Τα έσοδα της Τυνησίας από το ελαιόλαδο έχουν μειωθεί, σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο ερευνών, TNI. Οι αγρότες παράγουν λιγότερο ελαιόλαδο λόγω των κλιματικών συνθηκών και το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου ελαιολάδου εξάγεται στο εξωτερικό σε φθηνή σταθερή τιμή 1,85 ευρώ ανά λίτρο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τυνησία εξάγει το 90% του τοπικά παραγόμενου χύμα ελαιολάδου στο μπλοκ των 27 μελών, αφήνοντας μόνο το 10% για εγχώρια κατανάλωση.
Η συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε η Ε.Ε. με τη βορειοαφρικανική χώρα επιτρέπει στην Τυνησία να εξάγει έως και 56.700 τόνους αφορολόγητου ελαιολάδου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ετησίως. Κατά τη διαδικασία αυτή, η Τυνησία έχασε σημαντική προστιθέμενη αξία.
"Το κυρίαρχο εμπορικό σύστημα στην Τυνησία είναι ένα σύστημα χύμα, όπου η πλειονότητα του ελαιολάδου εξάγεται στην Ε.Ε. σε φθηνή τιμή εμπορεύματος", δήλωσε η Sarah Ben Romdane, ιδρύτρια της KAÏA, στους Olive Oil Times.
Πρόκειται για μοτίβα που έχουν εμφανιστεί σε προηγούμενες αποικίες", πρόσθεσε. "Οι αγοραστές της Ε.Ε. αναμειγνύουν τυνησιακά έλαια με άλλα έλαια και τα εμφιαλώνουν. Οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα μείγματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τυνησιακά. Στόχος μου με την έναρξη της KAÏA ήταν να φανταστώ ένα νέο σύστημα και να αμφισβητήσω το παλιό".
Κατά την τελευταία μισή δεκαετία, η Τυνησία έχει αποδώσει κατά μέσο όρο 257.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανακάμψει στους 220.000 τόνους την καλλιεργητική περίοδο 2023/24, μετά από μια απογοητευτική συγκομιδή 180.000 τόνων το 2022/23.
Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος του τυνησιακού ελαιολάδου εξάγεται χύμα στην Ισπανία και την Ιταλία, αναμειγνύεται και στη συνέχεια επανεξάγεται με ισπανικά και ιταλικά εμπορικά σήματα.
Ο Ben Romdane δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αποκομίζουν με αυτόν τον τρόπο υγιή κέρδη, πουλώντας φθηνό τυνησιακό ελαιόλαδο σε βάρος των Τυνήσιων αγροτών, οι οποίοι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν χαμηλότερα κέρδη στο πλαίσιο του αυξανόμενου πληθωρισμού (στο 8,3% τον Νοέμβριο).
"Οικονομικά, οι αγρότες δεν κερδίζουν αρκετά χρήματα και οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δεν επωφελούνται από τα έσοδα του ελαιολάδου. Οι αγρότες πωλούν χύμα ελαιόλαδο και δεν υπάρχει η έννοια της προέλευσης, του terroir, της διαφάνειας ή της ιχνηλασιμότητας", είπε. "Αυτό που πουλάω είναι περήφανα τυνησιακό. Περιλαμβάνει την αφήγηση ιστοριών, την επωνυμία και τη συσκευασία και μου επιτρέπει να εισέλθω στην αγορά μέσω μιας διαφορετικής οδού".
"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμπνεύστηκα να δημιουργήσω μια οικογενειακή κληρονομιά, να επανασυνδεθώ με τις τυνησιακές ρίζες μου και να ενδυναμώσω την τυνησιακή κουλτούρα και το terroir", πρόσθεσε.
Αυτό που πουλάει ο Ben Romdane είναι ένα εμπορικό σήμα και σταδιακά, οι εξαγωγές "made in Tunisia" αυξάνονται - περίπου 27.000 τόνοι λαδιού εμφιαλωμένου στην Τυνησία μεταφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2020, σε σύγκριση με μόλις 400 τόνους το 2006.
Ωστόσο, η πρόοδος είναι αργή. "Δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις αυτή τη διαδρομή. Δεν είναι επίσης εύκολο να σπάσει το μοτίβο της εξάρτησης από μια επίσημη αποικιακή δύναμη", δήλωσε ο Ben Romdane. "Αν δεν έχεις γαλλικό διαβατήριο, δεν έχεις την ευκολία να ταξιδέψεις, να παρευρεθείς σε εμπορικές εκθέσεις και να συναντήσεις δυνητικούς πελάτες".
"Είναι επίσης θέμα εκπαίδευσης, το να μπορείς να μιλάς αγγλικά και γαλλικά, καθώς και προνόμια βίζας, ευκολία στα ταξίδια. Αλλά δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να είσαι Τυνήσιος", πρόσθεσε. "Κάποιοι έχουν διασυνδέσεις, κάποιοι άλλοι όχι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει. Κάποιοι Τυνήσιοι πωλούν σταδιακά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια εξειδικευμένη αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστέψουμε στο τυνησιακό ελαιόλαδο".
Στις 9 Δεκεμβρίου 2023, το Τυνησιακό Οικονομικό Παρατηρητήριο ζήτησε την αναθεώρηση της ετήσιας ποσόστωσης εξαγωγής ελαιολάδου της Τυνησίας. Σημείωσε ότι η ισχύουσα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου καταδεικνύει μια μη ισορροπημένη σχέση μεταξύ της Τυνησίας και της ΕΕ.
"Το χύμα σύστημα παρέμεινε λόγω διαρθρωτικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένου του νομίσματος, οι οποίες είναι δύσκολο να διαλυθούν", δήλωσε ο Ben Romdane. "Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν έχει συμφέρον να στηρίξει το ελαιόλαδο τυνησιακής παραγωγής".
"Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις τιμές των πρώτων υλών στο παρελθόν", πρόσθεσε. "Η πρόθεση σίγουρα υπάρχει, αλλά όχι η δράση μέχρι στιγμής. Η διοίκηση στην Τυνησία είναι επίσης αρκετά παλιάς σχολής και αργή στη δράση".
Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει μια προνομιακή τιμή για το ελαιόλαδο στην εγχώρια αγορά ύψους 15 τυνησιακών δηναρίων (4,45 ευρώ) ανά λίτρο, ώστε να διασφαλίσει ότι οι Τυνήσιοι δεν θα πληγούν από τα χαμηλότερα αποθέματα στο εσωτερικό.
Σε κοινή ανακοίνωση στον Τύπο, δύο από τους κυβερνητικούς φορείς της Τυνησίας, το Υπουργείο Γεωργίας, Υδάτινων Πόρων και Αλιείας και το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανακοίνωσαν ότι 10.500 τόνοι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου θα κρατηθούν στην άκρη για λιανική πώληση στους καταναλωτές στην εγχώρια αγορά.
Το λάδι θα συσκευαστεί σε φιάλες του ενός λίτρου και θα διατεθεί στην αγορά εντός της Τυνησίας από τις 15 Δεκεμβρίου.
Ο προσανατολισμός του τομέα στις εξαγωγές σημαίνει ότι οι αγρότες δεν μπορούν να πουλήσουν πολλά στην τοπική αγορά. Κατά συνέπεια, η χαμηλή προσφορά ελαιολάδου έχει αυξήσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά.
Τον Οκτώβριο του 2023, ο Τυνήσιος υπουργός, Abdelmonem Belati, ανέφερε ότι η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε από 15 δηνάρια (4,53 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο τον Μάρτιο του 2023 σε περίπου 25 δηνάρια (7,54 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο τον Οκτώβριο, δηλαδή κατά 80%.
Τότε, ο Fawzi Al-Zayani, επικεφαλής της Ένωσης Τυνήσιων Αγροτών, εκτιμούσε ότι οι τιμές του ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά αναμένεται να φθάσουν τα 30 δηνάρια (9 ευρώ) ανά κιλό, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση της Τύνιδας.
Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saïed παρενέβη συστήνοντας το νέο μέτρο των προτιμησιακών τιμών.
Αυτή η πώληση στην εγχώρια αγορά σε προνομιακή τιμή προσφέρει στους τοπικούς καταναλωτές επαρκείς ποσότητες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική τους δύναμη.
Δεδομένου ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών στην Τυνησία κυμαίνεται μεταξύ 201 και 500 δηναρίων (περίπου 60 έως 150 ευρώ) και η ανεργία έφθασε το 16,2% το πρώτο τρίμηνο του 2023, το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των πολιτών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις