Κάθε χρόνο, εκατομμύρια λίτρα ελαιολάδου βρίσκονται στα τραπέζια μας, προσδίδοντας γεύση και υγεία στις συνταγές μας. Πίσω από την αίγλη του "υγρού χρυσού", όμως, κρύβεται μια άγνωστη στους πολλούς περιβαλλοντική βόμβα: τα απόβλητα ελαιολάδου.
Κάθε χρόνο, πάνω από 3 εκατομμύρια τόνοι ελαιολάδου παράγονται παγκοσμίως, προερχόμενοι από περισσότερα από 800 εκατομμύρια ελαιόδεντρα σε περίπου 25.000 ελαιοτριβεία και εργοστάσια επεξεργασίας.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πιεστικό ζήτημα που συχνά περνά απαρατήρητο – η εκπληκτική ποσότητα αποβλήτων που δημιουργείται στη διαδικασία.
Όταν οι ελιές συνθλίβονται και αλέθονται για να εξαχθεί λάδι, μόνο το 15% περίπου του καρπού γίνεται ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο 85% μετατρέπεται σε απόβλητα ελαιολάδου, μια ουσία γνωστή για τις εξαιρετικά τοξικές και αντιμικροβιακές της ιδιότητες. Εάν δεν απορριφθεί σωστά, αυτά τα απόβλητα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά.
Η απόρριψη των υπολειμμάτων ελαιολάδου δεν είναι απλή υπόθεση. Οι ρυθμιστικοί φορείς σε κάθε χώρα απαιτούν έγκριση και παρακολούθηση, προσθέτοντας σημαντικό κόστος, σπατάλη πόρων, πρώτων υλών και χρόνου για τα ελαιοτριβεία. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη μετατροπή των απορριμμάτων σε λίπασμα ή την καταφυγή στην καύση, αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Πώς αντιμετωπίζεται η πρόκληση;
Συχνά, τα ελαιοτριβεία καταφεύγουν σε πυρόλυση, καίοντας τα απόβλητα, ή σε εδαφοβελτίωση, χρησιμοποιώντας τα ως λίπασμα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις