ABIM 2023: Η παγκόσμια βιομηχανία βιολογικής φυτοπροστασίας συνεχίζει να αναπτύσσεται

Η ετήσια συνάντηση της βιομηχανίας βιοελέγχου (ABIM) 2023 ,Annual Biocontrol Industry Meeting (ABIM) 2023, που παρουσιάστηκε από τη Διεθνής Ένωση Κατασκευαστών   βιολογικής καταπολέμησης  (International Biocontrol Manufacturers Association (IBMA) και το FiBL, έσπασε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ συμμετοχής, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 1.700 αντιπροσώπους από 58 χώρες. Η εκδήλωση παρείχε εκπαιδευτικές συνεδρίες, ευκαιρίες δικτύωσης και συναντήσεις μελών της IBMA για να προωθήσει τη βιομηχανία βιολογικής φυτοπροστασίας και υγείας φυτών.

 

Η ABIM 2023 πραγματοποιήθηκε στις 23-25 ​​Οκτωβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία. Η εκδήλωση προσέλκυσε περισσότερους από 1.700 συμμετέχοντες από 58 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από εταιρείες βιολογικής φυτοπροστασίας, ερευνητικά ιδρύματα και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Οι συμμετέχοντες συνδέθηκαν και δικτύωθηκαν για να συζητήσουν καινοτομίες και ευκαιρίες για την παγκόσμια βιολογική αγορά των 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εκδήλωση παρείχε εκπαιδευτικές συνεδρίες, ευκαιρίες δικτύωσης και συναντήσεις μελών της IBMA για να προωθήσει τη βιομηχανία βιολογικής φυτοπροστασίας και υγείας φυτών.

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής συζήτησης, ο Πρόεδρος της IBMA Herman Van Mellaert σχολίασε πώς η εκδήλωση μεγαλώνει κάθε χρόνο καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να αναπτύξουν τις ιδέες και τις δυνατότητές τους. Καθώς περισσότεροι καλλιεργητές υιοθετούν βιολογικά προϊόντα λόγω της βελτιωμένης αποτελεσματικότητας και της ζήτησης των καταναλωτών για πιο υγιεινές γεωργικές πρακτικές και τρόφιμα, νέες βιολογικές εταιρείες και προϊόντα ξεκινούν σε όλο τον κόσμο.

Η ABIM 2023 ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση που υπογράμμισε την αυξανόμενη σημασία της βιομηχανίας βιολογικής φυτοπροστασίας και υγείας φυτών. Η εκδήλωση έδωσε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους επαγγελματίες από τον κλάδο και να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις πρακτικές.


Τέλος η πρωτοπορία σε καινοτόμες λύσεις με βάση τη φύση και για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας: προσέλκυσε περισσότερους από 1800 αντιπροσώπους στη Βασιλεία.
Η 18η έκδοση της ABIM, που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας FiBL και την IBMA (International Biocontrol Manufacturers Association) στη Βασιλεία της Ελβετίας, 23-25 Οκτωβρίου, ήταν γεμάτη με εμπνευσμένες συζητήσεις, διορατικές παρουσιάσεις και καινοτόμες ιδέες. Επιπλέον, 115 εκθέτες παρουσίασαν μια ποικιλία λύσεων που βασίζονται στη φύση και επιτρέπουν στους αγρότες να καλλιεργούν τρόφιμα συνεργαζόμενοι με τη φύση και να ενισχύουν την ανθεκτικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η ABIM, ευρέως αναγνωρισμένη ως το κορυφαίο σημείο συνάντησης για τη βιομηχανία βιοελέγχου, συγκέντρωσε 1.800 αντιπροσώπους και 115 εκθέτες από 58 χώρες για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, να συζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενημερωθούν για τις τελευταίες ρυθμιστικές εξελίξεις.

Jennifer Lewis, εκτελεστική διευθύντρια της IBMA δήλωσε: "Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας καμπής για τον βιολογικό έλεγχο στην Ευρώπη. Ο κανονισμός για τη βιώσιμη χρήση (SUR) είναι ένα βασικό κομμάτι της νομοθεσίας που παρέχει έναν ορισμό του βιοελέγχου σε ολόκληρη την ΕΕ και τη δύναμη να επιταχύνει τη μετάβαση σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα στη γεωργία. Έχει τη δυνατότητα να δώσει σε όλο και περισσότερους αγρότες πρόσβαση σε λύσεις που θα επιτρέψουν σε αυτούς και στις μελλοντικές γενιές αγροτών να διαχειρίζονται παραγωγικά τις καλλιέργειές τους, ενισχύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα και οικοδομώντας την ανθεκτικότητα των εκμεταλλεύσεών τους. Εδώ στην ABIM έχουμε δει ότι η βιομηχανία βιοελέγχου είναι έτοιμη να προσφέρει αυτές τις λύσεις".

Ο Lucius Tamm, διευθύνων σύμβουλος της ABIM AG, εφιστά περαιτέρω την προσοχή στο ρόλο του βιοελέγχου όσον αφορά τη βιωσιμότητα: "Τα γεωργικά συστήματα και οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμα στο μέλλον. Ο βιοέλεγχος παρέχει κρίσιμες λύσεις και μπορεί να διαμορφώσει με επιτυχία αυτή τη διαδικασία μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη γεωργία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η ετήσια συνάντηση για τον κλάδο του βιοελέγχου είναι τόσο σημαντική - για τον ίδιο τον κλάδο και για ολόκληρη την κοινωνία".

Ο Martin Andermatt, εμπνευστής της ABIM το 2006, ήταν μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής μέχρι το 2020, οπότε και ανέλαβε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Δήλωσαν ότι είναι λυπημένοι που ανακοινώνουν την παραίτησή του το 2024. Για την ανεκτίμητη προσφορά του, διορίστηκε "ABIM fellow". Του ευχήθηκαν ό,τι καλύτερο για το μέλλον και ελπίζουν να παραμείνει στην ABIM για πολλά ακόμα χρόνια.

 

Ηγέτες του κλάδου και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ στη σκηνή

Οι σύνεδροι συμμετείχαν σε συνεδρίες που ανέδειξαν καινοτομίες και ψηφιακές λύσεις, καθώς και σε εργαστήρια για το πώς να γίνει ο βιολογικός έλεγχος πιο προσιτός στους παραγωγούς και να κατανοήσουν τον τρόπο σκέψης των επενδυτών. Επιπλέον, δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να συνεργαστούν με ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και ανώτερους αξιωματούχους πολιτικής από τη ΓΔ SANTE (Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), καθώς και με εκπροσώπους της CTGB (Ολλανδικό Συμβούλιο για την αδειοδότηση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και βιοκτόνων) σε ένα εργαστήριο για τις "βέλτιστες πρακτικές καταχώρισης". Ακολούθησε κεντρική ομιλία από τον Christian Huyghe, Επιστημονικό Διευθυντή Γεωργίας του INRAE, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε μαζί με τον Herman Van Mellaert, Πρόεδρο της IBMA Global, σε συζήτηση πάνελ υπό την προεδρία της Joanna Sullivan, Ιδρύτριας και Διευθύνουσας Συμβούλου της Conscience Consulting. Τα θέματα που θίχτηκαν περιλάμβαναν τη μελέτη πρόβλεψης που διεξήγαγε το INRAE "Η ευρωπαϊκή γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα το 2050", η οποία δείχνει πώς η μετάβαση σε μια πιο ανθεκτική και παραγωγική γεωργία είναι δυνατή όταν συνδυάζει την ευρεία χρήση λύσεων βιοελέγχου με άλλες αγροοικολογικές πρακτικές.

Καινοτόμες λύσεις κερδίζουν το βραβείο Bernard Blum

Οι καινοτομίες αποτελούσαν πάντα κινητήρια δύναμη στον κλάδο του βιοελέγχου. Το βραβείο Bernard Blum Award, που θεσπίστηκε το 2015, απονέμεται κάθε χρόνο σε καινοτόμα προϊόντα βιοελέγχου που παρέχουν λύσεις για τη διαχείριση παρασίτων ή ασθενειών που είναι επίσης καλύτερες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Ο νικητής του βραβείου Bernard Blum Award for Novel Biocontrol Solutions (Βραβείο Bernard Blum για καινοτόμες λύσεις βιοελέγχου), που επιλέχθηκε από περισσότερες από 35 συμμετοχές, είναι η DCM για το προϊόν PEA-02, στη δεύτερη θέση η Signs για το προϊόν NoReds και στην τρίτη θέση η Koppert για το προϊόν Nezapar. Ο νικητής της κατηγορίας "Καλύτερο καινοτόμο προϊόν που υποβοηθά την πρόσληψη βιοελέγχου" είναι η BioBest για το προϊόν της Trap-Eye. Οι διοργανωτές συγχαίρουν όλους τους νικητές και ανυπομονούν να δουν περισσότερες καινοτομίες το 2024.

Η ABIM καταδεικνύει τον αυξανόμενο αντίκτυπο και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι λύσεις βιοελέγχου στον μετασχηματισμό της φυτοπροστασίας και των γεωργικών πρακτικών, συμβάλλοντας τελικά στην ανθεκτική γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις