Μια ασθένεια που μεταδίδεται από άγρια υδρόβια πτηνά και δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή γάλακτος σε γαλακτοπαραγωγικές αγέλες του Τέξας, του Κάνσας και του Νέου Μεξικού έχει ταυτοποιηθεί ως στέλεχος της γρίπης των πτηνών, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).
Η ασθένεια είχε προηγουμένως ταυτοποιηθεί ως σύνδρομο Texas Agalactiae. Ωστόσο, η γενετική αλληλουχία αποκάλυψε ότι η "μυστηριώδης ασθένεια" είναι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) που υπάρχει στις ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια.
Σύμφωνα με το AgWeb.com, το USDA αναφέρει ότι οι προσβεβλημένες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής δεν φαίνεται να μεταδίδουν τον ιό σε άλλα βοοειδή εντός του ίδιου κοπαδιού.
Ο ιός HPAI είναι γνωστό ότι μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι σπάνιες. Τα Εθνικά Εργαστήρια Κτηνιατρικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν βρει αλλαγές στον ιό που θα τον έκαναν πιο μεταδοτικό στον άνθρωπο, προσθέτοντας: "Ο σημερινός κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός".
Το AgWeb επικαλείται την Επιτροπή Υγείας των Ζώων του Τέξας, η οποία δήλωσε ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα διαρκούν 10 έως 14 ημέρες.
Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική πτώση της γαλακτοπαραγωγής με ορισμένα βαριά άρρωστα βοοειδή να παράγουν πιο παχύ, συμπυκνωμένο γάλα που μοιάζει με πρωτόγαλα, πτώση της κατανάλωσης τροφής και πτώση της λειτουργίας του κόλουρου, χαλαρά κόπρανα και λίγο πυρετό.
Οι ηλικιωμένες αγελάδες στα μέσα του θηλασμού είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά από ό,τι οι νεότερες και φρέσκες αγελάδες. Οι ξηρές αγελάδες και οι δαμάλες δεν φαίνεται να επηρεάζονται. Ορισμένες αγέλες ανέφεραν επίσης πνευμονία και μαστίτιδα.
Η ακριβής αιτία της ασθένειας είναι ακόμη άγνωστη.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, ο ιός HPAI προσβάλλει κυρίως τόσο τα οικόσιτα πουλερικά όσο και τα άγρια πτηνά. Ωστόσο, έχει μολύνει και θηλαστικά.
Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες επεκτείνουν γρήγορα τις δοκιμές για την HPAI, ανέφερε το AgWeb. Χρησιμοποιούν επίσης την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού για να βοηθήσουν στην κατανόηση της κατάστασης.
Το Υπουργείο Γεωργίας του Τέξας (TDA) δηλώνει επίσης ότι "παρακολουθεί σε εγρήγορση αυτό το ξέσπασμα".
Πιο κοντά στην πατρίδα τους, οι παραγωγοί καλούνται να είναι επιμελείς στη βιοασφάλεια σε επίπεδο αγροκτήματος, ειδικά με άτομα που έχουν πρόσφατα βρεθεί στις ΗΠΑ.
Η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων (CFIA) ζήτησε επίσης αυξημένους συνοριακούς ελέγχους γύρω από άτομα που έχουν βρεθεί σε αγροκτήματα στις ΗΠΑ.
Οι γαλακτοπαραγωγοί του Καναδά (DFC) συνέστησαν τον περιορισμό των μετακινήσεων ζώων από τις ΗΠΑ.
Εάν τα ζώα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα εντός της φάρμας και να παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά για τυχόν συμπτώματα ασθένειας, ιδίως για τα προαναφερθέντα.
Ζητείται επίσης από τους παραγωγούς να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα στους τοπικούς κτηνιάτρους τους. Εάν τα ζώα παρουσιάζουν συμπτώματα, το νωπό γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται.
Η DFC δήλωσε ότι συνεργάζεται με την CFIA για την παρακολούθηση της κατάστασης και θα συνεχίσει να ενημερώνει εάν υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις.
Ο ιός HPAI έχει πλήξει τις καναδικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια. Το 2022, 1,4 εκατομμύρια πτηνά θανατώθηκαν σε φάρμες της Αλμπέρτα λόγω HPAI.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις