ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Το μυστικό για τη θρεπτική υπεροχή και αξία του κλαρίσιου ροδάκινου

Η ποιοτική υπεροχή και η θρεπτική αξία των ροδάκινων Κοζάνης αναδείχθηκε σε εκδήλωση τύπου του οργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού ΣΥΝΠΕ στο πλαίσιο της 17ης Γιορτής ροδάκινου και νεκταρινιού στο Βελβεντό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης με αφορμή την ένταξη του Συνεταιρισμού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Η θρεπτική αξία του κλαρίσιου ροδάκινου προκύπτει από την παραδοσιακή πρακτική συγκομιδής και προώθησης στην αγορά: από το κλαδί οδηγείται κατευθείαν στην τελική του συσκευασία και στον καταναλωτή. Γι’ αυτό μπορεί να συγκομίζεται πιο ώριμο. Γι’ αυτό είναι και πιο νόστιμο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Το κλαρίσιο ροδάκινο διαφοροποιείται στο ότι η συγκομιδή του γίνεται με αντίσταση στην πίεση (με πιεσόμετρο τύπου Effegi και έμβολο διατομής 8 mm) η οποία μπορεί να κατέρχεται μέχρι και στα 2,5 κιλά, την ώρα που στο κοινό ροδάκινο η αντίσταση στην πίεση πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5-4 κιλά ώστε να μην προκαλούνται ζημιές από την μηχανική καταπόνηση των καρπών.

Τα χαρακτηριστικά λοιπόν που ταυτοποιούν το κλαρίσιο ροδάκινο και το διαφοροποιούν από το κοινό ροδάκινο είναι:

  • Η υλοποίηση της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας στο κτήμα και χωρίς τη μεσολάβηση μηχανών διαλογής – τυποποίησης και συσκευασίας και
  • Η διεξαγωγή της συγκομιδής των καρπών από το δένδρο σε προχωρημένο βαθμό ωρίμανσης, ώστε να παρουσιάζουν αντίσταση στην πίεση κατ’ ελάχιστο 2,5 κιλά.

Οι καλλιεργητές του συνεταιρισμού φροντίζουν προσωπικά τα κτήματα τους εφαρμόζοντας σύγχρονες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας αλλά και σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Global G.A.P που διασφαλίζει την άριστη ποιότητα των ροδάκινων Velvita.  Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στους ανθρώπους του ΑΣΕΠΟΠ να επιλέγουν πιο νόστιμες ποικιλίες κι ας είναι πιο ντελικάτες, ακολουθώντας μία ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργητικών φροντίδων διασφαλίζοντας όλη τη νοστιμιά, το άρωμα και τη θρεπτική αξία του φρούτου.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστήριου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός.

Ο ίδιος εξήγησε ότι διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή γευστική ποιότητα των ροδακίνων (σκληρή υφή, έλλειψη αρώματος και γεύσης) αποδίδεται πρωτίστως στο γεγονός ότι αυτά συγκομίζονται νωρίς, προτού δηλαδή ο καρπός προλάβει να ωριμάσει κατάλληλα πάνω στο δένδρο ώστε να αποκτήσει όλες τις οργανοληπτικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Προηγούμενα στοιχεία της ερευνητικής μας ομάδας έχουν αναδείξει την πρόωρη συγκομιδή των ροδάκινων ως τον πιο σημαντικό παράγοντα της χαμηλής τους γευστικής ποιότητας.

Ο κ. Μολασιώτης υπογράμμισε ότι «στα διατροφικά-βιοενεργά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης του ‘κλαρίσιου ροδάκινου Βελβεντού’ συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού έργου, και η υψηλή αντιοξειδωτική τους ικανότητα που προέρχεται από τη συσσώρευση στο φλοιό ανθοκυανών (κατεχίνη και επικατεχίνη) και στη σάρκα καροτενοειδών (ζεαξανθίνη) και πολυφαινολικές ενώσεις (κατεχίνη, επικατεχίνη, χλωρογενικό οξύ) εξαιτίας της ωρίμανσής τους επί του δένδρου. Είναι κοινά αποδεκτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο από επιδημιολογικές μελέτες ότι οι ενώσεις αυτές αποτελούν ισχυρές φυτοθρεπτικές-φυτοχημικές ουσίες που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία από πληθώρα παθήσεων».

Τέλος σχετικά με τη διατροφική αξία του Κλαρίσιου Ροδάκινου Βελβίτα, ο Μολασιώτης υποστήριξε ότι οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, στο μικροκλίμα της περιοχής, στο συνδυασμό, την αλληλεπίδραση του υδάτινου όγκου της λίμνης του Πολυφύτου με τα Πιέρια Όρη που διαμορφώνουν κλιματικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η μεταβολή, η διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας που καθορίζει σημαντικά ποιοτικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά του καρπού. Για να δανειστώ, μια που εκδήλωση γίνεται σε οινοποιείο, ένα όρο από την οινοποιία, είναι το τερουάρ της περιοχής ένα σύνολο εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (ανάγλυφο, παρουσία υδάτων, δασών, ηλιακής ακτινοβολίας, χλωρίδας και πανίδας) που καθορίζει τα χαρακτηριστικά των ροδάκινων του Βελβεντού, και αυτό είναι νομίζω σημαντικό να μελετηθεί στο άμεσο μέλλον

Και δεύτερον στη ίδια τη φύση της ωρίμανσης πάνω στο δένδρο του Κλαρίσιου Ροδάκινου.

Από βιολογική άποψη, μια ροδακινιά ανθίζει, σχηματίζει καρπούς (καρποδένει), μεγαλώνει και ωριμάζει ροδάκινα όχι για να τα συγκομίσει και να τα εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος αλλά για να διαιωνίσει το είδος, δηλαδή ο καρπός, συγκεκριμένα το σπέρμα στο εσωτερικό του καρπού, να δώσει ένα νέο δένδρο (σπορόφυτο) αφού για παράδειγμα ο καρπός ωριμάσει και πέσει στο έδαφος κάτω από το δένδρο.

Συνεπώς η τελική ωρίμανση του καρπού πάνω στο δένδρο, ακόμη και ορισμένες ημέρες παραπάνω παραμονής του ροδάκινου πάνω στο δένδρο, δηλ. αυτό που είναι το χαρακτηριστικό του Κλαρίσιου Ροδάκινου Βελβίτα, διευκολύνει με τον καλύτερο τρόπο την ορμέφυτη προσπάθεια του δένδρου να εφοδιάσει το καρπό στο τελικό στάδιο της ωρίμανσής του με ότι πιο πολύτιμο φυτοθρεπτικά έχει, ώστε όταν αυτό αποκοπεί από το μητρικό δένδρο να επιβιώσει και να το αναπαράγει, να το διαιωνίσει.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις