Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος μίλησε στο Open για τα προβλήματα που καταγράφονται στον πρωτογενή τομέα στην κτηνοτροφία και την γαλακτοπαραγωγή.
«Στην Ελλάδα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, το λίτρο τους στοιχίζει 0,50 ευρώ και οι βιομήχανοι το αγοράζουν 0,49 ευρώ», τόνισε ο κ. Ραυτόπουλος, εξηγώντας σε άλλο σημείο ότι «δεν βάζω μέσα εργατικά, ζημιές, κτηνιατρικά, κτλ., μιλάμε μόνο για τη διατροφή».
Παρέθεσε εξάλλου την περίπτωση της Κύπρου, όπου οι βιομήχανοι «το γάλα από τον Κύπριο κτηνοτρόφο το αγοράζουν 0,79 ευρώ και ο καταναλωτής από το σούπερ μάρκετ το αγοράζει 1,40 ευρώ», ενώ στην Ελλάδα πωλείται στα 1,90 ευρώ.
Αυτή την στιγμή, «η Ελλάδα παράγει το 35% του γάλακτος που χρειάζεται για κατανάλωση», συνέχισε, άρα «γιατί λένε όλες οι συσκευασίες ότι το γάλα είναι "ελληνικό" ενώ παράγουμε μόνο το 35% και γνωρίζουμε ότι το υπόλοιπο είναι εισαγόμενο (είτε ως συμπύκνωμα είτε ως σκόνη);».
«Είναι θέμα ελέγχου, γιατί δεν αναγράφεται ότι δεν είναι γάλα ελληνικό; Είναι κατά 35% ελληνικό, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ... Τι πετυχαίνει η κυβέρνηση; Να αφανίσει τον πρωτογενή τομέα, όταν στοιχίζει το λίτρο γάλα στον κτηνοτρόφο 0,50 ευρώ. Και το πουλάει με φύρα».
Μάλιστα, υπέδειξε παραπλάνηση του καταναλωτή για τα γάλατα που περιλαμβάνονται στο καλάθι, τονίζοντας ότι το γάλα «σίγουρα δεν είναι ελληνικό, είναι κατά 35% ελληνικό».
Κατήγγειλε επίσης ότι «υπάρχει αλυσίδα σήμερα που διαθέτει γάλα υψηλής παστερίωσης από την Πολωνία στα 0,95 λεπτά με ημερομηνία λήξης ένα έτος. Δεν είναι μέσα στο "καλάθι", αλλά η σήμανση μέσα στην αλυσίδα λέει ότι είναι στο "καλάθι"».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις