Η πρόβλεψη για τους ηλίανθους υπέστη την ισχυρότερη αναθεώρηση προς τα κάτω, σε 5% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών απόδοσης για τη Ρουμανία (την κύρια χώρα παραγωγής ηλίανθου της ΕΕ). Η επιδείνωση της πρόβλεψης για το ανοιξιάτικο κριθάρι, που ήταν ήδη πολύ κάτω από τον μέσο όρο των 5 ετών, οφείλεται κυρίως σε σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα κάτω για τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας.
Το έλλειμμα βροχής και ο θερμότερος από το συνηθισμένο καιρός επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη των καλλιεργειών σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης
Ο κύριος λόγος για την επιδείνωση των προσδοκιών απόδοσης είναι οι σαφώς πιο ξηρές από τις συνηθισμένες συνθήκες που σημειώθηκαν για περισσότερο από ένα μήνα σε μεγάλες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς και στην ανατολική Ρουμανία. Σε αρκετές από αυτές τις περιοχές, οι προκύπτουσες αρνητικές επιπτώσεις της περιορισμένης παροχής εδάφους-νερού για τις καλλιέργειες επιδεινώθηκαν από σαφώς υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες και υψηλή ακτινοβολία.
Τα νότια μέρη της Ιβηρικής χερσονήσου και η βόρεια Ιταλία παρουσίασαν έντονους καύσωνες, οι οποίοι πυροδότησε κίνδυνο στειρότητας λόγω θερμότητας για τις ανθισμένες καλοκαιρινές καλλιέργειες, με δυνητικά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στις αποδόσεις.
Το ευδιάκριτο πλεόνασμα βροχής παρεμπόδισε τη συγκομιδή στη νότια κεντρική Ευρώπη και σε μέρη της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Το πλεόνασμα βροχοπτώσεων καθυστέρησε τη συγκομιδή και δυνητικά μείωσε την ποιότητα των σιτηρών στις δυτικές περιοχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ουγγαρίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις