Οι χώρες αγωνίζονται να προετοιμαστούν για ακραία καιρικά φαινόμενα αργότερα φέτος, καθώς ο κόσμος καταλήγει σε ένα El Nino - ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που τροφοδοτεί τους τροπικούς κυκλώνες στον Ειρηνικό και ενισχύει τις βροχοπτώσεις και τον κίνδυνο πλημμύρας σε μέρη της Αμερικής και αλλού. Στις 8 Ιουνίου, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δήλωσε ότι ο Ελ Νίνιο βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Τα τελευταία τρία χρόνια κυριαρχεί το πιο δροσερό μοτίβο La Nina.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Την τελευταία φορά που ένα ισχυρό Ελ Νίνιο ήταν σε πλήρη εξέλιξη, το 2016, ο κόσμος είδε την πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν λόγω του Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την υπερβολική υπερθέρμανση από την κλιματική αλλαγή, θα καταγραφούν θερμοκρασίες ρεκόρ.
Οι ειδικοί ανησυχούν επίσης για το τι συμβαίνει στον ωκεανό. Εξαιτίας του Ελ Νίνιο τα νερά στον Ανατολικό Ειρηνικό είναι πιο ζεστά από το συνηθισμένο. Αλλά ακόμη και πριν ξεκινήσει το φαινόμενο τον Μάιο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν περίπου 0,1 C υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη καταγεγραμμένη. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το φετινό Ελ Νίνιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιες οικονομικές απώλειες 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο περιοδικό Science, συρρικνώνοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποδεκατίζουν τη γεωργική παραγωγή, τη μεταποίηση και συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών.
Οι κυβερνήσεις σε ευάλωτες χώρες λαμβάνουν υπόψη. Το Περού έχει διαθέσει 1,06 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Ελ Νίνιο και της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι Φιλιππίνες - που κινδυνεύουν από κυκλώνες - έχουν σχηματίσει μια ειδική κυβερνητική ομάδα για να χειριστεί τις προβλεπόμενες επιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του El Nino την περίοδο 2015-16 - του ισχυρότερου τέτοιου γεγονότος που έχει καταγραφεί - τα αποθέματα γαύρου στα ανοικτά των ακτών του Περού κατέρρευσαν λόγω της εισβολής ζεστών νερών, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας πέθανε.