Αυγενάκης: Η ΕΕ χρειάζεται γρηγορότερα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα

Σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και θα στοχεύουν σε μια ΕΕ με γρηγορότερα αντανακλαστικά, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

 

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθεσε και πάλι το θέμα της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε «οι καταστροφικές συνέπειες είναι ήδη εμφανείς και πρέπει να δράσουμε άμεσα». Τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της, αφετέρου να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορα αντανακλαστικά». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

 

Μια από τις βασικές κινήσεις που οφείλει να κάνει η ΕΕ, ο ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι είναι η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί και για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών μελών και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, πρότεινε και τη δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%, από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία.

 

Επίσης, τέθηκε το θέμα της διαφάνειας και της εποπτείας των φορέων που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

 

«Έθεσα τα ζητήματα γρήγορης εξέλιξης, γρήγορων αντανακλαστικών, που πρέπει πλέον να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις: 

  1. Πρέπει να αυξηθεί το ποσό του γεωργικού αποθεματικού.
  2. Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδοτήσεων που έχουν απευθυνθεί σε κάθε κράτος- μέλος.
  3. Πρέπει, έστω από τη νέα ΚΑΠ, ένα ποσό – της τάξεως, έστω του 2%- να μπορεί να το αξιοποιεί κάθε κράτος μέλος, εάν προκύπτουν στη χώρα του φαινόμενα πλημμύρας, ξηρασίας ή πυρκαγιών.

Είναι ένας συνδυασμός ενεργειών που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη των κρατών – μελών, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

 

Δεν νοείται να είναι σε δεύτερη προτεραιότητα η γεωργία και η αλιεία του κάθε κράτους – μέλους. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ορθά έχει αναδείξει ως πρώτο θέμα το περιβάλλον. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει τα δύο αυτά ζητήματα, οι δύο αυτοί πυλώνες (περιβάλλον και γεωργία) να πηγαίνουν μαζί σε όλα τα επίπεδα και στα θέματα των προτεραιοτήτων, αλλά και στα θέματα των χρηματοδοτήσεων».

 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο επαφών εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους Υπουργούς Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, της Φινλανδίας, Sari Essayah, της Σουηδίας, Peter Kullgren, και της Λιθουανίας  Kęstutis Navickas, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος και της Τσεχίας, Marek Výborný.

 

Στις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι οι φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τους ομολόγους του να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού και της δημιουργίας μηχανισμού για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Η απλοποίηση των διαδικασιών για επιδοτήσεις από την ΚΑΠ συνιστά, επίσης, ζητούμενο για όλες τις χώρες.

 

Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η μερική αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία να επεξεργαστεί προτάσεις.

 

Με τον υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Marek Výborný ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης είχε και ξεχωριστή συνάντηση, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης και με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, Piet Adema με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν σε νέες γονιοδιοματικές τεχνικές.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις