ΔΟΕΠΕΛ: Η έλλειψη εργατών γης το μεγαλύτερο πρόβλημα “σήμερα” στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών

Με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων μελών του πρωτογενή και του δευτερογενή και τριτογενή τομέα του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (15/6/2023) σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης η 8η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ

Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν και συζήτησαν καίρια ζητήματα του κλάδου και έλαβαν σημαντικές αποφάσεις. 

Ο Πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ, κ. Γιώργος Ντούτσιας αρχικά καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια παρουσίασε τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου. 

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι:

* τόνισαν, ότι η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος (2022/23) υπήρξε σημαδιακή με ρεκόρ ελαιοπαραγωγής και των τριών βασικών ελληνικών επιτραπέζιων ποικιλιών, 

* υπογράμμισαν το αυξημένο κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα λόγω της αύξησης της αξίας των εισροών (προϊόντα θρέψης, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενέργεια, καύσιμα, κ.α.), ως απόρροια της πανδημίας και της συνεχιζόμενης Ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά και ιδιαίτερα του κόστους των εργατ ικών χεριών λόγω της μεγάλης έλλειψης,

* υπογράμμισαν επίσης και το αυξημένο κόστος λειτουργίας που αντιμετωπίζει ο δευτερογενής/τριτογενής τομέας, τόσο σε ενεργειακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αγοράς υλών επεξεργασίας και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας, καθώς και αυξημένες δαπάνες μεταφορικών. 

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για την έλλειψη εργατικών χεριών και την εξ’ αυτής αδυναμία συλλογής σημαντικού μέρους του πράσινου καρπού και την κατακόρυφη αύξηση των δαπανών εργασίας που προαναφέρθηκαν.

Το “διαχρονικά” άλυτο πρόβλημα της μετάκλησης εργατών γης, ίσως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα “σήμερα” στον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών. 

Αναφερόμενοι στην επόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023/24, επισημάνθηκε ότι ο κλάδος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μειωμένη παραγωγή, έως ακαρπία, με τους συμμετέχοντες να αναμένουν την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των επικείμενων δυσμενών επιπτώσεων τόσο στο αγροτικό εισόδημα, όσο και στις μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις του προϊόντος. 

Πέραν της παραγωγής-ρεκόρ της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/23), συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τις ιδιαίτερες-πρωτόγνωρες φετινές εμπορικές συνθήκες της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ακόμη και στην κατηγορία των τροφίμων, και πτώση εξαγωγών για το τρέχον έτος (περίπου 20-25% σε όλους τους εμπορικούς τύπους επιτραπέζιων ελιών). 

Για ακόμη μια φορά έγινε αναφορά στην Αίτηση Ακύρωσης από φορείς της Π.Ε. Μεσσηνίας στο ΣτΕ κατά της “Απόφασης Γεωργαντά”, η οποία κατοχυρώνει τις ελληνικές εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας “Καλαμάτα” που αποτελούν το 99,7% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας (80.000 τόνοι).

Οι συμμετέχοντες επικροτούν την προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να διορθώσουν το λάθος της Δημόσιας Διοίκησης που ταλαιπωρεί τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών πλέον των 20 ετών.

Εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν με την “Απόφαση Γεωργαντά” για το εθνικό αυτό θέμα. Θα πρέπει επίσης να γίνει πλέον αντιληπτό ότι, η οποιαδήποτε πτώση ή η αύξηση των τιμών των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμάτα ουδεμία σχέση έχει με την ΥΑ Γεωργαντά και ότι η διασύνδεση αποτελεί ψευτοδίλημμα και εκ του πονηρού. 

Θέματα όπως η Συμβολαιακή Γεωργία, η νέα ΚΑΠ 2023/27, οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής καλύψαν επίσης μεγάλο μέρος της Γενικής Συνέλευσης, ενώ οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν και για τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η Οργάνωση στο πλαίσιο των πάγιων θέσεων της για συνεργασία, συνεχή ενημέρωση, διάχυση της γνώσης καθώς και υιοθέτηση-εφαρμογή επιστημονικών καινοτομιών με σκοπό την ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις