Οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν τελικά σε ένα χρονοδιάγραμμα για την ψηφοφορία στο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθιστώντας όμως απίθανη μια τελική συμφωνία εντός του 2023, όπως επιβεβαιώνεται από προσχέδιο που διέρρευσε για τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας.
«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα», επιβεβαίωσε στη EURACTIV το γραφείο της ευρωβουλευτού των Πρασίνων και εισηγήτριας του φακέλου, Σάρα Βίνερ. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο φάκελος θα ψηφιστεί πλέον από την Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και από τους ομολόγους τους στην Επιτροπή Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια θα κατατεθεί ενδεικτικά στην πρώτη σύνοδο στο Στρασβούργο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ των δύο επιτροπών του Κοινοβουλίου, οι οποίες διατηρούν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις. Όπως περιγράφεται στο σχέδιο, η Επιτροπή Περιβάλλοντος πιέζει για πιο φιλόδοξους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τις περικοπές των φυτοφαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 80% για τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα, έναντι 50% στην πρόταση της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου υιοθετεί μια γενικά πιο συντηρητική προσέγγιση, προειδοποιώντας ότι η μείωση των φυτοφαρμάκων πρέπει να εξισορροπηθεί με τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.
Αυτή η καθυστέρηση και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα του Κοινοβουλίου θα οδηγήσουν πιθανότατα τις συζητήσεις μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ στο 2024, με τη βελγική προεδρία να είναι αυτή που πιθανότατα θα διαχειριστεί τον νέο κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις