Την άμεση εκκίνηση των έργων στον ΤΟΕΒ Πηνειού αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του ΤΟΕΒ που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το σώμα ζήτησε από την κεντρική εξουσία, τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, τους ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και λοιπούς φορείς, να ενεργήσουν άμεσα και να στηρίξουν έμπρακτα τον Οργανισμό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα «να ξανανθίσει η περιοχή και ο πρωτογενής τομέας» όπως δήλωσαν.
Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι: «Ο Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού μπορεί να αρδεύσει 170.000 στρέμματα. Μετά των πρωτόγνωρων για τα χρονικά καιρικών φαινομένων, τα οποία έπληξαν την περιοχή μας, η δυνατότητα άρδευσης περιορίζεται μόλις σε 50.000 στρέμματα. Τα υπόλοιπα στρέμματα βρίσκονται ακόμη κάτω από την επιφάνεια του νερού και είναι μη προσβάσιμα. Για να επιτευχθεί, όμως, η άρδευση των εναπομεινάντων αγροτεμαχίων, πρέπει όλοι οι φορείς να συνδράμουν για την επαναλειτουργία του οργανισμού».
Ποια είναι τα απαραίτητα έργα
Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα έργα, πρότεινε τα εξής: «Ως Διοίκηση προτείνουμε τα εξής έργα τα οποία θα συγκρατήσουν νέους και παλιούς αγρότες στον τόπο μας και θα στηρίξουν την οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο:
-Άμεση απομάκρυνση νερού από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις.
-Άμεση εκπόνηση μελέτης μόνιμων έργων αποστράγγισης.
-Άμεση εκπόνηση μελέτης μόνιμου έργου αποστράγγισης και αποδέσμευσης νερού προς το Αιγαίο.
- Άμεση εκπόνηση μελετών άρδευσης κλειστού δικτύου σε όλη την αρδεύσιμη έκταση.
-Περάτωση εργασιών σε συλλεκτήρα Σ3 και Φράγμα Γυρτώνης.
-Καθαρισμός καναλιών - τάφρων.
-Έργα οδοποιίας και εγγειοβελτιωτικά.
-Οικονομική Στήριξη προς τον Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού, ώστε να έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων, αλλά και απαλλαγής των αρδευτικών τελών 2023 για τους αρδευτές-μέλη του».
Να υπάρξει απαλλαγή από τέλη
Η Συνέλευση έκλεισε με ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας έδωσε με εμφατικό τρόπο στη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού την εξουσιοδότηση να προβεί σε μια σειρά από ενέργειες. Όπως αναφέρθηκε, πρέπει «να ξεκινήσουν και να πραγματοποιηθούν έργα, ενεργώντας με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος, για προετοιμασία του δικτύου του οργανισμού και την επαναλειτουργία του την επόμενη αρδευτική περίοδο».
Σημειώνεται, όμως, ότι βασική προϋπόθεση για να υπάρχει επόμενη αρδευτική περίοδος αποτελεί η δημιουργία έργων διασφάλισης αποφυγής ροής του νερού, στα ήδη πλημμυρισμένα αγροτεμάχια, αφού οι πληγές στα χωριά που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία είναι ακόμη ανοιχτές.
Μάλιστα, η Διοίκηση προτρέπει και προειδοποιεί τους παραγωγούς που τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο, να εστιάσουν σε άλλες μη ποτιστικές καλλιέργειες, αφού η παροχή νερού κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίβολη.
Αποφασίστηκε δε να κατατεθεί ψήφισμα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως και στους αρμόδιους φορείς.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις