Γιατί διαμαρτύρονται οι Γάλλοι αγρότες;

Οι Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν την περασμένη Δευτέρα μεγάλους αυτοκινητόδρομους προς το Παρίσι, καθώς συνέχισαν τις διαμαρτυρίες τους για μια σειρά από παράπονα, παρά τα διάφορα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ακολουθούν ορισμένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν το κίνημα διαμαρτυρίας και τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση στη συνέχεια.

Ποιοι είναι οι λόγοι διαμαρτυρίας

Οι αγρότες στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, λένε ότι δεν πληρώνονται αρκετά και ότι ασφυκτιούν από υπερβολικές ρυθμίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως ο ανταγωνισμός από φθηνότερες εισαγωγές και οι περιβαλλοντικοί κανόνες, είναι κοινές με τους παραγωγούς στην υπόλοιπη ΕΕ, ενώ άλλα ζητήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων, είναι πιο ειδικά για τη Γαλλία.

Κόστος

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης και των λιανοπωλητών να μειώσουν τον πληθωρισμό των τροφίμων έχει αφήσει πολλούς παραγωγούς να μην μπορούν να καλύψουν το υψηλό κόστος για ενέργεια, λιπάσματα και μεταφορές.

Ένα κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση μιας φορολογικής απαλλαγής για τους αγρότες στο πετρέλαιο ντίζελ, ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής ενεργειακής μετάβασης, αποτέλεσε επίσης σημείο ανάφλεξης.

Εισαγωγές

Οι μεγάλες εισαγωγές από την Ουκρανία, για τις οποίες η ΕΕ έχει καταργήσει τις ποσοστώσεις και τους δασμούς μετά την εισβολή της Ρωσίας, και οι ανανεωμένες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur, έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στη ζάχαρη, τα σιτηρά και το κρέας.

Οι εισαγωγές δυσανασχετούν επειδή πιέζουν τις ευρωπαϊκές τιμές, ενώ δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που έχουν επιβληθεί στους αγρότες της ΕΕ.

Περιβάλλον & Γραφειοκρατία

Οι αγρότες διαφωνούν τόσο με τους κανόνες της ΕΕ για τις επιδοτήσεις, όπως η επερχόμενη απαίτηση να παραμείνει το 4% των γεωργικών εκτάσεων σε αγρανάπαυση, όσο και με αυτό που θεωρούν ότι η Γαλλία εφαρμόζει υπερβολικά περίπλοκα την πολιτική της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην αποκατάσταση των φρακτών.

Οι πράσινες πολιτικές θεωρούνται ότι έρχονται σε αντίθεση με τους στόχους για μεγαλύτερη αυτάρκεια στην παραγωγή τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Οι διαμάχες για τα αρδευτικά έργα και οι επικρίσεις σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων και τα φυτοφάρμακα έχουν αυξήσει τα αισθήματα του γηράσκοντος γαλλικού αγροτικού πληθυσμού ότι αγνοείται από την κοινωνία.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής;

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για την εκτόνωση της κρίσης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και της ετήσιας αγροτικής έκθεσης στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου την κατάργηση των αυξήσεων του φόρου ντίζελ για τους αγρότες. Καθόρισε επίσης μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και προσέφερε πρόσθετη βοήθεια, μεταξύ άλλων για τους αγρότες που επλήγησαν από μια ασθένεια των βοοειδών στο νότο.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια;

Οι αρχικές ανακοινώσεις προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις και οι ενώσεις των αγροτών κάλεσαν σε συνέχιση των διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση τηρεί ανεκτική στάση απέναντι στις διαμαρτυρίες, παρά κάποια βίαια περιστατικά. Διέταξε, ωστόσο, την αστυνομία να προστατεύσει τα αεροδρόμια του Παρισιού και τη χονδρική αγορά τροφίμων, μετά τις εκκλήσεις για τη στοχοποίησή τους.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί περαιτέρω μέτρα εντός των ημερών.

Μελετάται η περαιτέρω στήριξη των οινοπαραγωγών που πλήττονται από την πτώση της κατανάλωσης, ενώ αναμένονται επίσης πρόσθετα μέτρα για την κτηνοτροφία.

Με τις περισσότερες γεωργικές πολιτικές και επιδοτήσεις να καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ, το Παρίσι επιδιώκει παραχωρήσεις από τους εταίρους του, όπως η προσπάθεια να οικοδομήσει υποστήριξη για την απαλλαγή από την απαίτηση αγρανάπαυσης, ένα θέμα που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να προωθήσει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών την Πέμπτη. 

Όσον αφορά το εμπόριο, έναν άλλο τομέα που διευθύνεται σε επίπεδο ΕΕ, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να αποτραπούν οι εισαγωγές από την Ουκρανία που αποσταθεροποιούν τις αγορές της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη ζάχαρη, τα πουλερικά και τα αυγά. 

Αυτό σηματοδοτεί μια στροφή του Παρισιού, το οποίο προηγουμένως ήταν αντίθετο στις κινήσεις των ανατολικών χωρών της ΕΕ για τον περιορισμό των ροών ουκρανικών προϊόντων.

Που αλλού στην Ευρώπη διαμαρτύρονται οι αγρότες;

Η κυκλοφορία γύρω από τη βελγική πρωτεύουσα διακόπηκε επίσης από εξαγριωμένους αγρότες τη Δευτέρα και περίπου δώδεκα τρακτέρ κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου κορνάρισαν δυνατά.

Οι αγρότες σταμάτησαν περίπου πέντε φορτηγά με ισπανικά λαχανικά και πέταξαν τα προϊόντα κοντά στο κέντρο διανομής της βελγικής εταιρείας λιανικής πώλησης Colruyt κοντά στις Βρυξέλλες, ανέφεραν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης. 

Η Γερμανία αντιμετώπισε επίσης εντάσεις, με διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά μια φοροαπαλλαγή για το αγροτικό ντίζελ, καθώς προσπαθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της για το 2024. 

Νωρίτερα αυτό το μήνα το Βερολίνο οδηγήθηκε σχεδόν σε ακινησία καθώς μια από τις κεντρικές λεωφόρους του γέμισε με φορτηγά και τρακτέρ. 

Αγρότες και οδηγοί φορτηγών στη Ρουμανία ανέλαβαν επίσης δράση αυτόν τον μήνα, με διαμαρτυρίες κατά του υψηλού επιχειρηματικού κόστους, αποκλείοντας την πρόσβαση σε συνοριακό πέρασμα με την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις