Η Αρχή Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων της Ρουμανίας (AFIR) απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής επιχορηγήσεων για τους αγρότες, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για τις διοικητικές τους εργασίες
Η Ρουμανία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους αγρότες να έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς φορείς.
Η Αρχή Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων (AFIR) της κυβέρνησης ανέφερε σε δελτίο τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι συνεργάζεται με την UiPath, ένα ρουμανικό λογισμικό αυτοματοποίησης επιχειρήσεων και τεχνητής νοημοσύνης, για να βελτιώσει τη διαδικασία υποβολής για αυτούς.
Στόχος της κίνησης είναι να εξοικονομήσει χρόνο στους αγρότες κατά την επεξεργασία των οικονομικών φακέλων και να μειώσει το κόστος για την απόκτηση και υποβολή των κατάλληλων εγκρίσεων και αδειών για τα προϊόντα τους.
Θα δώσει επίσης στους αγρότες ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), το οποίο βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας.
"Η αυτοματοποίηση με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό βασικών διαδικασιών για τους αγρότες", δήλωσε ο Τζορτζ Τσιρίτα, γενικός διευθυντής του AFIR, σε δελτίο Τύπου.
Η AFIR άρχισε να χρησιμοποιεί ρομπότ για λογισμικό το 2020, συνεχίζει το δελτίο τύπου.
Ο Τσιρίτα δήλωσε στο Reuters ότι ο οργανισμός χειρίστηκε αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους 5,32 δισ. ευρώ από περισσότερους από 50.000 αγρότες, εταιρείες και τοπικούς φορείς. Συνολικά το λογισμικό εξοικονόμησε 784 ώρες αναζήτησης εγγράφων για το κυβερνητικό προσωπικό.
Η Ρουμανία βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση από όλα τα κράτη της ΕΕ στον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022.
Η χώρα "υστερεί" λόγω της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων σε σύγκριση με άλλα κράτη της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει υψηλή κατάταξη πτυχιούχων πληροφορικής και επικοινωνιών και καλές επιδόσεις στη συνδεσιμότητα με το διαδίκτυο.
Η χώρα ψήφισε ένα σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το 2021 που περιλάμβανε 1,4 δισ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης της κυβέρνησης.
Το AFIR ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη ρουμανική υπηρεσία που συνεργάζεται με κονδύλια της ΕΕ για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτή τη συνεχιζόμενη διαδικασία ψηφιοποίησης.
Πηγή: Euronews.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις