Τα ζώα μπορεί να βιώσουν στρες για διάφορους λόγους: κόπωση ή τραυματισμός, πείνα, δίψα ή αλλαγές στη θερμοκρασία, λόγω αγνώστων ανθρώπων, χειρισμό, αλλαγές στο περιβάλλον κ.λπ. Ο αποτελεσματικός, έμπειρος και ήρεμος χειρισμός των ζώων, η χρήση των συνιστώμενων τεχνικών και εγκαταστάσεων και η λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πόνου και των τυχαίων τραυματισμών παίζουν ρόλο στη μείωση του στρες των ζώων.
Το στρες είναι ένας φυσικός ή ψυχικός παράγοντας που προκαλεί ένταση στο σώμα ή στο μυαλό τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων. Το στρες είναι μια αντίδραση που συνήθως πυροδοτεί την αντίδραση "μάχης ή φυγής", η οποία αποτελείται τόσο από ενδοκρινικούς όσο και από νευρολογικούς παράγοντες, με την αδρεναλίνη και τη νοραδρεναλίνη.
Οι παράγοντες που προκαλούν το στρες μπορεί να προέρχονται από το εξωτερικό, όπως το περιβάλλον και οι ψυχολογικές ή κοινωνικές καταστάσεις του οργανισμού ή από το εσωτερικό, όπως για παράδειγμα οι ασθένειες ή οι ιατρικές διαδικασίες.
Οι φυσικοί, χημικοί και άλλοι αντιληπτοί στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα ζώα και να προκαλέσουν πρωτογενείς, δευτερογενείς και ολόσωμες αντιδράσεις. Κάθε άτομο ανταποκρίνεται στο στρες με διαφορετικό τρόπο και για τα ζώα, η αντίδραση στο στρες μπορεί να εξαρτάται από το είδος, τις φυλές και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Η αντίδραση στο στρες περιλαμβάνει διάφορες αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα. Οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν αλλαγές στην ανοσολογική λειτουργία και αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες, μειωμένη πρόσληψη τροφής και μηρυκασμό, αναστολή της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης και μειωμένη γονιμότητα.
Οι παράγοντες αυτοί δεν επηρεάζουν μόνο την ευζωία των ζώων αλλά και την παραγωγικότητα μιας εκμετάλλευσης. Για το λόγο αυτό οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αξιολογούν και να προβλέπουν το στρες των ζώων σε όλα τα επίπεδα και να το διαχειρίζονται κατάλληλα.
Υπάρχουν πολλές φάσεις που είναι συνυφασμένες με τη ζωή των αγροτικών ζώων, οι οποίες μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια στρεσογόνο στιγμή, όπως οι μεταβατικές φάσεις, όπως ο απογαλακτισμός, που μπορεί να είναι μια ευαίσθητη περίοδος για ένα χοιρίδιο, για παράδειγμα, ή ο τοκετός και η γαλουχία για τις θηλάζουσες χοιρομητέρες, οι οποίες θα χρειαστούν συμπληρώματα ενέργειας για να φροντίσουν καλύτερα τα νεογέννητά τους.
Άλλες συνήθεις αγχωτικές καταστάσεις για τα οικόσιτα ζώα περιλαμβάνουν τις διαδικασίες υγειονομικής περίθαλψης. Το στρες που προκαλείται από το χειρισμό ταράζει και διεγείρει τα ζώα, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει τα επίπεδα κορτικοειδών, όπως η αδρεναλίνη στο αίμα τους, και μειώνει τις ανοσοποιητικές λειτουργίες, αφήνοντας το ζώο πιο ευάλωτο σε ασθένειες.
Τα ζώα που έχουν συνηθίσει από τη γέννησή τους στην ανθρώπινη εγγύτητα θα έχουν φυσικά λιγότερο έντονη φυσιολογική αντίδραση από τα ζώα που έχουν μεγαλώσει σε βοσκότοπο με ελάχιστη ανθρώπινη επαφή.
Το περιβαλλοντικό στρες έχει αντίκτυπο και στα ζώα. Όλα τα ζώα αποδίδουν καλύτερα στη ζώνη "θερμικής άνεσής" τους, η οποία διαφέρει μεταξύ των ειδών. Αυτό το στρες μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παροχή επαρκούς διατροφής και ενυδάτωσης σε κάθε περίπτωση, με κατάλληλες πρακτικές διαχείρισης, όπως καταφύγια, εξαερισμό και υγειονομική περίθαλψη όταν χρειάζεται.
Η αποφυγή του χειρισμού των ζώων όσο το δυνατόν περισσότερο θα ήταν σχεδόν η τέλεια λύση σε κάθε ανεπτυγμένη φάρμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε ορισμένα μέρη σε όλο τον κόσμο, οι αγρότες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν κάποια προηγμένα μέτρα στο βαθμό που τα οικονομικά τους το επιτρέπουν. Για παράδειγμα, με τα αυτοματοποιημένα ρομπότ αρμέγματος, οι αγελάδες μπαίνουν όποτε θέλουν και δεν υπάρχει πίεση να τις οδηγούν μέσα στη φάρμα για να αρμέγονται.
Εκτός από τις εγκαταστάσεις και το γενικό καταφύγιο, η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο- ως εκ τούτου, οι στρατηγικές διατροφής μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα να αντιμετωπίσουν τις ενδεχόμενες προκλήσεις του περιβάλλοντός τους, βελτιώνοντας την ευημερία τους.
Για παράδειγμα, για να αποφευχθεί η απώλεια της όρεξης και, ως εκ τούτου, ο υποσιτισμός των νεογέννητων χοιριδίων, οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν αρωματικές ουσίες για να αυξήσουν τη γευστικότητα της διατροφής μετά τη γαλουχία και στη συνέχεια να διεγείρουν την όρεξη των ζώων. Τα πρόσθετα ζωοτροφών, ειδικότερα, μπορεί επίσης να είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας των ποδιών και των οπλών.
Σε συνδυασμό με τη φροντίδα της υγείας των ζώων, αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση των αρθρώσεων και στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων διατηρώντας την υγεία του εντέρου, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανθεκτικότητας σε στρεσογόνους παράγοντες και μολυσματικές ασθένειες.
Η χορήγηση υψηλής θερμιδικής αξίας ζωοτροφών το χειμώνα στα ζώα μπορεί να τα βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κατάλληλα συστήματα θέρμανσης των περιφραγμάτων και αποφυγή ροών ψυχρού αέρα.
Από την άλλη πλευρά, η παροχή ζωοτροφών χαμηλής θερμιδικής αξίας το καλοκαίρι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών, αποφεύγοντας το γεγονός ότι το ζώο μπορεί να παράγει περισσότερη θερμότητα στο σώμα του.
Επαρκείς σκιερές περιοχές γύρω από τα κλουβιά ή στα βοσκοτόπια θα πρέπει να συνοδεύουν αυτό-τον επαρκή εξαερισμό στις εσωτερικές εγκαταστάσεις και τη διαθεσιμότητα πηγών γλυκού νερού σε διάφορες μορφές.
Για παράδειγμα, το πόσιμο νερό στην περίπτωση των βοοειδών και τα ντους για τους χοίρους μπορούν επίσης να μειώσουν το στρες. Και τέλος. ένα ίσως πιο πρωτότυπο εργαλείο αποσυμφόρησης για τα βοοειδή και τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής είναι ένα αυτόματο σύστημα βουρτσίσματος ή καλά τοποθετημένες στατικές βούρτσες για να έχουν οι αγελάδες ένα καλό ξύσιμο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις