Γαλλία: 80 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται για το κρασί και 150 εκατ. ευρώ για εκριζώσεις 100.000 εκταρίων

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 230 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση οικονομικών και διαρθρωτικών εργαλείων για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας. Τα τελευταία πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, ανακοινώθηκε τελικά το σχέδιο βοήθειας για την οινοποιία: «Έχουμε θέμα με το κρασί που είναι πολύ σοβαρό. Κάναμε απολογισμό του προβλήματος», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 8:30 π.μ. στο Sud Radio. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε αμέσως το άνοιγμα έκτακτου ταμείου «80 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την κάλυψη των κινδύνων που αντιμετωπίζουν ορισμένες αμπελουργικές περιοχές, θα καλύπτει προφανώς όλες τις αμπελουργικές περιοχές που βρίσκονται σε κρίση» και προσθέτει ότι αυτό το εργαλείο «θα επιτρέψει την κάλυψη κινδύνων όπως ο περονόσπορος και, στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ταμειακών ροών, καθώς θα αναλάβουμε τους τόκους δανεισμού για το έτος 2024. Αυτή είναι η εκταμίευση για όλους τους κινδύνους ή τις κρίσεις που αφορούν περιοχές από το Bordeaux έως την Occitanie και εκτείνονται έστω και λίγο στην κοιλάδα του Ροδανού. Ήταν μια απαραίτητη διευκρίνιση μετά την αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα. Γιατί μετά τις μη ανακοινώσεις του Gabriel Attal, οι αμπελουργοί κινητοποιήθηκαν για να αυξήσουν την πίεση... και να πάρουν γρήγορα δεσμεύσεις. 

«Αντιστοιχεί σε μέρος των αιτημάτων μας» επισημαίνει ο Stéphane Héraud, πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Αμπελουργικής Παραγωγής (AGPV), ο οποίος διατυπώνει άμεσα «την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε συγκεκριμένα μέτρα ειδικά για την αμπελοκαλλιέργεια . Πρέπει τώρα να μπούμε στις λεπτομέρειες των μέτρων». «Είναι μάλλον θετικό, ακόμα κι αν δεν έχει δημιουργηθεί ο λογαριασμός, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο» προσθέτει ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας παραγωγών κρασιού και αποσταγμάτων με ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης (CNAOC).

«Περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις για το σχέδιο του αμπελοοινικού τομέα, το οποίο θα προσαρμοστεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές που πλήττονται από κλιματικές, οικονομικές και υγειονομικές δυσκολίες. Αποκλείεται να υπάρχει κάτι άλλο εκτός από ένα μήνυμα προς όλη την αμπελοκαλλιέργεια», αντιδρά ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κλάδου για έκτακτο ταμείο 80 εκατ. ευρώ για την κάλυψη απωλειών στο παραγωγικό δυναμικό (ξηρασία και περονόσπορο) και στην αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών μετατοπίζοντας τις τραπεζικές οφειλές, τις τραπεζικές προμήθειες και τους τόκους (τραπεζικό λευκό έτος), τα ανακοινωθέντα οικονομικά εργαλεία πρέπει τώρα να διευκρινιστούν και πολύ σύντομα να εφαρμοστούν: «η ανάπτυξή τους πρέπει να είναι ταχεία στα χέρια των νομαρχών.

Θα περιμένουμε λεπτομέρειες από τον υπουργό, αλλά επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να υποβάλουμε τους πρώτους φακέλους την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Jérôme Despey. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας διευκρινίζει ότι «το σύστημα που πλαισιώνεται γενικά σε εθνικό επίπεδο θα εφαρμοστεί γρήγορα, με ευθύνη των νομαρχών και των τμημάτων των αμπελουργικών περιοχών που βρίσκονται σε κρίση [...] ενώ οι αιτήσεις ξεκινούν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το Salon International de l’ Agriculture (που ανοίγει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου).

Έως 100.000 εκτάρια αμπέλια

Αντιμέτωποι με «την κρίση του κρασιού, πριν και πίσω μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαρθρωτικό ζήτημα μείωσης της κατανάλωσης κρασιού εντός και εκτός των συνόρων μας» συνεχίζει ο Marc Fesneau στο Sud Radio, ανακοινώνοντας «ένα διαρθρωτικό μέτρο 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει ως στόχο την προσωρινή εκρίζωση αμπελώνων με σκοπό την αναδιάρθρωση». 

Δηλαδή ένα «πριμ εκρίζωσης κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης», αλλά και «ένα μπόνους εκρίζωσης που θα μπορούσε να καταστεί οριστική για λόγους διαφοροποίησης της καλλιέργειας. Θα αποσυρθεί προσωρινά ο όγκος στην περίπτωση αναδιάρθρωσης [σε άλλες ποικιλίες σταφυλιού] ή θα παραχθεί κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να αφορά έως και 100.000 εκτάρια αμπέλου, σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν περίπου 700.000 εκτάρια αμπέλου στη Γαλλία, είναι απολύτως τεράστιο από άποψη σχεδιασμού».

Το υπουργείο προσθέτει σε δελτίο τύπου ότι πρόκειται για «διαρθρωτική στήριξη από το κράτος ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των πιστώσεων από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Οίνου (ΚΟΑ) για την εφαρμογή αναβαλλόμενης αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής εκρίζωσης «χωρίς αναφύτευση με στόχο τη γεωργική διαφοροποίηση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια άλλων δράσεων του εθνικού προγράμματος βοήθειας».

Αυτά τα «150 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται στην πίστωση της ΚΟΑ Οίνου για την ολοκλήρωση του διαφοροποιημένου μέτρου αναδιάρθρωσης με σκοπό την προσωρινή εκρίζωση (που ζητήθηκε για 8 χρόνια)» συμφωνεί ο Jérome Despey, ο οποίος υπογραμμίζει τον στόχο «μείωσης του παραγωγικού δυναμικού επιτρέποντας την αναδιαμόρφωση του αμπελώνα, ώστε να προσαρμοστεί στις αγορές [ή την επιλογή να χαθούν οι άδειες φύτευσης και έτσι να μπορέσουν να εκριζωθούν οριστικά». 

Εν αναμονή των λεπτομερειών, ο κλάδος ζητά υψηλότερη πριμοδότηση εκρίζωσης για όσους σταματούν την αμπελοκαλλιέργεια, με ενίσχυση μεγαλύτερη από το 50% που αναφέρεται για το κόστος εκρίζωσης στα 2.500 ευρώ/στρέμμα. Αλλά οι λεπτομέρειες θα απαιτήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το διαρθρωτικό εργαλείο εξαρτάται από αυτήν. Ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εμφανίζεται σίγουρος στο ραδιόφωνο. «Θα το πετύχετε; » ρωτάει ο δημοσιογράφος Jean Jaques Burdins. 

«Πάντα έπαιρνα αυτό που πίστευα ότι έπρεπε να αποκτήσω στις Βρυξέλλες», απαντά ο Marc Fesneau, τονίζοντας ότι «υπάρχουν αιτήματα της ίδιας φύσης από τους Ιταλούς και Ισπανούς φίλους μας. Θα φτιάξουμε συνασπισμό». 

Για τον Jérôme Bauer (CNAOC), μένουν «αρκετά πράγματα να διευκρινιστούν» σχετικά με το εργαλείο της εκρίζωσης: «σήμερα το προτεινόμενο εργαλείο προσωρινής εκρίζωσης ή εκρίζωσης για διαφοροποίηση καλλιέργειας δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση των εποχών της πυραμίδας των ηλικιών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους αμπελουργούς στο τέλος της καριέρας τους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και δεν πρόκειται να ξεριζώσουν για να φυτέψουν ρεβίθια…», αναφέρει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις