Ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ για τις δράσεις των κτηνιάτρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Δημόσια υγεία και το ζωικό κεφάλαιο από τα πλημμυρικά φαινόμενα:
«Οι καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικές καλλιέργειες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, επέφεραν σημαντική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, με τους θανάτους σε αιγοπρόβατα, βοοειδή και πουλερικά να ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000 ζώα καθώς και απώλειες μεγάλου αριθμού μελισσών. Το πλήγμα που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο στην Θεσσαλία είναι μεγάλο, όχι μόνο λόγω του πνιγμού μεγάλου αριθμού αιγοπροβάτων, αλλά και της αμφίβολης επιβίωσης όσων σώθηκαν και κινδυνεύουν λόγω του υποσιτισμού, της έλλειψης νερού, καθώς και των διαφόρων ασθενειών, επιφέροντας σημαντικές επιπτώσεις κυρίως στην επάρκεια παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος και παραγόμενων απ’ αυτό προϊόντων.
Επίσης σημαντικές συνυπολογίζονται και οι απώλειες σε ζώα συντροφιάς και ζώα της άγριας πανίδας, καθότι λόγω της έντασης του φαινομένου, δεν κατάφεραν να διαφύγουν και να διασωθούν.
Από τις πρώτες ώρες του φαινομένου, άμεσα, οι Κτηνίατροι που υπηρετούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρά τη δραματική υποστελέχωση, εργαζόμενοι 18 ώρες την μέρα, συνεχόμενα για 7 μέρες την εβδομάδα, παρείχαν ενεργή συμμετοχή στην εφαρμογή του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Κτηνοτρόφους, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και Δημάρχους σε προσπάθεια μιας αρχικής καταγραφής του προβλήματος ανά περιοχή και συνέβαλαν καθοριστικά στον συντονισμό και υλοποίηση των ενεργειών όλων των Φορέων για την περισυλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων, σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το εξαιρετικά δύσκολο αυτό έργο συνεχίζεται και επιβλέπεται δια ζώσης, παρά τις ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες, με πραγματική αυτοθυσία και απόλυτη αφοσίωση στο καθήκον.
Επίσης σε συνεχή επαφή με τους Κτηνοτρόφους παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες σε αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, φορείς και ιδιώτες για την ανάγκη διάθεσης πόσιμου νερού και καθαρής τροφής στα ζώα, την εφαρμογή προγραμμάτων μυοκτονιών, εντομοκτονιών, και την πρόληψη των ασθενειών.
Επιπρόσθετα είναι επιφορτισμένοι και εξασφαλίζουν τη διάθεση στην αγορά ασφαλών τροφίμων ζωικής προέλευσης με συνεχή παρουσία και έλεγχο των εγκαταστάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Τέλος επισημαίνεται για τη διαχείριση των παραπάνω, κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν Δημόσιοι Κτηνίατροι υποστελεχωμένων Υπηρεσιών, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα. Η Πολιτεία κατανοώντας το σημαντικό ρόλο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας, πρέπει άμεσα να προβεί στην ενίσχυσή των, με όλους τους απαραίτητους πόρους (προσωπικό και μέσα) για να μπορούν να υλοποιούν απρόσκοπτα όλες τις αρμοδιότητες τους ως προς την υγεία και την ευζωία των ζώων, την προστασία της Δημόσιας υγείας, την διαχείριση των κρίσεων, και την ανάπτυξη της Αγροτική Οικονομίας, που συμβάλει καθοριστικά στην οικονομία της χώρας».