Φοροεκπτώσεις, μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για δαπάνες ασφαλιστικής προστασίας κατοικιών από τις φυσικές καταστροφές υπόσχεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όσοι ιδιοκτήτες ασφαλίσουν τα ακίνητά τους το 2023 θα καρπωθούν νέα μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024.
Στόχος αφενός είναι να μειωθεί η δαπάνη του προϋπολογισμού που καταβάλλεται κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές, αφετέρου οι πολίτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους θα έχουν σημαντικές αποζημιώσεις στην περίπτωση που η κατοικία τους πάθει ζημιές από σεισμούς, φωτιές κλπ.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς ενώ και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει επανειλημμένως κίνητρα για ασφάλιση κτιρίων και κατοικιών με στόχο την αύξηση του μέχρι σήμερα χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης οικιών έναντι κινδύνου φυσικών καταστροφών που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ κατ' ετος.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, μόνο 17% των νοικοκυριών έχουν ασφαλίσει την οικία τους έναντι κινδύνου φυσικών καταστροφών και τα περισσότερα από αυτά υποχρεώνονται να το κάνουν λόγω στεγαστικού δανείου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ στη χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες από τις οποίες ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένα κυρίως ως αποτέλεσμα της συμβατικής υποχρέωσης των ιδιοκτητών που έχουν ενεργό στεγαστικό δάνειο. Μάλιστα το δημόσιο σήμερα λαμβάνει επί των ασφαλίστρων φόρο 15%, κάτι που σημαίνει ότι με την αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών θα αυξηθούν σημαντικά και τα έσοδα του προϋπολογισμού και ως εκ τούτου η παροχή κινήτρων θα καλυφθεί από τα αυξημένα έσοδα.
Σε απόλυτα ποσά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος. Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ασφαλίσει την κατοικία του θα γλιτώσει 30 ευρώ, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.500 ευρώ θα έχει όφελος 250 ευρώ.
Συνεπώς από τη νέα εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που έγινε στο πλαίσιο της προεκλογικής παρουσίασης του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουν κατοικίες με μεγάλη αξία, που συνακόλουθα έχουν και μεγάλες επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, οι κατοικίες αυτές, εφόσον ασφαλίζονται “αντιμετωπίζουν” και υψηλά ασφάλιστρα.
Οι ζημιές χωρίς κάλυψη
Στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερις δεκαετίες (1980-2020) ακραία φυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί, οι πυρκαγιές, πλημμύρες κ.οκ. έχουν οδηγήσει σε συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ, με μόλις το 1,6 δισ. ευρώ να αφορά ασφαλισμένη περιουσία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1980 - 2018 λιγότερο από:
- Το 2% των συνολικών ζημιών από σεισμούς ήταν ασφαλισμένο.
- Το 10% των συνολικών ζημιών από πλημμύρες ήταν ασφαλισμένο.
- Το 1% των συνολικών ζημιών από πυρκαγιές ήταν ασφαλισμένο.
Για την Ελλάδα η πιο δαπανηρή χρονιά λόγω φυσικών καταστροφών ήταν το 2020, όπου η κατα κεφαλήν απώλεια φτάνει στα 91 ευρώ και είναι σχεδόν τριπλάσια από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (27 ευρώ).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις