Πορτογαλία: Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα
Πορτογαλία: Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα

Η κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς, θα κοστίσει στην Πορτογαλία περίπου 600 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, αφού η κυβέρνησή του υπέγραψε συμφωνία με εμπόρους λιανικής πώλησης και αγρότες στη Λισαβόνα τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη παρακολούθησης της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών.

Το σύμφωνο για τη σταθεροποίηση και τη μείωση των τιμών των τροφίμων υπογράφηκε από την κυβέρνηση, την πορτογαλική ένωση εταιρειών λιανικής διανομής (APED) και τη συνομοσπονδία αγροτών της Πορτογαλίας (CAP).

«Λόγω της στήριξης της παραγωγής και της απώλειας φορολογικών εσόδων ως αποτέλεσμα του μηδενικού ΦΠΑ, το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η υπογραφείσα συμφωνία εγγυάται επίσης ότι στα προϊόντα που προορίζονται για πώληση στους καταναλωτές η κατάργηση του ΦΠΑ θα αντικατοπτρίζεται στην τιμή πώλησης.

Τέλος, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενισχύονται οι παραγωγοί που αγωνίζονται απέναντι στην αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και της ενέργειας.

Δύσκολη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 11% – Θα σημάνει περιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα

Στο 2% του ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, η οποία αποτινάσσει από πάνω της τη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ το 2024, και προκειμένου να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο «δεν βλέπω να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 11%», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, σε διαδικτυακή του παρέμβαση στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης.

«Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από το επίπεδο του 2% που σήμερα πετυχαίνουμε σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, και στην παρούσα φάση δεν το βλέπω εγώ προσωπικά να μπορεί να επιτευχθεί μείωση του ΦΠΑ στο 11%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πετραλιάς, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο φόρος προστιθέμενης αξίας να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Ο κ. Πετραλιάς εξήγησε ότι «σήμερα, το νούμερο ένα έσοδο του κράτος προέρχεται από την απόδοση του ΦΠΑ και η μείωσή του στο 11%, από το 13% σήμερα, θα στοίχιζε στο κράτος 3 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που θα μείωνε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,3%», υπογραμμίζοντας πως «αυτή την εξέλιξη δεν τη θέλουμε».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις