Ο παγκόσμιος εφοδιασμός τροφίμων βλέπει μια νέα απειλή καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ακραίες καιρικές συνθήκες παγκοσμίως έχουν προκαλέσει αποτυχίες σε καλλιέργειες, μείωσαν την παραγωγή φρούτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων και τις τιμές.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως η απαγόρευση της Ινδίας στις εξαγωγές ρυζιού και η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία σιτηρών με την Ουκρανία, έχουν προσθέσει τις αβεβαιότητες.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την άφιξη του καιρικού προτύπου Ελ Νίνιο, που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόσθετη ζημιά στη γεωργία.
Ο παγκόσμιος εφοδιασμός τροφίμων προκαλείται από την κλιματική αλλαγή
Ο αντίκτυπος των καυτών θερμοκρασιών γίνεται αισθητός σε όλες τις ηπείρους. Η Νότια Ευρώπη σημειώνει ζέστη ρεκόρ, με αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος και κατεστραμμένες καλλιέργειες τομάτας .
Οι ξηρασίες έχουν επηρεάσει σοβαρά τη συγκομιδή σιτηρών, ενώ οι ορυζώνες της Κίνας κινδυνεύουν. Στις ΗΠΑ, οι συνθήκες καλλιέργειας τον Ιούνιο ήταν οι χειρότερες των τελευταίων τριών δεκαετιών και οι τιμές του ρυζιού στην Ασία έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό δύο ετών λόγω των αυξημένων εισαγωγών.
Οι καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών της Νότιας Ευρώπης έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, με τις ντομάτες να παρουσιάζουν σημάδια σήψης στα άκρα των ανθέων λόγω ανεπάρκειας ασβεστίου. Μόνο η Ιταλία αναμένει γεωργικές απώλειες άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Αν και η αγορά σιτηρών παραμένει καλά εφοδιασμένη χάρη στα ρεκόρ συγκομιδών σόγιας και καλαμποκιού στη Βραζιλία, η αβεβαιότητα παραμένει. Οι τιμές του σιταριού παρουσίασαν διακυμάνσεις λόγω των ειδήσεων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ενώ η απαγόρευσης της Ινδίας να εξάγει λευκό ρύζι χωρίς μπασμάτι είναι πιθανό να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές του ρυζιού.
Χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Κίνα αντιμετωπίζουν επίσης προκλήσεις. Οι κίνδυνοι ξηρασίας στην Ταϊλάνδη έχουν οδηγήσει σε έκκληση για περιορισμό της φύτευσης ρυζιού και οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κίνα αναμένεται να μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών.
Στις ΗΠΑ, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες προβλέπεται να πλήξουν τις Μεσοδυτικές περιοχές κατά τη διάρκεια κρίσιμων σταδίων ανάπτυξης για τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας. Ζητήματα μεταφορών λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού σε ποτάμια όπως ο Μισισιπής και το Οχάιο απειλούν επίσης την επισιτιστική ασφάλεια.
Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων, μαζί με άλλους που δεν αναφέρονται, προειδοποιεί τους ειδικούς στα τρόφιμα για πιθανές αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μετά από ένα έτος πτώσης. Η κατάσταση είναι βαθιά ανησυχητική, ειδικά καθώς οι επιπτώσεις του πληθωρισμού συνεχίζουν να επηρεάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, επιβαρύνοντας περαιτέρω την πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής.
Η απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού της Ινδίας προκαλεί παγκόσμια έκρηξη τιμών και αγορές πανικού μεταξύ των NRI
Η πρόσφατη απαγόρευση της Ινδίας στην εξαγωγή λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι προκάλεσε άνοδο στις τιμές του ρυζιού στις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντας πανικό στους Ινδούς ομογενείς που ζουν στις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες. Καθώς η απαγόρευση αιχμαλωτίζει πολλούς NRIs, σπεύδουν σε παντοπωλεία και αλυσίδες λιανικής για να προμηθευτούν τις αγαπημένες τους ποικιλίες ρυζιού, οδηγώντας σε ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.
Ο Srikrishna, ένας NRI που ζει στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, θυμάται πώς έπρεπε να αγοράσει ακριβό βιολογικό ρύζι για dosa, καθώς το ινδικό λευκό ρύζι κοστίζει τώρα σχεδόν τη διπλάσια τιμή. Ενώ ορισμένες NRIs, όπως η οικογένεια Vengilla, έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς κόκκους, πολλοί άλλοι παραμένουν αφοσιωμένοι σε συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού, όπως το Sona Masuri, που είναι πλέον δύσκολο να βρεθούν λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών.
Χιλιάδες Ινδοί ομογενείς, ιδιαίτερα από τη Νότια Ινδία, συρρέουν στα καταστήματα σε μια φρενίτιδα πανικόβλητων αγορών, ανησυχώντας για τη διαθεσιμότητα των προτιμώμενων ποικιλιών ρυζιού. Η απαγόρευση έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία μεταξύ των NRI, οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε λευκό ρύζι υψηλής τιμής που μπορεί να κοστίσει πάνω από 600 δολάρια ανά τόνο.
Έχουν γίνει εκκλήσεις προς την ινδική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναταξινόμησης εξειδικευμένων ποικιλιών ρυζιού σε διαφορετικό κωδικό Εναρμονισμένου Συστήματος Ονοματολογίας (HSN), επιτρέποντας την εξαγωγή τους να εξυπηρετεί τον υπερπόντιο ινδικό πληθυσμό.
Ορισμένοι NRI εκφράζουν απογοήτευση για την αγοραστική συμπεριφορά πανικού και ζητούν υπεύθυνη κατανάλωση. Ωστόσο, ο φόβος για τις ελλείψεις ρυζιού επιμένει, οδηγώντας πολλούς να εξασφαλίσουν αρκετό ρύζι για να διαρκέσει μέχρι την άρση της απαγόρευσης, παρόλο που πιστεύεται ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο που στοχεύει στη συγκράτηση του πληθωρισμού των σιτηρών και στην προώθηση της σποράς ρυζιού Kharif.
Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης στις παγκόσμιες αγορές είναι εμφανής , με τις τιμές του ρυζιού να εκτινάσσονται στα ύψη στις ξένες χώρες. Η αγορά της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ινδικού ρυζιού, με σημαντικές ποσότητες να αποστέλλονται σε χώρες του Κόλπου και στην Ευρώπη επίσης.
Με την απαγόρευση σε ισχύ, οι τιμές του ρυζιού στο εξωτερικό έχουν εκτοξευθεί, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των NRI που ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην εύρεση αυθεντικού ινδικού ρυζιού σε ορισμένα μέρη.
Η κλιματική αλλαγή, ένας καταλύτης για προβλήματα εφοδιασμού τροφίμων
Η κλιματική αλλαγή είναι μια διαρκής παγκόσμια πρόκληση που έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε διάφορες πτυχές του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και της προσφοράς τροφίμων. Καθώς το κλίμα της Γης συνεχίζει να θερμαίνεται, διαταράσσει τα καιρικά πρότυπα, μεταβάλλει τις συνθήκες ανάπτυξης και επηρεάζει τα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε μια σειρά από προκλήσεις στην παραγωγή, τη διανομή και τη διαθεσιμότητα τροφίμων.