Η τρέχουσα κρίση είναι πολυ-παραγοντική και προκαλεί άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, γι αυτό και ο «προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης», τόνισε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Ιωάννης Γκίκας εκπροσωπώντας το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας την Τρίτη.
Ο ίδιος, μιλώντας για την κατάσταση των αγορών μετά τη ρωσική εισβολή, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια επιβίωσης των αγροτών στην Ουκρανία και την ικανοποίηση για την παράταση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.
Παράλληλα, τόνισε τις σημαντικές επιβαρύνσεις στην εγχώρια αγορά των όμορων με την Ουκρανία κρατών. Ωστόσο, ο κ. Γκίκας επισήμανε ότι οποιαδήποτε έκτακτη στήριξη θα πρέπει να είναι «ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους», ώστε η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που βιώνει ο αγροδιατροφικός τομέας.
Είναι γεγονός δε ότι η τρέχουσα κρίση δεν αφορά μόνο ένα κράτος ή τα γειτονικά κράτη της Ουκρανίας, καθώς όπως τόνισε ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος «η κρίση που βιώνουμε είναι πολυ-παραγοντική και αφορά αρκετούς τομείς ενωσιακής πολιτικής, προκαλώντας άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις», συνεπώς είναι αδύνατον η κρίση αυτή να αντιμετωπιστεί μόνο με βάση τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
«Ειναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης», επισήμανε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας ο κ. Γκίκας δίνοντας το έναυσμα για την αναζήτηση ενός πολυδιάστατου χρηματοδοτικου εργαλείου που θα αντιμετωπίζει όλες τις πτυχές της αγροδιατροφικής κρίσης.
Πηγή: Euractiv
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις