Μπότσερ, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας Greeneye Technology, ενός άλλου κατασκευαστή που εφαρμόζει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και συστήματα ακριβείας για την καταπολέμηση των ζιζανίων.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει κάνει η γεωργία τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της υπερβολικής χρήσης ζιζανιοκτόνου», τονίζει ο Μπότσερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το σύστημα του Greeneye μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χρήσης ζιζανιοκτόνων κατά 80%.
«Με ένα τόσο υψηλό επίπεδο ρύπανσης του εδάφους που δημιουργείται χωρίς λόγο, αυτό επιστρέφει σε εμάς ως καταναλωτές και βλάπτει ολόκληρο το οικοσύστημα». Προσθέτει πάντως ότι ενώ τέτοια συστήματα υψηλής τεχνολογίας είναι ακριβά, με το Greeneye να κοστίζει περίπου 250.000 δολάρια, μια μεγάλη φάρμα θα μπορούσε να έχει ετήσια εξοικονόμηση έως και 120.000 $ λόγω του μειωμένου κόστους ζιζανιοκτόνων και της υψηλότερης απόδοσης των καλλιεργειών.
«Η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά μια εξαιρετικά απότομη αλλαγή στην εξέλιξη της γεωργίας που είναι σαν να μετακινούμαστε από το βόδι στο τρακτέρ», λέει ο Ντάνιελ ΜακΚαν, ο οποίος ηγείται μιας άλλης εταιρείας που επίσης βελτιώνει την τεχνολογία AI για ψεκασμούς.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι με έδρα το Σασκάτσουαν στον Καναδά, η Precision AI τροφοδότησε τη βάση δεδομένων της με περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια εικόνες και σημειώνει ότι πετώντας περίπου σε τρία μέτρα πάνω από το έδαφος τα drones πραγματοποιούν ψεκασμούς ακριβείας.
Υπογραμμίζει, τέλος, ότι με δεδομένο το υψηλό κόστος αυτών των νέων τεχνολογιών για τα ζιζάνια, ορισμένοι ειδικοί θα ήθελαν να παρέχεται στους αγρότες οικονομική βοήθεια από τις κυβερνήσεις τους ώστε να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν.
Πηγή: BBC
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις