Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο κλάδος των ελληνικών βιομηχανιών ζωοτροφών, χρήζει ωστόσο εκσυγχρονισμού και επενδύσεων, όπως επισημαίνει στη «Ναυτεμπορική» ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών) και αντιπρόεδρος της βιομηχανίας ΒΙΟΖΩΚΑΤ, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.
Η «πίτα» των ζωοτροφών στη χώρα μας, όπως εξηγεί ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ είναι της τάξης των 2,5 δισεκατ. ευρώ, με τον τομέα των σύνθετων ζωοτροφών (πέλετ) για την κτηνοτροφία να αποτελούν το 25%-30% των 2,5 δισεκατ. (σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποσοστό αυτό οι τροφές για την πτηνοτροφία).
Ο τομέας των σύνθετων ζωοτροφών στην Ευρώπη, όπως προσθέτει ο κ.Τριανταφύλλου, διανύει ανοδική τροχιά την τελευταία διετία-τριετία, με άνοδο παραγωγής της τάξης του 30%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στην Ελλάδα είναι της τάξης του 20%-25%.
Όπως μάλιστα διευκρινίζει σχετικά, σε μεγάλο βαθμό η αύξηση αυτή οφείλεται στο ότι οι κτηνοτρόφοι λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και λόγω δυσκολίας στην εύρεση πρώτης ύλης για ζωοτροφές αλλά και λόγω του ενεργειακού κόστους για την παραγωγή τους, στράφηκε σε «έτοιμες λύσεις», απευθυνόμενος στις βιομηχανίες του κλάδου (σ.σ. πολλοί κτηνοτρόφοι είθισται παραδοσιακά να παρασκευάζουν μόνοι τους τις ζωοτροφές για τα ζώα τους).
Το κατά πόσο θα μπορέσει η ελληνική βιομηχανία ζωοτροφών να διατηρήσει φέτος αυτήν την αύξηση του πελατολογίου που κατέγραψε την τελευταία διετία-τριετία είναι ακριβώς και το μεγάλο «στοίχημα» για το 2023, όπως τονίζει ο κ.Τριανταφύλλου, λόγω της «βουτιάς» στις τιμές των πρώτων υλών που ξαναγίνονται προσιτές και οι κτηνοτρόφοι θα δελεαστούν να καλύψουν και πάλι μόνοι τους τις ανάγκες τους.
Ανάγκη επενδύσεων
Από την πλευρά τους και οι ίδιες οι βιομηχανίες του κλάδου, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ, πρέπει να προβούν σε επενδύσεις. Ο κλάδος – όπως σημειώνει – χρήζει εκσυγχρονισμού και αναφέρει ως παράδειγμα ότι λ.χ. μόνο μία εταιρεία του κλάδου έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα επενδύσεων πράσινης μετάβασης.
Εξίσου σημαντική, στον αντίποδα, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒΙΖ, είναι και η εντατικοποίηση των ελέγχων στα μικρά τοπικά παρασκευαστήρια ζωοτροφών, που είναι περίπου 2.000 σε όλη τη χώρα και δεν υπόκεινται σε ελέγχους ανάλογους με κείνους που υφίστανται οι βιομηχανίες. «Η ποιότητα των ζωοτροφών – τονίζει σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ – έχει μείζονα σημασία για την ποιότητα των ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, ειδικά της φέτας και του γιαουρτιού που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές εξαγωγές. Πάγια θέση του ΣΕΒΙΖ είναι επίσης μαζί με την ποιότητα των ζωοτροφών η εφαρμογή καινοτομιών στη διατροφή των ζώων, ώστε τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα να παραμείνουν ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά».
Η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτομιών, επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΒΙΖ, θα δώσει στις βιομηχανίες του κλάδου και το «διαβατήριο» για εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία σήμερα είναι πολύ μικρή λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής.
Η ανάπτυξη εξωστρέφειας αποτελεί, εξάλλου, στόχο σύμφωνα με τον κ.Τριανταφύλλου και για τον ίδιο τον ΣΕΒΙΖ, που αριθμεί σήμερα 32 μέλη και θέτει ως στόχο να εγγράψει στα μητρώα του την επόμενη διετία τουλάχιστον άλλα δέκα μέλη και να αποκτήσει γενικότερα πιο δυναμική παρουσία.
Ζωοτροφές για pets
Όσον αφορά, δε, στον τομέα των ζωοτροφών για κατοικίδια-ζώα συνtrοφιάς (Pets), κύριο αίτημα του ΣΕΒΙΖ – όπως και των φιλοζοωϊκών σωματείων της χώρας – είναι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% μάξιμουμ έναντι 24% που ισχύει σήμερα.
Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως διευκρινίζει ο κ.Τριανταφύλλου, ο αντίστοιχος συντελεστής είναι πολύ χαμηλότερος και εταιρείες από τις χώρες αυτές δραστηριοποιούνται ηλεκτρονικά πλέον και στη χώρα μας με σημαντικά χαμηλότερες τιμές, ενώ επίσης ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει τις τιμές των ζωοτροφών για κατοικίδια σε συχνά απαγορευτικά επίπεδα για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή-κάτοχο ή φροντιστή δεσποζόμενων ή αδέσποτων ζώων.
Μειώνοντας επίσης τον ΦΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα ζωοτροφών θα παταχθεί, όπως προσθέτει, και η φοροδιαφυγή μικρών καταστημάτων στις πωλήσεις χύμα ζωοτροφών, ενώ επίσης θα μπορέσουν οι πολίτες να δώσουν καλύτερης ποιότητας τροφές στα κατοικίδιά τους και θα αποφευχθούν προβλήματα υγείας, με όφελος καταρχάς για τα κατοικίδια αλλά και για την τσέπη των ιδιοκτητών ή φροντιστών τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΙΖ μπορεί και πρέπει να γίνει μείωση του ΦΠΑ στην συγκεκριμένη κατηγορία ζωοτροφών για τουλάχιστον δυο χρόνια, καθώς στην περίοδο της πανδημίας πολύς κόσμος προχώρησε στην απόκτηση κατοικιδίων και οι πωλήσεις των συγκεκριμένων τροφών αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ επίσης λόγω των ανατιμήσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία οι τιμές αυξήθηκαν πολύ με αποτέλεσμα και το κράτος έχει εισπράξει και στις δύο αυτές περιπτώσεις πολλά έσοδα.
«Ράλι» τιμών στα προϊόντα για κατοικίδια
Στο μεταξύ, οι τιμές των τροφών για κατοικίδια που είχαν πάρει την ανιούσα από την εποχή ακόμη της πανδημίας-lockdowns αυξάνονται συνεχώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με προϊόντα του είδους – τόσο ξηράς, όσο και υγρής τροφής – να έχουν υποστεί μάλιστα τουλάχιστον δυο ανατιμήσεις από την αρχή της φετινής χρονιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που κατέγραψε η «Ν» αποτελεί η τιμή κιλού πολύ δημοφιλούς κροκέτας urinary για γάτες (ειδική κροκέτα για το ουροποιητικό σύστημα τόσο των στειρωμένων, όσο και των αστείρωτων γατών) που διατίθεται χύμα (ή σε απλή διάφανη συσκευασία κάθε αλυσίδας petshop), η οποία ενώ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία πωλούνταν λιγότερο από τρία ευρώ, μέχρι τις αρχές του 2023 είχε ανέβει σταδιακά στα 4,20 ευρώ και πλέον έχει ξεπεράσει τα 4,50 ευρώ και σε κάποιες αλυσίδες έχει φτάσει μέχρι και τα 4,90 ευρώ.
Άλλο παράδειγμα η τιμή δεκάκιλης χάρτινης συσκευασία κροκέτας για στειρωμένες γάτες γερμανικής εταιρείας που φέτος αυξήθηκε στα 42 ευρώ έναντι 36-37 ευρώ πριν τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, ενώ ορισμένοι τύποι μικρών κονσερβών (των 85 γραμμαρίων) super premium υγρής τροφής πολύ δημοφιλούς επίσης ιταλικής εταιρείας αγγίζουν πλέον τα 2 ευρώ (συγκεκριμένα 1,95).
Μεγάλες είναι οι αυξήσεις και στις γατοτροφές πολύ γνωστής επίσης γαλλικής εταιρείας, η οποία παράγει και πολλούς κωδικούς προϊόντων για διάφορα θέματα υγείας – ή και για συγκράτηση του βάρους – των κατοικιδίων (γατών και σκύλων). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ προ τριετίας τα φακελάκια υγρής τροφής της εν λόγω εταιρείας πωλούνταν προς σχεδόν ένα ευρώ, πλέον αγγίζουν τα δυο ευρώ έκαστο (1,75 – 1,90 και 1,95 ευρώ αναλόγως τον τύπο και την αλυσίδα pet-shop).
Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στις τιμές των σκυλοτροφών και γενικότερα όλων των τροφών για ζώα συντροφιάς και όπως επισημαίνει στη “Ν” στέλεχος γνωστής αλυσίδας pet-shop οι αυξήσεις των τιμών από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι σήμερα ξεπερνά το 30%-40% και ενίοτε αγγίζει και το 50% και πολλοί καταναλωτές δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν και αγοράζουν προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.
Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (έντυπη έκδοση)
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις