Αργές διαδικασίες για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες – «Όμηροι» της γραφειοκρατίας σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Η αγροτική παραγωγή που δεν μπορεί να περιμένει αντιμέτωπη με τις αργές διαδικασίες στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών ζητημάτων για την έλευση των εργατών γης από τρίτες χώρες. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης εξακολουθεί να αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους παραγωγούς και να υπονομεύει την ίδια την παραγωγική διαδικασία.
Μπορεί πριν λίγα χρόνια τα χαρακτηριστικά του προβλήματος να ήταν λίγο διαφορετικά, αλλά η ουσία δεν αλλάζει και πολύ, διότι και τώρα που έχουν γίνει διακρατικές συμφωνίες και έρχονται ή έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα εργάτες γης από τρίτες χώρες το πρόβλημα είναι οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ετοιμαστούν τα χαρτιά τους και να μπορούν να εργαστούν ελεύθερα.
Οι αργοί ρυθμοί της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των χαρτιών τους «κοστίζει» ακριβά στους κτηνοτρόφους και στους παραγωγούς, καθώς οι καθυστερήσεις αυτές παρουσιάζονται σε μια στιγμή που η καλλιέργεια δεν μπορεί να περιμένει.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ) Παύλο Σατολιά το μόνο θετικό είναι πως πλέον στη Δυτική Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ζήτημα ανά καλλιέργεια, αν και υπάρχει ακόμη συνολικό ζήτημα λόγω της έλλειψης χεριών σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
Στη Δυτική Ελλάδα έχει ανακοινωθεί πως θα έρθουν συνολικά 10.000 εργάτες γης από τρίτες χώρες. Όντως η έλευσής τους έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και η συμβολή των εργατών που ήδη εργάζονται είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά το «τέρας» της γραφειοκρατίας και οι αργές διαδικασίες συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την καλλιέργεια και ζωική παραγωγή. Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι, σύμφωνα με τον Π. Σατολιά, καλλιέργεια 40 στρεμ. φράουλας έμεινε αμάζευτη λόγω έλλειψης εργατικών χεριών!
Συγκεκριμένα ο κ. Σατολιάς μιλώντας στη «Σ» και αναλύοντας επ’ ακριβώς τη σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι τονίζει:
«τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Το μόνο που απλοποιήθηκε είναι ότι ο αριθμός των εργατών από τρίτες χώρες είναι αποδεκτός στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εννοώ ότι κατά το παρελθόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν ανά καλλιέργεια, ενώ τώρα είναι γενικά στην Περιφέρεια και τα άτομα από τρίτες χώρες που έχουν έρθει μετακινούνται ανάλογα όπου υπάρχει ανάγκη.
Αυτό είναι θετικό, αλλά επίσης αντιμετωπίζουμε ζητήματα γραφειοκρατίας για να ετοιμαστούν τα χαρτιά των ως εργατών γης από τρίτες χώρες και κυρίως από Μπαγκλαντές, Αίγυπτο, Ινδία που έρχονται στην περιοχή μας για να εργαστούν. Παρά τις διακρατικές συμφωνίες υπάρχουν πολλά προβλήματα λ.χ. στο προσωπικό των προξενιών, που χρειάζεται να ετοιμάσουν τα χαρτιά, ενώ επίσης και εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι όντως το μεροκάματο είναι πάνω από 31 ευρώ με 32 ευρώ, που είναι οι διακρατικές συμφωνίες, να αποδείξουμε τις αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής – στέγασης για το διάστημα που θα χρειαστούμε τον κόσμο που θα έρθει στη χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα από τρίτες χώρες, αν και η νομοθεσία υπαγορεύει πως το ελάχιστο διάστημα είναι ένα 9μηνο.
Πρέπει να κινηθούμε όλοι γρηγορότερα, καθώς όλες οι διαδικασίες πάνε αργά και επειδή Έλληνες εργάτες δεν έρχονται να δουλέψουν στη γη και στους στάβλους και δεδομένου πως οι παλιότεροι εργάτες γης από τρίτες χώρες έχουν αναχωρήσει για την κεντρική Ευρώπη, όπου εκεί η νομοθεσία τουλάχιστον είναι πιο φιλική προς αυτούς και την τακτοποίηση των χαρτιών τους, έχει δημιουργηθεί ένα άσχημο σκηνικό που καθιστά την αγροτική παραγωγή δύσκολη για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, ακριβώς το ίδιο «μήνυμα» λαμβάνουμε από όλη τη χώρα και όχι μόνο από τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχουν ζητήματα με τις καλλιέργειες, τα δένδρα, τη φυτική παραγωγή, τους στάβλους και γι’ αυτό άμεσα πρέπει να κινηθούμε. Επίσης, πρέπει να διαμορφωθεί και φιλικό περιβάλλον προς τους Έλληνες εργάτες γης και όλοι να αντιληφθούν πως αν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις και το κατάλληλο κίνητρο που πρέπει να δοθεί από την Πολιτεία δεν είναι κακό να εργαστεί κάποιος στη γη και στην κτηνοτροφία.
Αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση και συνεχιστούν οι αργοί ρυθμοί στην τακτοποίηση των χαρτιών όσων ήρθαν ή θέλουν να έρθουν από τρίτες χώρες για να εργαστούν ως εργάτες γης, θα περιοριστεί πολύ το παραγόμενο αγροτικό εισόδημα. Όπου η μονάδα δεν είναι ατομική ή δεν καλύπτεται από την εργασία των μελών της οικογένειας θα περιοριστεί η παραγωγή είτε είναι φυτική, είτε μιλάμε για καλλιέργεια δένδρων ή για κηπευτικά ή ακόμη και στους στάβλους θα περιοριστεί το ζωικό κεφάλαιο.
Πέρυσι υπήρχε περίπτωση στη Δυτική Ελλάδα που έμειναν αμάζευτα σχεδόν 40 στρέμματα φράουλας λόγω έλλειψης χεριών. Αυτό σημαίνει άμεσα χαμένο εισόδημα, τη στιγμή μάλιστα που ο πρωτογενής τομέας δεν πρέπει να συρρικνώνεται, αλλά αντίθετα να μεγεθύνεται.
Τουλάχιστον το 1/3 των αγροτών έχουν ανάγκη από επιπλέον εργατικά χέρια. Το 20% με 30% των αγροτών σε όλες τις καλλιέργειες και στη ζωική παραγωγή συνεφέρει κατά το 70% στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδας.
Στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν μεγάλοι στάβλοι, μεγάλες καλλιέργειες, σπαράγγια, ακτινίδια και η αίσθηση που έχω είναι πως όλοι οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία αναζητούν εργάτες γης. Πως θα συλλεχτούν τα προϊόντα; Συνεπώς, τίθεται ζήτημα και στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς οι διαδικασίες για τους εργάτες γης που «τρέχουν» πρέπει να πάνε γρηγορότερα.
«Πήρε μπροστά» όλο αυτό το εγχείρημα με τους εργάτες γης από τρίτες χώρες, αλλά η καλλιέργεια δεν μπορεί να περιμένει και οι διαδικασίες επαναλαμβάνω πως είναι αργές. Θετικό είναι πως η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, μετά από πολλές παρεμβάσεις μας ως ΕΘΕΑΣ και άρχισε να λειτουργεί προς την κατεύθυνση αυτή που πρέπει».
Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις