Τα μονοπάτια της τροφής μας στην ΟΒΕΣ

Την 12/12/2023, στο Σεράφειο Αθηνών πραγματοποιήθηκε η διεθνής ημερίδα «Ενδυνάμωση της Αγροδιατροφικής Αλυσίδας μέσω του Κοινωνικού Διαλόγου-Empowering Agri-Food Chain through Social Dialogue-E.A.T.S.» της Ο.Β.Ε.Σ.-Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατο-Υπαλληλικών Σωματείων.

Η ημερίδα/εργαστήριο οργάνωσε η Ο.Β.Ε.Σ.-Ομοσπονδία Βιομηχανικών Εργατο-Υπαλληλικών Σωματείων στα πλαίσια διακρατικού έργου και συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών & Επιχειρηματικότητας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Γεωργίας & Τουρισμού-EFFAT, η Ιταλική Ομοσπονδία Σωματείων Γεωργίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος-FaiCisl, το Ίδρυμα FOND.FAICISL Ιταλίας, το Ιταλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών-CNR, η Ισπανική Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Βιομηχανία, Κατασκευές & Τρόφιμα-UGT FICA, η Βουλγαρική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Γεωργικών Σωματείων-FNSZ, το Ιταλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για εργατικό δίκαιο & εργασιακές σχέσεις-FOND. ADAPT, η Ιταλική Οργάνωση γεωργικών επιχειρηματιών-COLDIRETTI, η Συνδικαλιστική Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρηματιών Βορ Μακεδονίας-Agro-Sindikat, η Γαλλική Ομοσπονδία Αγροδιατροφικών Σωματείων-FGA-CFDT και η Ένωση Ανεξαρτήτων Καλλιεργητών Ιταλίας-TERRA VIVA.

Η πολυάριθμη διεθνής σύμπραξη εμπλουτίσθηκε από σημαντικές εισηγήσεις μεταξύ των οποίων: Κωνσταντίνος Μαργαρίτης (Πρόεδρος ΟΒΕΣ), Mohamed Saady (FAI CISL Ιταλίας), Βασίλης Νίνος (Αντιπρόεδρος ΟΒΕΣ), Σπυρίδων Κίντζιος (Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Διονύσιος Κυριακόπουλος (Πρόεδρός Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών-Ι.Γ.Ε.), Ιωάννα Αναστασοπούλου (Γεν Γραμματέας ΣΑΕΕΠ), Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφερείας Αττικής-Άγιος Γεώργιος), Δημήτρης Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, ΑγροΝέα, AgroBus), Αναστασία Χατζηπαύλου (Διευθύντρια Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας-ΕΕΚΕ) και πολλοί άλλοι, που συμπληρώθηκαν από την ευρεία ανταλλαγή προτάσεων.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με άδεια του ΟΒΕΣ μετέδωσε τις ομιλίες στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/732311645589360 και ήδη, πέραν των 100 περίπου συμμετεχόντων, την είδαν 847 στο facebook.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι) αναφέρθηκε στο «ΟΡΑΜΑ της αγροδιατροφής το 2040», όπως διαμορφώθηκε με ευρεία διαδικτυακή διαβούλευση το 2021. Στο ΟΡΑΜΑ 2040 διαχωρίσθηκαν τα σημαντικά από τα συνήθη επείγοντα. Χρειάζεται ικανό χρονικό διάστημα, περίπου 18 ετών, για να ενσωματωθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στους εκπαιδευτές, στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια και στα λύκεια, ώστε να ελπίζουμε σε ένα ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ το 2040.

Τα σημαντικότερα σημεία μιας αειφόρου-βιώσιμης υπαίθρου είναι πρώτον, οι σταθερές χρήσεις γης για επαρκή παραγωγή τροφής που να εξασφαλίζει τοπική αυτάρκεια ή έστω επισιτιστική ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες. Συνακόλουθο είναι οι ισόρροπες αδειοδοτήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Δεύτερο σημείο είναι η Αγροτική Επαγγελματική Κατάρτιση με σύστημα Μαθητείας, που να προετοιμάζει επιχειρηματίες, διότι οι αγρότες είναι εξ ορισμού και αντικειμένου επιχειρηματίες. Τρίτο είναι η θεσμοθετημένη υποστήριξη της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με αγροτικά Επιμελητήρια, που είναι οι θεσμικοί φορείς για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, που μέχρι σήμερα αποκλείονταν οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες & δασοκόμοι).

Ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, συγγραφέας) αναφέρθηκε στα «Μονοπάτια της τροφής μας» επισημαίνοντας ότι η Εφοδιαστική ΑγροΔιατροφική Αλυσίδα έχει λόγο ύπαρξης, ΜΟΝΟ εφόσον υπάρχει τροφή. Και την τροφή την παράγουν οι αγρότες. Χωρίς αγρότες ΔΕΝ υπάρχει τροφή. No farm, no food.

Ήδη όποια ομάδα συμπολιτών επιθυμεί προσκαλεί τον Δ. Μιχαηλίδη για συζήτηση με θέμα: Τα μονοπάτια της τροφής μας, σε όλη την Ελλάδα, κατόπιν συννενόησης.

Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές στην τρομερά υποτιμημένη προσφορά εργασίας από τον κάθε αγρότη, αλλά και η «δουλεία» για 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες διαθεσιμότητα κάθε ημέρα, χωρίς αργίες και weekend. Τονίστηκε ότι σήμερα ο μέσος όρος μισθού ενός Δημοσίου Υπαλλήλου έγινε 1500€, την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι περίπου 1100€/μήνα και του κάθε Έλληνα αγρότη ΜΟΝΟ 400€/μήνα.

Η πολύ μεγάλη διαφορά γίνεται τεράστια εάν συνεκτιμηθούν οι ώρες εργασίας των αγροτών και οι ευθύνες του κάθε παραγωγού τροφής. Οι αγρότες έχουν ενσωματωμένη στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά (παραδόσεις, ήθη & έθιμα) τις τεχνικές ισορροπίας-αειφορίας-βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, περιβάλλον είναι ότι μας περιβάλλει, τόσο το φυσικό, όσο και το κοινωνικό, πολιτιστικό, διοικητικό, τεχνολογικό, πολιτικό, οικονομικό κλπ.

Ο αγρότης, παρόλο που αμείβεται ονομαστικά μόνο με 400€/μήνα είναι ο μόνος παραγωγός πραγματικού πλούτου, και στην ουσία είναι διαχειριστής της ροής της ενέργειας (από τον ήλιο). Ο αγρότης εγκλωβίζει την ενέργεια από τον ήλιο με χημικές διαδικασίες (φωτοσύνθεση κλπ), παίρνει στοιχεία από τον αέρα, απορροφά νερό και ενσωματώνει ιχνοστοιχεία από το υγιές έδαφος, για να προσφέρει πραγματικό πλούτο, τροφή. Και όταν ο συνάνθρωπος-καταναλωτής θέλει ενέργεια για να κινηθεί, απλά τρώει-προσλαμβάνει τμήματα της τροφής. Δυστυχώς ενώ οι αγρότες παράγουν πραγματικό πλούτο, οι πλούσιοι βρίσκονται στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες … Ακόμα και οι εργάτες στην μεταποίηση παράγουν ΜΟΝΟ υπεραξίες, που προϋποθέτουν ότι κάποιος σημαντικός παρήγαγε τις αρχικές αξίες.

Πρέπει να βρεθούν «γέφυρες» μεταξύ αστών Βιομηχανικών Εργατο-Υπαλλήλων και Αγροτών. Να γνωρισθούν μεταξύ τους και να αναζητήσουν τρόπους κοινής επιβίωσης πάνω στο διαστημόπλοιο-πλανήτη γη.

Πρέπει να δημιουργηθούν ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΕΣ αγροτικές και αστικές ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Όπως είναι όλη η φύση. Ακόμα και ο άνθρωπος που συνήθως αποτελείται από 4-10 τρισεκατομμύρια κύτταρα μπορεί να επιβιώνει διότι «ΣΥΜΒΙΕΙ» με 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, ιούς κλπ, ωφέλιμα ή εχθρικά, αλλά συμβιούντα. Στην επιβίωση συμβάλλουν όλα τα κομμάτια της φύσης. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ομόλογης αντιμετώπισης όλων των ανθρώπων, αγροτών, βιομηχανικών εργατοϋπαλλήλων και προσφερόντων υπηρεσίες. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ομόλογα οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου και μάλιστα αυτοί που παράγουν τροφή και συμβάλλουν στην ισορροπία-αειφορία-βιωσιμότητα όλων μαζί των συμπολιτών σε μια τοπική κοινωνία.

Η Ελλάδα είναι ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα, με το 76% πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο και πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Οι μορφές των αγροτικών εκμεταλλεύσεων πρέπει να είναι μικρές και να πετυχαίνουν οικονομίες τοπικής κλίμακας με συνεργατισμό, με βάση την κοινωνική οικονομία.

Το 20% του Ελληνικού ΑΕΠ μας οφείλεται στον αγροτικό τομέα διότι ο πολλαπλασιαστής του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι 5 (x3,8%) και ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα είναι 4,7.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις