Η Ινδονησία και η Μαλαισία δήλωσαν ότι θα καθυστερήσουν τις εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ, ενώ επιδιώκουν δικαιότερη μεταχείριση για τους μικρούς παραγωγούς φοινικέλαιου που πλήττονται από τους «τιμωρητικούς» νέους κανόνες του μπλοκ για την πρόληψη της αποψίλωσης των δασών.
Η Ινδονησία, η οποία διαπραγματεύεται με την ΕΕ για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου εδώ και επτά χρόνια, δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει αυτές τις συνομιλίες έως ότου δοθεί περισσότερη επιείκεια στους παραγωγούς φοινικέλαιου σύμφωνα με τους νέους κανόνες της ΕΕ.
Η Μαλαισία διεμήνυσε ότι οι προτροπές από αξιωματούχους της ΕΕ για την πρόοδο των συνομιλιών για μια εμπορική συμφωνία θα εξαρτηθούν από τη δράση που θα λάβει η ΕΕ για να βελτιώσει τη μεταχείριση των μικροϊδιοκτητών της.
Ο νόμος για την αποψίλωση των δασών, που συμφωνήθηκε από τους νομοθέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο, απαγορεύει τα βοοειδή, το κακάο, τον καφέ, το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ξύλο και τα προϊόντα καουτσούκ να πωλούνται στο μπλοκ εκτός εάν πιστοποιηθεί ότι προέρχονται από γη με βιώσιμη διαχείριση με χώρες που χαρακτηρίζονται ως χαμηλά, τυπικού ή υψηλού κινδύνου.
Το σύστημα αξιολόγησης και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών παραμένει ανεπιβεβαίωτη, αλλά οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος, προκαλώντας ανησυχίες από τις χώρες εξαγωγής ότι θα έχουν λίγο χρόνο να προσαρμοστούν.
Σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους, οι εισαγωγείς φοινικελαίου εκτιμούν ότι μετά την εφαρμογή του νόμου ένα δοχείο φοινικέλαιου μήκους 20 ποδιών θα μπορούσε να απαιτήσει 1,2 εκατομμύρια έγγραφα αφού ληφθούν υπόψη οι υγειονομικές απαιτήσεις, οι τελωνειακές διασαφήσεις και η πιστοποίηση βιωσιμότητας.
Η Ινδονησία και η Μαλαισία αντιπροσωπεύουν το 83 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής φοινικέλαιου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Η ΕΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά τους, αν και η κατανάλωση φοινικέλαιου στο μπλοκ μειώνεται, με τις εισαγωγές να αναμένεται να μειωθούν στο μισό από τώρα έως το 2032.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι έχει σημειωθεί σημαντική μείωση της αποψίλωσης των δασών για το φοινικέλαιο στην Ασία, ειδικά στην Ινδονησία, η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας και μία από τις μεγαλύτερες εκπομπές άνθρακα στον κόσμο.
Η αποψίλωση των δασών για καλλιέργεια φοινικέλαιου στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Παπούα Νέα Γουινέα μειώθηκε το 2021 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Chain Reaction Research, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, η Mighty Earth και άλλοι περιβαλλοντικοί αγωνιστές λένε ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που καθαρίζουν τα δάση εξακολουθούν να καταστρέφουν την αναντικατάστατη βιοποικιλότητα και να συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
Η Ινδονησία και η Μαλαισία έχουν θεσπίσει τα δικά τους πιστοποιητικά για βιώσιμο φοινικέλαιο και πιέζουν την ΕΕ να τα αποδεχθεί όταν εφαρμόσει τη νομοθεσία για την αποψίλωση των δασών. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι αυτό θα εξεταστεί μόνο παράλληλα με την δορυφορική τεχνολογία που μπορεί να παρακολουθεί πού συμβαίνει η αποψίλωση των δασών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις