- Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "αναπροσανατολίσει" την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), κρίνοντας ανεπαρκές το πακέτο "απλούστευσης" που προτάθηκε.
Ο Βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Κλαρινβάλ, πρόεδρος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι το πακέτο της Επιτροπής, που παρουσιάστηκε στις 22 Φεβρουαρίου, αποτελεί "ένα πρώτο βήμα" βραχυπρόθεσμα, αλλά "δεν επαρκεί" για να καλύψει τις ανησυχίες των αγροτών.
Σύμφωνα με τον κ. Κλαρινβάλ, οι χώρες της ΕΕ έχουν υποβάλει στην Επιτροπή πάνω από 500 προτάσεις για μεγαλύτερη ευελιξία σε εθνικό επίπεδο, όπως πιο ευέλικτους κανόνες αναθεώρησης των εθνικών στρατηγικών σχεδίων.
- Μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:
«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.
Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.
"Από την υιοθέτηση της ΚΓΠ το 2021, έχουν προκύψει δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: η Πράσινη Συμφωνία και ο πόλεμος στην Ουκρανία", τόνισε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ οφείλει να δείξει "υπευθυνότητα" και να "επαναπροσανατολίσει" το πλαίσιο της ΚΓΠ.
- Παράλληλα, ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski πρότεινε ορισμένοι κανόνες όρων, οι λεγόμενες καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (GAEC), να μετατραπούν σε εθελοντικά μέτρα, ιδέα που έτυχε υποστήριξης από τα κράτη μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις υπό όρους συνδέουν την πρόσβαση των αγροτών στις επιδοτήσεις της ΕΕ με την υιοθέτηση υποχρεωτικών γεωργικών πρακτικών, ενώ τα οικολογικά συστήματα είναι προαιρετικά.
Ο κ. Wojciechowski άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής των GAEC 6 (ελάχιστη κάλυψη εδάφους), GAEC 7 (αμειψισπορά) και GAEC 8 (αγρανάπαυση 4%) σε οικολογικά συστήματα, υποστηρίζοντας ότι "τα κίνητρα είναι πάντα πιο αποτελεσματικά από τον εξαναγκασμό" για την υιοθέτηση φιλικότερων προς το περιβάλλον πρακτικών.
Η διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ
Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας όλα τα κράτη συμφωνήσαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.
Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.
- Η προεδρία του Συμβουλίου αποστέλλει τις προτάσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος της Επιτροπής να κάνει την αναθεώρηση στην παρούσα θητεία (πριν τις ευρωεκλογές).
- Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα. Ursula von der Leyen, σε συνεργασία με τους αρχηγούς των κρατών μελών πρόκειται να καταλήξουν στο κείμενο της αναθεώρησης.
- Η σημερινή μέρα είναι σημαντική γιατί δίνει το πράσινο φως για την έναρξη όλης αυτής της διαδικασίας.
Διαδηλώσεις αγροτών
Στο μεταξύ, την ώρα που οι υπουργοί συνεδρίαζαν, αγρότες πραγματοποίησαν νέα διαδήλωση στις Βρυξέλλες, μετά από εκείνη της 1ης Φεβρουαρίου.
Οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά προς αστυνομικούς των ΜΑΤ που φρουρούσαν την Ευρωπαϊκή Συνοικία, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά, άχυρα και πεζοδρόμια, ενώ με τα τρακτέρ τους γκρέμισαν μπλόκο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.