«Μία από τις σημαντικότερες συνισταμένες για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής είναι η διεξαγωγή ερευνητικού έργου και η διάχυσή του στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, στην αγορά. Η πορεία του Ινστιτούτου ως πυλώνα της έρευνας στο ευρύ πεδίο των γεωτεχνικών επιστημών, αναμφίβολα, έδωσε σημαντική ώθηση και έθεσε ισχυρά θεμέλια στην ανάπτυξη της γεωργίας στη χώρα μας και την πορεία της μέχρι σήμερα». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια προσφοράς του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα της χώρας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην επετειακή εκδήλωση, στο μήνυμά του υπογραμμίζει ότι «οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν γρήγορες αλλαγές και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Η προστασία του περιβάλλοντος, η επισιτιστική επάρκεια για έναν ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό, η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις από την κακή χρήση των υδατικών πόρων και η μόλυνση νερού και εδάφους είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που ο σύγχρονος επιστήμονας οφείλει να μελετήσει και να εισηγηθεί τρόπους για την αντιμετώπισή τους.
Συνεπώς, το έργο του Ινστιτούτου -και των επιστημόνων του- στις μέρες μας είναι σαφώς πιο σύνθετο και πιστεύω με διττό προσανατολισμό. Πρώτον, να ερευνήσει, να παράξει καινοτομία η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο πεδίο, στην πράξη, από τον παραγωγό.
Δεύτερον, να αναβαθμίσει τον ρόλο του ως σύμβουλος της πολιτείας και με την επιστημονική του επάρκεια να συνδράμει στην δημιουργία ξεκάθαρων γραμμών πλεύσης για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που ψηφίσθηκε στη Βουλή και πιστεύω ότι οι θεσμικές αλλαγές που επιφέρει έχουν σαφή πρόθεση να οδηγήσουν στην αναβάθμιση του ρόλου του συνόλου του Οργανισμού».
Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει επισημαίνοντας ότι «για την περιοχή μας και τη Θεσσαλία το πρόβλημα που πρέπει να βρει άμεσα λύση είναι το υδατικό. Φρονώ ότι το Ινστιτούτο έχει τη δυνατότητα και την επιστημονική επάρκεια να συνδράμει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις