Ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής είναι ένας από τους λίγους κλάδους που άντεξε στα χρόνια των προηγούμενων συνεχιζόμενες κρίσεων (κορονοϊός, πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας). Αρκετές επιχειρήσεις αλλά και νέοι αγρότες στράφηκαν στον πρωτογενή τομέα, δείχνοντας έτσι τη μεγάλη δυναμική που υπάρχει στην ανάπτυξη του κλάδου.
Μεγάλο ωστόσο παραμένει το ερώτημα αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου, με την κλιματική κρίση να δείχνει ολοένα και περισσότερο τις «άγριες διαθέσεις» της.
Σε επικοινωνία που είχε το Agrocapital με παραγωγούς από όλη τη χώρα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνει μια νέα αρχή, και να μπουν γερές βάσεις για την επανεκκίνηση στον πρωτογενή τομέα.
Κάτι το ενστερνίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, όπως φάνηκε και από τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Βουλής.
Ο αρμόδιος υπουργός επεφύλαξε μια έκπληξη για τους επιλαχόντες του προγράμματος των Νέων Αγροτών, οι οποίοι εντάχθηκαν όλοι τους στο πρόγραμμα. Όπως υπογράμμισε εξοικονομήθηκαν οι απαραίτητη πόροι και εντάσσονται όλοι οι επιλαχόντες νέοι γεωργοί στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών. Κάτι που σημάνει την ένταξη 2.096 επιλαχόντων νέων αγροτών στο πρόγραμμα, με ποσό 77 εκατ. Ευρώ».
Επίσης ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών στα τρόφιμα και έκανε ειδική μνεία το Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το οποίο υποστηρίζει παρεμβάσεις και δράσεις ύψους 19,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα επισήμανε ότι θα τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ με ένα έργο προϋπολογισμού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό θα επιτρέψει στον γεωπόνο εκτιμητή να ολοκληρώνει με διαφάνεια και ταχύτητα την αξιολόγηση της ζημίας στο κτήμα του παραγωγού με τον φορητό του υπολογιστή, να καταγράφει και να ενημερώνει τον ΕΛΓΑ επί τόπου και να προϋπολογίζει την έκταση της ζημίας και το ύψος της οφειλόμενης αποζημίωσης, ώστε να έχει ο παραγωγός πλήρη και ξεκάθαρη γνώση της υπόθεσής του.
Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Ιούλιος έχει φτάσει σχεδόν στη μέση του και πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μιας και σε καθημερινή βάση βγαίνουν νέες αποφάσεις για τα οικολογικά σχήματα κλπ.
Έτσι, η μεγάλη επανεκκίνηση πρέπει να ξεκινήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάτι το οποίο έχει καταλάβει ο κ. Αυγενάκης ο οποίος κατά τη ομιλία του υπογράμμισε «υπάρχει πλήρης εικόνα της σημερινής κατάστασης του ΟΠΕΚΕΠΕ» και δεσμεύθηκε ότι θα μπει τάξη με άξονα τις ανάγκες κάθε δικαιούχου, συνεχίζοντας την ολοκλήρωση της ένταξης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr, ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορεί εύκολα και άμεσα να εξυπηρετηθεί, να έχει πλήρη εικόνα των συναλλαγών του, να νιώθει ασφάλεια για τις συναλλαγές που εκτελεί και κυρίως να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις κατανομές.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις