8 στους 10 άνθρωποι θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως σημαντική απειλή για τη χώρα τους
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή: 8 στους 10 άνθρωποι θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως σημαντική απειλή για τη χώρα τους, καθώς η παραγωγή τροφίμων είναι υπεύθυνη για το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Δικαίως υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η διατροφή και οι επιλογές τροφίμων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο «αποτύπωμα» άνθρακα. Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε πραγματικά το αποτύπωμα άνθρακα του πρωινού, του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου σας;
«Τρώγοντας τοπικά» είναι μια σύσταση που ακούτε συχνά – ακόμη και από εξέχουσες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών . Αν και μπορεί να έχει νόημα– σε τελική ανάλυση, η μεταφορά οδηγεί σε εκπομπές – είναι μια από τις πιο άστοχες συμβουλές.
Το φαγητό σε τοπικό επίπεδο θα είχε σημαντικό αντίκτυπο μόνο εάν η μεταφορά ήταν υπεύθυνη για μεγάλο μερίδιο του τελικού αποτυπώματος άνθρακα των τροφίμων. Για τα περισσότερα τρόφιμα, αυτό δεν ισχύει.
Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσό των εκπομπών από τα τρόφιμα και αυτό που τρώτε είναι πολύ πιο σημαντικό από το από πού ταξίδεψε το φαγητό σας.
Από πού προέρχονται οι εκπομπές από τα τρόφιμα μας;
Στην απεικόνιση βλέπουμε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από 29 διαφορετικά προϊόντα διατροφής – από βόειο κρέας στην κορυφή έως ξηρούς καρπούς στο κάτω μέρος.
Για κάθε προϊόν μπορείτε να δείτε από ποιο στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού προέρχονται οι εκπομπές του. Αυτό εκτείνεται από τις αλλαγές χρήσης γης στα αριστερά, μέχρι τη μεταφορά και τη συσκευασία στα δεξιά.
Αυτά είναι δεδομένα από τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων μέχρι σήμερα, που δημοσιεύτηκε στο Science από τους Joseph Poore και Thomas Nemecek (2018).
Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς εξέτασαν δεδομένα σε περισσότερες από 38.000 εμπορικές φάρμες σε 119 χώρες.
Σε αυτή τη σύγκριση εξετάζουμε τις συνολικές εκπομπές GHG ανά κιλό τροφίμου. Το CO 2 είναι το πιο σημαντικό GHG, αλλά όχι το μοναδικό – η γεωργία είναι μια μεγάλη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου μεθανίου και οξειδίου του αζώτου. Για να καταγράψουν όλες τις εκπομπές GHG από την παραγωγή τροφίμων, οι ερευνητές τις εκφράζουν σε κιλά «ισοδυνάμων διοξειδίου του άνθρακα». Αυτή η μέτρηση λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το CO 2 αλλά όλα τα αέρια του θερμοκηπίου.
Η πιο σημαντική εικόνα από αυτή τη μελέτη: υπάρχουν τεράστιες διαφορές στις εκπομπές GHG διαφορετικών τροφίμων: η παραγωγή ενός κιλού βοείου κρέατος εκπέμπει 60 κιλά αερίων θερμοκηπίου (ισοδύναμα CO 2 ).
Ενώ ο αρακάς εκπέμπει μόλις 1 κιλό ανά κιλό.
Συνολικά, τα τρόφιμα με βάση τα ζώα τείνουν να έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα από τα φυτικά. Το αρνί και το τυρί εκπέμπουν περισσότερα από 20 κιλά ισοδύναμα CO 2 ανά κιλό. Τα πουλερικά και το χοιρινό έχουν χαμηλότερα αποτυπώματα, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, σε 6 και 7 κιλά ισοδύναμα CO 2, αντίστοιχα.
Για τα περισσότερα τρόφιμα – και ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους εκπομπούς – οι περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκύπτουν από την αλλαγή χρήσης γης (με πράσινο χρώμα) και από διεργασίες στο στάδιο της εκμετάλλευσης (καφέ). Οι εκπομπές στο στάδιο της εκμετάλλευσης περιλαμβάνουν διαδικασίες όπως η εφαρμογή λιπασμάτων – τόσο οργανικών («διαχείριση κοπριάς») όσο και συνθετικών. και εντερική ζύμωση (παραγωγή μεθανίου στα στομάχια των βοοειδών). Η συνδυασμένη χρήση γης και οι εκπομπές στο στάδιο της εκμετάλλευσης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του αποτυπώματος για τα περισσότερα τρόφιμα.
Οι μεταφορές συμβάλλουν ελάχιστα στις εκπομπές. Για τα περισσότερα προϊόντα διατροφής, αντιπροσωπεύει λιγότερο από 10%, και είναι πολύ μικρότερο για τους μεγαλύτερους εκπομπούς αερίων του θερμοκηπίου. Στο βόειο κρέας από κοπάδια βοείου κρέατος, είναι 0,5%.
Όχι μόνο οι μεταφορές, αλλά όλες οι διεργασίες στην αλυσίδα εφοδιασμού μετά την έξοδο των τροφίμων από το αγρόκτημα – επεξεργασία, μεταφορά, λιανικό εμπόριο και συσκευασία – ευθύνονται κυρίως για ένα μικρό μερίδιο των εκπομπών.
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει όταν εξετάζουμε μεμονωμένα προϊόντα διατροφής. Αλλά οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτό ισχύει για τις πραγματικές δίαιτες . για παράδειγμα, η ερευνήτρια Vilma Sandström και οι συνεργάτες της μελέτησαν το αποτύπωμα της δίαιτας σε ολόκληρη την ΕΕ . Η μεταφορά τροφίμων ήταν υπεύθυνη μόνο για το 6% των εκπομπών, ενώ τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα αυγά αντιστοιχούσαν στο 83%.
Η τοπική κατανάλωση μειώνει ελαφρώς τις εκπομπές σας
Η κατανάλωση τοπικού βοείου κρέατος ή αρνιού έχει πολλαπλάσιο αποτύπωμα άνθρακα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Το αν καλλιεργούνται τοπικά ή αποστέλλονται από την άλλη άκρη του κόσμου έχει πολύ μικρή σημασία για τις συνολικές εκπομπές.
Οι μεταφορές συνήθως αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των εκπομπών GHG του βοείου κρέατος: η επιλογή της τοπικής κατανάλωσης έχει πολύ ελάχιστες επιπτώσεις στο συνολικό του αποτύπωμα. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτός ο αριθμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο στον κόσμο που ζείτε και από το πόσο μακριά θα πρέπει να ταξιδέψει το βόειο κρέας σας, αλλά στο "αναπτυσσόμενο πλαίσιο" παρακάτω θα δείξουμε ένα παράδειγμα ότι δεν έχει και πολύ μεγάλη διαφορά.
Είτε το αγοράζετε από τον αγρότη της διπλανής πόρτας είτε από μακριά, δεν είναι η τοποθεσία που κάνει το αποτύπωμα άνθρακα του δείπνου σας μεγάλο, αλλά το γεγονός ότι είναι βοδινό.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Environmental Science & Technology, οι Christopher Weber και Scott Matthews (2008) διερεύνησαν τη σχετική κλιματική επίδραση των μιλίων τροφίμων και των επιλογών τροφίμων στα νοικοκυριά στις ΗΠΑ. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η αντικατάσταση θερμίδων λιγότερων από μία ημέρα την εβδομάδα από βόειο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με κοτόπουλο, ψάρι, αυγά ή μια εναλλακτική λύση με βάση
τα φυτά μειώνει τις εκπομπές GHG περισσότερο από το να αγοράζεις όλο το φαγητό σου από τοπικές πηγές.
Αναλύοντας τα δεδομένα των καταναλωτικών δαπανών, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι εκπομπές τροφίμων του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού ήταν περίπου 8 τόνοι ισοδύναμου CO 2 ετησίως. Η μεταφορά τροφίμων αντιπροσώπευε μόνο το 5% αυτού (0,4 tCO 2 eq). Αυτό σημαίνει ότι εάν θεωρούσαμε ότι ένα νοικοκυριό προμηθεύεται όλη την τροφή του τοπικά, η μέγιστη μείωση στο αποτύπωμά του θα ήταν 5%. Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα γιατί στην πραγματικότητα θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν μικρές εκπομπές από τις μεταφορές που σχετίζονται με τη μεταφορά τροφίμων από παραγωγούς στην περιοχή σας.
Εκτίμησαν ότι εάν το μέσο νοικοκυριό αντικαθιστούσε τις θερμίδες του από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά με κοτόπουλο, ψάρι ή αυγά μόνο μία ημέρα την εβδομάδα, θα εξοικονομούσε 0,3 t CO 2 ισοδύναμα. Αν το αντικαθιστούσαν με φυτικές εναλλακτικές θα εξοικονομούσαν 0,46 t CO 2 eq. Με άλλα λόγια, το να πας «χωρίς κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά» (όχι εντελώς χωρίς κρέας) μια μέρα την εβδομάδα θα πετύχαινε το ίδιο με μια δίαιτα με μηδενικά χιλιόμετρα τροφής.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου το φαγητό σε τοπικό επίπεδο μπορεί πράγματι να αυξήσει τις εκπομπές. Στις περισσότερες χώρες, πολλά τρόφιμα μπορούν να καλλιεργηθούν και να συγκομιστούν μόνο σε ορισμένες περιόδους του χρόνου. Αλλά οι καταναλωτές τα θέλουν όλο το χρόνο. Αυτό μας δίνει τρεις επιλογές: εισαγωγή αγαθών από χώρες όπου βρίσκονται στην εποχή τους. να χρησιμοποιούν μεθόδους παραγωγής υψηλής έντασης ενέργειας (όπως θερμοκήπια) για την παραγωγή τους όλο το χρόνο· ή χρησιμοποιήστε ψύξη και άλλες μεθόδους συντήρησης για να τα αποθηκεύσετε για αρκετούς μήνες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μελετών που δείχνουν ότι η εισαγωγή συχνά έχει χαμηλότερο αποτύπωμα.
Επίσης, εκτιμούν ότι η εισαγωγή ισπανικού μαρουλιού στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους χειμερινούς μήνες έχει ως αποτέλεσμα τρεις έως οκτώ φορές χαμηλότερες εκπομπές σε σχέση με την τοπική παραγωγή. Το ίδιο ισχύει και για άλλα τρόφιμα: οι ντομάτες που παράγονται σε θερμοκήπια στη Σουηδία καταναλώνουν 10 φορές περισσότερη ενέργεια από την εισαγωγή ντομάτας από τη Νότια Ευρώπη, όπου ήταν στην εποχή τους.
Αποφύγετε το μικρό μερίδιο των τροφίμων που μεταφέρονται αεροπορικώς
Ο αντίκτυπος των μεταφορών είναι μικρός για τα περισσότερα προϊόντα, αλλά υπάρχει μια εξαίρεση: εκείνα που ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων είναι πιο συνηθισμένες από ό,τι στην πραγματικότητα. Πολύ λίγα τρόφιμα μεταφέρονται αεροπορικώς. αντιπροσωπεύει μόνο το 0,16% των μιλίων για φαγητό.
Αλλά για τα λίγα προϊόντα που μεταφέρονται αεροπορικώς, οι εκπομπές μπορεί να είναι πολύ υψηλές: εκπέμπει 50 φορές περισσότερο ισοδύναμο CO 2 από το σκάφος ανά τονοχιόμετρο.
Πολλά από τα τρόφιμα που οι άνθρωποι υποθέτουν ότι έρχονται αεροπορικώς μεταφέρονται στην πραγματικότητα με βάρκα – τα αβοκάντο και τα αμύγδαλα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Η αποστολή ενός κιλού αβοκάντο από το Μεξικό στο Ηνωμένο Βασίλειο θα παρήγαγε 0,21 kg CO 2 eq στις εκπομπές των μεταφορών. Αυτό είναι μόνο περίπου το 8% του συνολικού αποτυπώματος του αβοκάντο. Ακόμη και όταν αποστέλλεται σε μεγάλες αποστάσεις, οι εκπομπές του είναι πολύ λιγότερες από τα τοπικά ζωικά προϊόντα.
Ποια τρόφιμα μεταφέρονται αεροπορικώς; Πώς ξέρουμε ποια προϊόντα πρέπει να αποφύγουμε;
Τείνουν να είναι τρόφιμα που είναι πολύ ευπαθή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλωθούν αμέσως μετά τη συγκομιδή τους. Σε αυτή την περίπτωση, η μεταφορά με πλοίο είναι πολύ αργή, αφήνοντας τα αεροπορικά ταξίδια ως τη μόνη εφικτή επιλογή.
Ορισμένα φρούτα και λαχανικά τείνουν να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Τα σπαράγγια, τα πράσινα φασόλια και τα μούρα είναι κοινά εμπορεύματα αερομεταφοράς.
Είναι συχνά δύσκολο για τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τα τρόφιμα που έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς επειδή σπάνια επισημαίνονται ως τέτοια. Αυτό καθιστά δύσκολο να αποφευχθούν. Ένας γενικός κανόνας είναι να αποφεύγετε τρόφιμα που έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής και έχουν διανύσει πολύ δρόμο (πολλές ετικέτες έχουν τη χώρα «προέλευσης» που βοηθά σε αυτό). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τρόφιμα όπου δίνεται μεγάλη έμφαση στη «φρεσκάδα»: για αυτά τα προϊόντα, η ταχύτητα μεταφοράς είναι προτεραιότητα.
Έτσι, εάν θέλετε να μειώσετε το αποτύπωμα άνθρακα στη διατροφή σας, αποφύγετε τα τρόφιμα που μεταφέρονται με αέρα όπου μπορείτε. Αλλά πέρα από αυτό, μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη διαφορά εστιάζοντας σε αυτό που τρώτε, αντί να «τρώτε τοπικά». Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ή η αλλαγή από κρέας μηρυκαστικών σε κοτόπουλο, χοιρινό ή εναλλακτικές λύσεις με βάση το φυτό θα μειώσει το αποτύπωμά σας κατά πολύ περισσότερο.